Reportage
4 maj 2019 11:30
Ridsportplus

Gödselstack och hösilage blev till guld – historien bakom Catch Me Not S

Hemma hos BerglöfI världscupfinalen hoppade Catch Me Not S in över en miljon kronor till ägaren Ebba Berglöf. En hyfsad utdelning på några balar hösilage – och då ingick hans minst sagt knepiga mamma i köpet.
– Att gå på tygeln är det värsta Charlie vet. Peder låter honom gå med huvudet rakt ut, säger succéhästens ägare och berättar mer om framtidshoppen, kravet på gräshage och inga benskydd inför Charlies flytt till Grevlunda, och hur allt en gång tog sin början med grannens gödselstack och en mindre lyckad auktion...

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Denna artikel publicerades första gången i maj 2019, efter Catch Me Nots S tredjeplats i världscupfinalen i Göteborg samma år.

    Catch Me Not S (SWB, f 2006, e Cardento-Ramiro’s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf) är succéhästen som blev världsberömd över en natt när han bar Peder Fredricson till en bronsplats i världscupfinalen i Göteborg – högt, högt över hindren och bitvis ruskande på huvudet och med ena örat på sned.

    Det var en häst för publiken att älska. Inte för hans utseende, men för hans starka personlighet och kämpaglöd.

    Och en personlighet har han varit från första start. Minst sagt. Nervig, spänd och så svår att till och med Peder Fredricson tackat nej till honom två gånger under årens lopp. Det är bara ett år sedan de blev ett par – och då var det Europamästaren själv som kom och frågade. Den gången tog det ett par veckors funderande innan Ebba Berglöf släppte ifrån sig sin häst.

    Första gången Peder Fredricson testade Catch Me Not S var för nio år sedan, då hästen var fyra år och var på prov på Grevlunda i två veckor. Men nej, hästen var inget för dem.

    Ebba Berglöf trodde emellertid stenhårt på sin häst. Två år senare övertalade hon Peder Fredricson att komma och testa honom igen. Han kom, provred och ringde dagen efter och sa att hästen inte hoppade tillräckligt bra. Det påminner den stolta hästägaren honom gärna om nu.

    Dsc_0628x
    På gården Världsände i Sjöbo bor Ebba Berglöf med man och barn, hundar och hästar. Foto: Laila Berglund
    Fei Longines Nations Cup Equestrain Event In Barcelona
    Seger i Falsterbos derby, dubbel felfritt i Nations Cup-finalen och succén i Göteborg vid världscupfinalen. Peder och Charlie har haft en framgångsrik första tid tillsammans. Foto: FEI

    Köpt av grannen

    Sagan om den fula ankungen började med att Ebba Berglöf, som driver Rytteriet i Sjöbo, letade efter en Cardento-avkomma.
    – Jag hade varit på SHS-auktionen och budat på en, men fick ge mig. Den gick för 400 000 och det är alldeles för mycket för mig. Nästa dag ringde jag min granne Krister Svedberg på Blädde Gård, som hade ett föl efter Cardento. Min sambo Håkan (Andersson) hade hjälpt dem att tömma gödselstacken så vi fick fölet för nästan inga pengar alls och några hösilagebalar, berättar Ebba Berglöf.

    Men det fanns ett villkor – att hon även tog mamman Ralmea (ex Black Lady e Ramiro’s Son-Almé Z) som tidigare gått många stora hoppningar i Tyskland. Hon passade inte i lösdriften på Blädde eftersom hon var så elak mot de yngre i gruppen.
    – Vi fick parkera lastbilen längs en vägg. Det tog timmar att få in dem. De var helvilda båda två. Håkan slängde sig på fölet och fick på en grimma. Därför fick han heta Catch Me Not. S:et kommer från Svedberg.

    Grimman fick sedan sitta på i tre månader. Den bara spändes ut efter hand som fölet växte.

    Håkan slängde sig på fölet och fick på en grimma. Därför fick han heta Catch Me Not.

    ”Så jäkla svår”

    Sto och föl fick stå på stall så de kunde ledas ut och in varje dag och bli lite civiliserade. Avvänjningen gick inte smidigt. Ralmea hoppade in till Charlie, som Catch Me Not kallas, hela tiden. Hon var också svår att få dräktig. Åtta försök på sju år resulterade endast i två levande föl. Ebba Berglöf åkte bara till lokala stationer med henne, allt annat var för påfrestande.

    – Hela lastbilen gungade. Hon vävde och slängde sig. Så jäkla svår. Det är där all nerv kommer ifrån. Om man ska avla på en sån märr? Ja, det ska man, säger Ebba Berglöf och skrattar.

    Ralmea blev dräktig en gång till. Hon fick stå på station hela den säsongen och tog sig till slut på en sista slatt frusen sperma från en fransk hingst, Norman Pre, som inte är godkänd i Sverige. Resultatet blev Medea som föddes 2009.

    – Hon är en 156 centimeter, en köttbulle som inte var snäll alls att rida in, svår att sitta kvar på. Men när hon kom ut på sin första pay and jump blev hon en helt annan, bara hoppade, helfokuserad.

    Blodslinjen säkrad

    Medea i sin tur har fått fyra avkommor, tre ston och en valack, och ett barnbarn som föddes förra året. Trots hennes egen litenhet blir avkommorna stora. I år väntas föl efter Gamelus R.

    – Så blodslinjen är säkrad. Alla är som Charlie. Han gick inte heller att köra i B-kortsbil, bara stor lastbil. Väldigt opraktiskt och dyrt. Men alla är så jäkla snabba, elektriska, hoppar som bara den, så fokuserade på sin uppgift. Och alla har grejer för sig.

    En av Medeas döttrar, 5-åriga Mockingjay, ska ut och tävla med Ebba Berglöf själv.
    – Hon hoppar så in i bängen. Man kan aldrig veta vad det blir i slutänden, men det är verkligen ett extra tryck i henne.

    Dsc_0039(1)
    6-åriga Diarado’s Gina e Diarado är en av Ebba Berglöfs tävlingshästar och egen uppfödning. Foto: Laila Berglund
    Dsc_0559
    ”Alla är som Charlie”, säger Ebba om släktingarna till Catch Me Not S. Foto: Laila Berglund
    Dsc_0376
    Hästarna går i olika flockar… Foto: Laila Berglund
    Dsc_0628
    …med gott om vänner men inte ett benskydd så långt ögat når. ”De får vänja sig att hålla reda på benen”, säger Ebba. Foto: Laila Berglund

    Ebbasläktingar

    Kvar hemma

    Alla Charlies syskonbarn är kvar hemma på gården. Ebba Berglöf, som varit landslagsryttare i fälttävlan och stationerad i England under nio år, älskar den här typen av häst med mycket blod, gärna fullblodstypen, och rider fortfarande alla sina unghästar själv. Även om hon åker av då och då.
    – Jag är ganska bra på det där, som hon säger.

    Charlie tävlade hon upp till 1,50 nationellt och fick en nytändning. Därför var det inte helt självklart att släppa honom till Peder Fredricson. Planen nu är att ta fram fler GP-hästar.

    Image1(1)
    Ebba Berglöf tävlade själv Catch Me Not S upp till 1,50 så det var inte alls självklart att släppa honom. Foto: Privat

    Ebba Berlöf och Peder Fredricson känner varandra väl sedan fälttävlansåren. Bland annat från England där Peder Fredricson redan då sågs som en talang med en extraordinär känsla och timing. Att han matchar Catch Me Not S perfekt är ingen överraskning.
    – Att gå på tygeln är det värsta Charlie vet. Peder låter honom gå med huvudet rakt ut. I Göteborg tror jag en av öronpropparna åkte snett och att det var därför han gick med ena örat bakåt. Det var starkt av både min häst och Peder att klara det ändå, dessutom vinna, säger Ebba Berglöf.

    Att gå på tygeln är det värsta Charlie vet. Peder låter honom gå med huvudet rakt ut.

    Viktiga krav

    Den världsberömda ridningen till trots, Ebba Berglöf hade stränga krav när Catch Me Not S skulle flytta till Grevlunda.

    – Jag hade långa samtal med dem om att gräshage och kompis är ett måste, varje dag. Så nu har han en fin hage och en ponny som sällskap. Och han får inte ha benskydd och en massa grejer på sig. Det har jag fått från min tid i England. De får vänja sig att hålla reda på benen, då blir det ingen stor grej. Och alla ska ha kompis, helst en hel flock, säger hon.

    Hemma på gården, en gammal kringbyggd Skånegård, går hästarna i olika flockar. Även Mockingjay som ska tävla. Det fanns helt enkelt ingen box kvar åt henne. Det blir inte mer skador för det, menar Ebba Berglöf. Tvärtom nästan. Hästarna blir bekväma med varandra och sköter fostringen själva.
    – Jag har en dressyrhäst också. Det är samma sak med den. Den går ut varje dag, utan skydd.

    I detalj:

    Ebba Berglöf

    Namn: Ebba Christina Berglöf.

    Ålder: 54 år.

    Bor: Gården Världsände, Sjöbo, mer känd som Rytteriet.

    Familj: Sambo Håkan Andersson, son Lucas Berglöf.

    Aktuell som: Ägare till Peder Fredricsons nya stjärna Catch Me Not S som vann en av WC-finalhoppningarna i Göteborg och kom trea totalt. (H&M All In gick första världscupklassen, Charlie gick omgång 2+3).

    Läser just nu: En engelsk deckare som jag inte kommer ihåg titeln på.

    Dricker helst: Vin. Rosé eller rött.

    Inspireras av: Duktiga människor alla kategorier med en bra moralisk kompass.

    Oanad talang: Jag är bra på mycket, men inte superbra på något speciellt. Kan varken sjunga eller rita. Skulle vara inredning i så fall, men har varken haft tid eller ork på länge.

    Ridsport
    Peder Fredrison tyckte inte att Catch Me Not S hoppade tillräckligt bra när ägaren Ebba Berglöf ville att han skulle testa honom.  Han har ändrat sig. Foto: Roland Thunholm

    Reportaget publicerades första gången i Ridsport nr 7/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden