Reportage
19 maj 2019 19:30
Ridsportplus

Miljonföl och segrar i unghäst-VM: Följ med hem till framgångsrika uppfödaren

Bakom framgångarnaSegrar i unghäst-VM i dressyr tre år i rad, segerhingst i Oldenburg och föl som sålts för mer än en miljon kronor. Följ med hem till Henrik Hansen som berättar om hur allt började med egna hopphästen som såldes med vinst efter Henriks bilolycka, Solos Carex som var den första större affären och hur han bedriver sitt framgångsrika avelsarbete.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Ridsport besöker stuteriet HH-Horses, beläget i Solröd strax söder om Köpenhamn, är syftet att försöka ta reda på hur man uppnår de osannolika framgångar som Henrik Hansen haft med sina uppfödningar de senaste åren.

    De allra främsta är unghäst-VM-vinnaren Fiontini och tvåan Fiontina, samt hingsten Global Player som vann premieringen i Oldenburg i höstas och ägs nu av Henrik tillsammans med Andreas Helgstrand och Paul Schockemöhle. Det har medfört att intresset för hans hästar är enormt och två föl såldes 2018 för över en miljon danska kronor vardera.

    Kort om

    Helsystrarna

    • Fiontini och Fiontina är båda ston födda 2010 e Fassbinder u Rapitala e Parexi-Pastorale. Fiontini är brun och Fiontina är fux.
    • Uppfödare Hanne Lund och Henrik Hansen, Solröd.

    Henrik Hansen har också lyckats väldigt bra med sina hoppuppfödningar. Ett exempel är Kannando Hästak (f -14 e Kannan-Carmargue) som godkändes 2017 i Herning och sedan såldes till Hästak i Sverige.

    Henrik Hansen är uppvuxen på en gård i Solröd strax söder om Köpenhamn. Den ägs fortfarande av Henriks föräldrar och ligger bara ett stenkast från den gård där Henrik i dag bedriver sin uppfödningsverksamhet.

    190514_hhhorses_solröd_lgwb
    Stuteriet HH-Horses ligger i Solröd, utanför Köpenhamn. Foto: Lottapictures

    Föräldrarna hade inga hästar och Henrik Hansen körde gokart när han var liten. När han var 16 år hade han en kompis som red och övertalade honom att prova. Det dröjde inte länge förrän han bestämde sig för att rida på mer regelbunden basis. Han frågade en av tjejerna i stallet om han kunde få bli medryttare, men hon hade bestämt sig för att sälja hästen och ville ha 25 000 kronor för den.

    Henrik hade själv hälften av köpeskillingen och lyckades övertala sin far att skjuta till den andra halvan. Den hästen red han i två år och tävlade i hoppning upp till 1,40. Men sedan var han med om en allvarlig bilolycka och kunde inte rida på ett helt år.
    Han sålde då hästen för dubbelt så mycket som han hade gett för den – och insåg att det gick att tjäna pengar på att handla med hästar.

    I detalj

    Åker till Sverige för att jaga

    Namn: Henrik Hansen. Yrke: Uppfödare och hästhandlare. Ålder: 53 år. Aktuell som: Framgångsrik uppfödare, framför allt av dressyrhästar. Mål: Att vara bland de bästa uppfödarna i världen i Herning, Tyskland och på OS och VM. Hobby: Åker varje år till Sverige i mitten på augusti för att jaga rådjur men skjuter sällan något. ”Det är en fantastisk avkoppling att sitta alldeles ensam ute i skogen.” Lyssnar på: Minns med glädje konserterna med Robbie Williams och Michael Jackson, och ser fram emot att Elton John snart kommer till Köpenhamn. Specialitet: Henrik lagar alltid maten och släpper inte in någon som stökar till i hans kök. Har ett stort behov av ordning och kan inte lämna ett rum utan att kontrollera att alla strömbrytare till belysningen står åt samma håll.

    HH-Horses
    Stuteriet ligger i Solröd, strax söder om Köpenhamn. Gården inköptes 1991.
    Antal ston: Ett tiotal.
    Antal föl per år: 10-20, beroende på hur många embryotransfer som lyckas. Tar embryon från både 2-årsston och ston som är i träning/tävling.
    Antal anställda: En stallchef som är heltidsanställd och några deltidsanställda som hjälper till med skötsel och ridning.

    Expandera

    Vändpunkten i hästlivet

    När Henrik var 26 år, 1990, kom han i kontakt med Morthen Thomsen, en framgångsrik dressyrryttare och hästhandlare. Det blev en vändpunkt i hästlivet. Tillsammans gjorde de många bra affärer och redan 1991 kunde han köpa gården i Solröd.

    År 2000 gjorde de sin första större affär när de sålde Solos Carex (f -93 e Castro-Lagano) till Antonia Ax:son Johnson. Hingsten tävlades framgångsrikt under många år av Tinne Vilhelmson Silvén i såväl OS, VM som EM och de tog bland annat en bronsmedalj i lag på EM 2007. Solos Carex är också känd som far till Patrik Kittels Scandic.
    – Därför är det extra kul att Solos Carex finns med i härstamningen som mormorsfar till mina framgångsrika ungston Fiontini och Fiontina.

    Henrik Hansen säger att just holsteinerblodet i Solos Carex, med Calypso I som intressantaste ingrediens, är en viktig byggsten i avelsarbetet. Tack vare affären med Solos Carex kunde han sluta arbeta som it-säljare och satsa på hästarna på heltid.

    Av en ren tillfällighet har han nyligen lyckats köpa mormodern till Fiontini och Fiontina, Parexi (f -02) som alltså är efter Solos Carex. När vi besöker HH-Horses har Parexi just fått stuteriets första föl för året, ett sto som är efter For Dance.

    Jag vill ha en snabb utveckling på min avel och därför tar jag ofta ett embryo på de 2-årsston som är riktigt bra.”

    Men det är Parexis dotter Rapitalà (f -05 e Blue Hors Romanov) som har gjort Henrik Hansen världsberömd genom sina döttrar Fiontini och Fiontina. De båda helsystrarna är födda 2010 och tillverkade genom embryotransfer.

    De är efter Fassbinder (f -06 e Fürst Heinrich-Caprimond) som Henrik Hansen själv ägt och tagit fram till godkänd hingst. Fiontini och Fiontina blev etta och tvåa vid unghäst-VM i dressyr som 5-åringar. Fiontina blev sedan skadad, men Fiontini blev världsmästare även som 6- och 7-åring.

    190514_hhhorses_rapitalalgwb
    Henrik Hansens med sitt mest värdefulla avelssto Rapitalà. Foto: Lottapictures
    Avelsston Hos Hh Horses Solröd DanmarkFoto: Lotta Brundin Gyllensten
    I väntans tider. På HH-Horses finns ett tiotal avelsston. Foto: Lottapictures
    190514_hhhorses_åretsförstaföllgwb
    Årets första föl hos HH-Horses är efter For Dance (e For Romance). Mamma Parexi (e Solos Carex) är mormor till Fiontini och Fiontina. Foto: Lottapictures

    Fadern Fassbinder köptes som föl av Henrik Hansen tillsammans med två andra delägare, men han köpte ut dem innan Fassbinder visades fram och blev godkänd som 3-åring i Herning. Hans mor, Atterupgaards Dicte, är helsyster med Cassidy som tävlats i GP-dressyr av Cathrine Dufour. Fassbinder är nu såld som dressyrhäst till England och är kastrerad.
    – Jag är ju handlare så alla hästar är till salu, men jag tappade Fassbinder och frös sperma från honom innan han såldes så det kommer fortfarande att bli föl efter honom.

    Testar sina ston

    Henrik Hansen seminerar själv sina ston men arbetar tillsammans med en duktig veterinär som också hjälper honom med embryotransfer.
    – Jag vill ha en snabb utveckling på min avel och därför tar jag ofta ett embryo på de 2-årsston som är riktigt bra. De är för outvecklade för att själva bära fram fölet och det påverkar dem för mycket om man tar mer än ett embryo.

    Han är också väldigt noga med att testa sina ungston genom unghästbedömningar och unghästtävlingar.
    – Jag vill vara helt säker på att det är ridbara hästar jag föder upp. Det går bra att utbilda och tävla på unghästtävlingar samtidigt som man tar embryon från ungstona.

    Väntar tre från Fiontini

    Fuxstoet Fiontina är mor till en 5-åring efter Charmeur, en 3-årig valack efter Grand Galaxy Win och i år väntar han två helsyskon efter Dream Boy.

    Det bruna trefaldiga världsmästarstoet Fiontini har lämnat en 5-åring efter Sezuan (även han trefaldig världsmästare vid unghäst-VM), en 3-åring efter Franklin och hennes föl efter Sezuan som föddes 2018 såldes på auktion för över 1 miljon danska kronor.

    Under hela min karriär som uppfödare och handlare har jag lierat mig med riktigt duktiga beridare och utbildare.”

    I år väntar Henrik tre föl från henne. Ett efter Franklin och ett efter D’avie samt ett som är extra spännande eftersom Fiontini blev seminerad i samma brunst med båda dessa hingstar.

    Samtidigt som mottagarstona bär fram Fiontinis föl har hon fortsatt sin utbildning med Severo Jurado Lopez hos Andreas Helgstrand och har i år, nio år gammal, redan två segrar i GP på över 78 procent.

    Henrik Hansen kommer hela tiden tillbaka till att allt är till salu. Till och med Fiontini såldes samma år som hon blev världsmästare för 7-åriga dressyrhästar. Hon köptes då av Beata Söderberg i Sverige men nu är hon alltså återbördad till Danmark och utbildas hos Andreas Helgstrand.
    – Under hela min karriär som uppfödare och handlare har jag lierat mig med riktigt duktiga beridare och utbildare.

    Tips

    Kännetecknar ett bra avelssto:

    1. Att det kommer ur en framgångsrik stofamilj.
    2. Gångarternas kvalitet. Alla tre gångarter måste ha ett brett register med tre delar. Samlad, mellan och ökad.
    3. Exteriören. De måste både vara vackra och byggda på ett sätt som gör att de har en hög hållbarhet.

    Henriks hingstval
    När det gäller hingstarna tycker Henrik Hansen att det går mycket mode i hingstvalen och vilka som blir populärast. Själv kommer han i år att använda sin egen Global Player förstås men även Springbank II, Blue Horse Zackerey och Vivino som var den hingst som köptes på auktionen i Verden i höstas för två miljoner euro.

    Råd till svenska uppfödare
    • Hitta en rådgivare som vet mer än du själv, till exempel en beridare eller tävlingsryttare.
    • Var självkritisk.
    • Fokusera i första hand på gångarterna, men även typen.
    • Använd aldrig en hingst som du inte har sett själv i verkligheten.
    • Om fölen har legat i magen på stoet på ett sådant sätt att de blivit krokiga i benen så rätta dem redan efter fem dagar, men i samråd med veterinär och hovslagare.
    • Ta fatt i problem som uppstår direkt.

    Som ett förtydligande av det sistnämnda berättar Henrik om när han förra året stod med ett embryo från Kanandos mamma sent på eftermiddagen, men inte hade något mottagarsto som passade. Då hoppade han snabbt in i bilen och körde med embryot till Belgien. Nu har han därför ett sto, som han har hyrt från stationen där de gjorde överföringen, som bär på ett föl efter Glasgow. Från detta sto väntar han ytterligare ett embryo efter Untouchable och själv är hon dräktig med Clarimo.
    Henrik är övertygad om att det blir bäst resultat med embryotransfer när han låter bli att spruta stona i brunst och dessutom ger dem betakaroten, selen, morötter och extra vitaminer.

    Expandera

    Henrik Hansen säger att man måste lära sig av dem som är duktiga och inte vara rädd för att ifrågasätta.
    – Jag ställer hela tiden frågor som: ”Du säger att den hästen har en bra trav men vad är det som gör att det är en bra trav?”. Jag ger mig inte förrän jag verkligen har förstått.

    Som alla uppfödare vet Henrik Hansen att normala hästar kommer hela tiden. Knepet är att kunna identifiera dem och bli av med dem innan man har lagt för mycket jobb och pengar på dem.
    – Andreas och jag litar fullständigt på varandra. När jag har en häst som jag vet är bra nog köper Andreas den ibland utan att ens se den, eftersom han litar på mitt omdöme.

    Stoet betyder mer än 60 procent för vad som kommer ut ur avelsarbetet. Därför går det inte att kompromissa.”

    Förutom att stona måste ha en bra ridbarhet kräver han att de ska vara fria från stallolater och osteochondros.
    – Stoet betyder mer än 60 procent för vad som kommer ut ur avelsarbetet. Därför går det inte att kompromissa.

    Både när det gäller hingstar och ston vill han hästar med bra, aktiva bakben som är vinklade och inskenade på rätt sätt så att de kan bära sig och komma under sig när man börjar kräva samling. Det får också gärna finnas mycket nerv och power, så länge den används på rätt sätt.

    Dyrgrip på auktion

    2017 hade Henrik Hansen det föl som blev det dyraste, på en fölauktion bland sporthästar, i hela Europa. Det var ett sto e Franklin-Don Fredrico som såldes för 1,5 miljoner danska kronor. 2018 hade han två föl som såldes på auktion för över 1 miljon.
    – Förra året sålde jag alla mina stoföl för ett snittpris på 400 000 (ca 560 000 SEK, reds anm).

    Men det roligaste som hände under 2018 var ändå när hingsten Global Player (e Grand Galaxy Win–Don Schufro) vann 2-årspremieringen i Oldenburg.
    – Jag hade sålt halva till Andreas före premieringen och nu har vi sålt var sin del till Paul Schockemöhle så att vi äger en tredjedel var.  Han kommer att stå i Mühlen hos Paul i år och har redan mer än tio ston dräktiga.
    – Ett av mina stora mål som uppfödare är att få fram en riktig stämpelhingst som verkligen sätter avtryck i den internationella sporthästaveln. Genom att Global Player nu står hos Schockemöhle får han verkligen chansen att visa vad han går för. Paul tror att han får 400 ston i år.

    Modern förolyckad

    Modern till Global Player är såld och tyvärr också förolyckad, men Henrik Hansen sålde henne under förutsättning att han fick det första fölet om det blev ett hingstföl. Så blev det, och nu har han en väldigt fin 2-årig fuxhingst som är helbror med Global Player.
    – Man kunde se redan när de båda helbröderna var några veckor gamla att de kommer att bli något alldeles speciellt, men det är förstås tråkigt att jag inte har något sto kvar i den familjen.

    Henrik Hansen framhåller den betydelse som Blue Hors och Andreas Helgstrand har haft för dansk dressyravel.
    – Tack vare deras kunskap och förmåga, inte minst kapitalmässigt, har vi i Danmark haft tillgång till några av de bästa hingstarna i världen.

    Han menar att detta är en av anledningarna till att Danmark har lyckats bättre än Sverige.
    – Men den svenska dressyrhästen i dag är lågställd och därmed omodern i typen. Och ni har inte varit tillräckligt hårda i selekteringen i de svenska hingstproven.

    190514_hhhorses_2aring_lgwb
    En kommande stjärna? Denna 2-åring är helbror till hingsten Global Player som vann i Oldenburg och blev premiehingst i Herning, e Grand Galaxy Win T-Don Schufro. Foto: Lottapictures
    190514_hhhorses_1årigahingstarlgwb
    1-årshingstarna mumsar på middagsfodret i sin stora box. Foto: Lottapictures
    190514_hhhorses_2ston_lgwb
    Två 2-årsston efter Franklin visar upp sina gångarter i paddocken. Foto: Lottapictures
    190415_hhhorses_henrik_unghästar_lgwb
    Henrik Hansen tittar till en grupp av unghästar och ston som går tillsammans i en stor hall. Foto: Lottapictures
    190514_hhhorses_föllgwb
    Stuteriet får tio till tjugo föl per år, beroende på hur många embryotransfer som lyckas. Foto: Lottapictures

    Tidslinje1 Tidslinje2
    Reportaget publicerades första gången i Ridsports Avelsextra 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden