Sverige
18 maj 2019 17:03
Ridsportplus

Tävlingskostnaderna ledde till votering

MotionerSkånes Ridsportförbund ville ha korten på bordet om hur tävlingslicenserna används, och var inte nöjt med förbundsstyrelsens svar. Det ledde till den första voteringen på Ridsportförbundets stämma i Sundsvall på lördagen.

Tävlingskostnaderna ledde till votering
Det blev votering när frågan om licenspengarna togs upp på stämman. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hur mycket pengar som kommer in till Svenska Ridsportförbundet via ryttarlicenser, och hur de pengarna används, är en fråga som ofta diskuteras ryttare emellan.

    Vi saknar fortfarande en redovisning som är noggrannare och transparent. Per Bergström, Skånes Ridsportförbund.

    Det skrev Skånes Ridsportförbund i en motion till stämman och ville även i talarstolen ha svar på detta.

    Förbundsstyrelsens svar var att under 2018 kom 14 miljoner kronor in till Svenska Ridsportförbundet via ryttares tävlingslicenser, men också att intäkter normalt inte öronmärks och därmed redovisas inte hur just de pengarna används.

    − Vi saknar fortfarande en redovisning som är noggrannare och transparent, sade Per Bergström, ekonomiansvarig i Skånes Ridsportförbund, som fick med sig en del av stämman, 171 röster, i den votering som blev följden. Men ännu fler röster, 286 stycken, fick förbundsstyrelsens förslag om att motionen skulle anses besvarad.

    Få debatter

    Överlag var hanteringen av motionerna snabb och debatterna få. Ett undantag var motionerna som ifrågasatte Ridsportförbundets konkurrensneutralitet.
    − Vi är ledsna över att behöva ha den här typen av diskussioner i det här forumet. Vi erbjuder alla samma stöd, sade ordförande Ulf Brömster och tog upp Ridsport 2025 där förbundet vill ytterligare stärka stödet till tävlingsarrangörer.

    − Problemet är enkelt, förbundet bör inte själv liera sig med arrangörer om inte bestämmelserna eller FEI så kräver, kontrade Björn Beckman från Stockholms Fältrittklubb, en av motionärerna.
    − Att förbundet aktivt och med stor kraft stöder en arrangör blir till nackdel för andra arrangörer, som inte får samma möjligheter, fortsatte han, och fick medhåll av Bertil Sjödin från Malmö Civila Ryttarförening.

    Vill ha transparens

    − Förbundet är överens med oss om att förbundet ska vara konkurrensneutralt. Men vi kan inte följa det arbetet, utan vill ha klar transparens och förstå hur förbundets konkurrensneutrala stöd sker, sade han.
    Debatten slutade med en omröstning, där det visade sig att förbundsstyrelsens förslag till svar, att motionen skulle anses besvarad, hade stöd hos en klar majoritet av stämmans ombud.

    Av alla 18 motioner röstade stämman enligt förbundsstyrelsens förslag i samtliga fall utom ett. Det gällde en motion från Gotland där förbundsstyrelsen tyckte att det kunde göras en utredning om behovet av att utbilda hoppdomare på lägre nivå än B-domare. Det röstade stämman ned, efter att Lena Malmqvist, ordförande i Skånes Ridsportförbund hade gjort ett av sina många besök i talarstolen. Hon pläderade för att det inte behövdes en utredning, utan att Gotland kunde lösa domarbristen genom att söka dispens.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden