Hästliv
26 maj 2019 11:39
Ridsportplus

”Rätt att ha en padd om du använder den för att det behövs – inte för att grannen har en”

FårskinnFårskinnspadden har letat sig in under sadeln på många hästar. I dag är det svårt att hitta ett ekipage utan någon form av sadelunderlägg. Men frågan är om padden verkligen gör någon nytta. Ridsport har pratat med sadelutprovare och några ryttare om deras syn på fårskinnspadden.

”Rätt att ha en padd om du använder den för att det behövs – inte för att grannen har en”
Paddar av fårskinn är mer regel än undantag – men behövs de? Enligt sadelutprovaren Jimmy Inserte finns tillfällen då den är väl motiverad. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det kan se bekvämt ut med en lurvig padd som sticker ut under sadeln, men gör den någon skillnad? Är det sadeln det är fel på om det behövs ett tjockt underlägg? Den auktoriserade sadelutprovaren Jimmy Inserte ger sin syn på saken:

    Jimmy
    Jimmy Inserte.

    – Det är inte farligt eller dåligt att använda en padd för att man tycker att det är snyggt, men det är egentligen inget jag rekommenderar. Har du en bra stoppad sadel med god kvalitet på stoppningen behöver du ingen padd.

    Kan det finnas tillfällen och orsaker som gör att behovet av ett sadelunderlägg faktiskt uppstår?
    – Absolut. Har du till exempel en väl anpassad sadel men får en skadad häst som blir konvalescent – då tappar den muskler, vilket kommer göra att sadeln inte ligger så bra under en tid. Då rekommenderar jag att sätta dit en padd tillfälligt.
    – Det kan också vara så att du har en sadel med latexpaneler, som kan bli lite hårda i kylan under vintern. Då kan det vara bra med en padd för att göra det lite mjukare för hästen.

    Vilken typ av padd rekommenderar du?
    – Fårskinnspadden är klart bäst. Den värmer på vintern och svalkar på sommaren – håret gör att det blir luftigt under sadeln. Men man ska se till att ha en väl anpassad padd. Den får inte vara för kort så att sadelns bakvalv ligger ovanpå paddens bakkant, då blir det fel vinkel.

    Ridsport
    Såväl Jeanna Högberg… Foto: Roland Thunholm
    Ridsport
    …som Victoria Almgren använder fårskinnspaddar. Foto: Roland Thunholm

    I dag har såväl dressyr- som hopphästar, på alla nivåer, paddar. Bland de ryttare som Ridsport har pratat med är det hästens behov som styr användandet av padd – inte utseendet.

    – Jag tycker att fårskinnspadden fungerar bra som stötdämpning för hästen, och utjämnande av trycket. Det är ett bra, naturligt material, och det ger mer fjädring jämfört med en gelpadd som kan bli lite hård. Jag använder fårskinnspadd på nästan alla mina hästar, säger dressyrryttaren Jeanna Högberg.

    Hos hoppryttaren Victoria Almgren är det ungefär hälften av stallets hästar som går med just fårskinnspadd.
    – Det är för att fördela trycket som jag gärna vill ha en padd på hästarna. Jag har oftast en fårskinnspadd utan fyllning, för att komma närmare hästen men ändå göra det lite mjukare. Under vintern händer det att vi lägger padden under schabraket, om hästen har lite skav.

    Inte trängre

    Det gäller även att ha koll på sadeln, så att inte stoppningen har blivit hård och knölig – då behöver du stoppa om den, inte bara lägga en padd under sadeln. För äldre hästar som börjar falla ur muskulärt kan det vara bra med en mjuk padd, för att förhindra att de blir ömma i ryggen.

    Blir det inte trångt under sadeln med en tjockare padd?
    – Det finns olika uppfattningar, men jag anser inte det. Det enda du gör när du lägger en fårskinnspadd under sadeln är att du tappar kontakten med hästen. Som ryttare kommer du upp en bit, men det blir inte trängre för hästen, säger Jimmy Inserte och sammanfattar:
    – Det är rätt att ha en padd om du använder den för att det behövs, att den fyller en funktion. Inte för att grannen har en.

    Andra exempel

    Screenshot 2019-05-21 At 15.47.21 Screenshot 2019-05-21 At 15.47.39 Screenshot 2019-05-21 At 15.47.31

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden