Sportnytt
10 juni 2019 16:04
Ridsportplus

Skillnad på nationella och internationella reservlistor

AnmälningssystemInför Strömsholmstävlingarna blev det en del upprörda känslor kring den förmodade väntelistan till de internationella fälttävlansklasserna. Ridsports genomgång av hur anmälningar hanteras visar att det är skillnader både mellan grenar och nationellt/internationellt.

Skillnad på nationella och internationella reservlistor
Det gäller att koll på vilka anmälningsregler som gäller internationellt. På bilden Ludwig Svennerstål och Stinger vid EM i Tryon 2018. ArkivFoto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid nationella tävlingar går anmälan via Tävlingsdatabasen, TDB. Där kan alla se hur många reserver som finns till en full tävlingsklass samt i vilken ordning reserverna plockas in.
    – Arrangören kan sätta ett tak för antalet starter för både en dag och enskilda klasser om de vill, säger Anna Norstedt som arbetar med TDB på Svenska Ridsportförbundet.

    Arrangören får alltså själv bestämma hur anmälningar ska hanteras. Wiveka Lundh,  Senior Advisor på Svenska Ridsportförbundet

    Systemet är transparent och det går att följa avanmälningar och hur ryttare på reservlistan plockas in i tävlingen efterhand som någon avanmäler sig.

    – De mest populära tävlingarna blir fulla snabbt och har ofta en bestämd dag och tid när anmälan öppnas. Denna står i propositionen, säger Anna Norstedt.

    Att hänga framför datorn och anmäla sig direkt när en tävling öppnas är dock ingen garanti för att få en plats till en tävling.

    Samma system i alla grenar

    I Sverige gäller samma system för reservlista i hoppning, dressyr och fälttävlan nationellt. De flesta ryttare är vana vid detta reglerade och transparenta nationella system.

    Fakta

    Nationella regler

    • Arrangören kan sätta ett maxantal för antalet starter både för en enskild tävlingsdag och enskilda klasser.
    • När maxantalet är uppnått skapas det automatiskt en reservlista i TDB där ryttarna placeras i den ordning de anmäler sig och sedan får en plats i tävlingen/klassen efterhand som antagna eventuellt avanmäler sig.
    • Huruvida en avgift ska betalas samtidigt som anmälan är fritt för arrangören att bestämma.
    • Populära tävlingar blir ofta fulla snabbt och har en öppningstid för anmälan.

    Men vid internationella tävlingar gäller ett annat system, eftersom det är Internationella Ridsportförbundet, FEI, som hanterar anmälningarna även om dessa går genom Svenska Ridsportförbundet. Detta system är också olika för de tre olympiska grenarna.

    I samband med Strömsholms internationella klasser i fälttävlan orsakade de olika reglerna nationellt/internationellt en del irritation. Denna irritation gällde bland annat att arrangören inte ska ha följt det som stod i propositionen när det gällde inplockande av reserver.

    Inte samma system

    Ryttare som hade anmält sig men inte kommit med förväntade sig samma system med en publicerad reservlista på den internationella tävlingen som det brukar vara på nationella tävlingar.

    Vem som får starta internationellt styrs ofta genom inbjudningar från arrangören och det är till ganska stor del reglerat i FEI:s reglemente hur dessa inbjudningar ska fördelas – dock ej i fälttävlan.

    –  Där är det helt öppet. Arrangören får alltså själv bestämma hur anmälningar ska hanteras, säger Wiveka Lundh, senior advisor på Svenska Ridsportförbundet.

    Det brukliga är dock att en reservlista publiceras.

    När det gäller avgifter till tävlingsarrangörer står det fritt för arrangören att bestämma över dessa, till exempel om det ska betalas något i samband med anmälan eller på plats.

    Ska anges i propositionen

    På internationella tävlingar i fälttävlan ska det dock anges i propositionen om det är begränsat antal starter i de olika klasserna. Detta var gjort till Strömsholms internationella klasser med 40 starter i varje klass.

    Alla som hade betalat in anmälningsavgiften senast två dagar efter anmälningstidens utgång fick plats. Arrangören har sedan frihet att hantera de som hamnar utanför på det sätt som de själva tycker är lämpligast. Arrangören ska dock följa det som har stått i propositionen.

    Anette Berg, med stor vana att arrangera fälttävlan, påpekar dock att ovanstående beskrivning av anmälningssystemet i TDB inte alltid fungerar så bra för fälttävlan och att de inom fälttävlan har annat att ta hänsyn till när ekipage från reservlistan plockas in, till exempel plockas reserv in manuellt.

    ”Ligger en del i kritiken”

    – Det ligger en del i kritiken och frustrationen som kommit fram. Vi behöver fundera på hur vi kan bli tydligare. Dels behöver vi titta på texterna i TDB som idag är motsägelsefulla, kanske självklara för de rutinerade men för den ovane kan det definitivt bli bättre och dels behöver vi kommunicera ut regler och rutiner både till ryttare och arrangörer, säger hon och lyfter också att arrangörer behöver följa det som är godkänt av FEI och göra reservlistor efter de regler som finns samt att dessa ska gå att följa av ryttare.

    – För den som hamnar på väntelista är det en spänd väntan. När är sista chansen för mig att åka? När tänker arrangören att de sätter in sista ryttaren?

    – För den enskilda ryttaren kan ett ”litet missförstånd” bli en stor sak, för arrangören kanske en av miljoner frågor i den sista stressiga veckan inför tävling. Ödmjukhet för varandras olika situationer underlättar.

    Fakta

    Internationella regler

    • I hoppning bjuds generellt ryttare in till internationella tävlingar. FEI:s reglemente styr hur många ryttare som ska tas från världsrankningen, bjudas in av tävlingsarrangören och vara från hemmanationen. På fyrstjärniga meeting ska till exempel 50 procent tas från världsrankningen, 25 procent bjudas in av arrangören och 25 procent vara från hemmanationen.
    • Även i dressyr bjuds ryttare in internationellt, och här reglerar FEI:s reglemente främst hur många länder som ska vara representerade på ett meeting. På fem-, fyr-, och trestjärniga tävlingar ska det finnas ekipage från minst sex länder.
    • Fälttävlan är oreglerat när det gäller inbjudningar. Det är alltså upp till arrangören att bestämma om eventuella inbjudningar, anmälningsrutiner och de som inte kommer med på grund av att det är fullt. Enda regleringen är att det måste starta minst fem nationer i nationstävlingar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden