Veterinärt
28 juni 2019 12:38
Ridsportplus

Helhetsgrepp kring ridskolehästarnas friskvård ger vinnande resultat

Frisk satsningKiropraktik, laser och ett veterinärt koncept med fokus på ryttarens balans och hästens biomekanik. Hos Täby Ryttarcenter har vd:n Christina Bengtsson tagit ett helhetsgrepp kring ridskolehästarnas förebyggande friskvård som genomsyrar allt från hovvård till teori- och ridlektioner.
– Det är egentligen inga nya revolutionerade saker, men för att få det att fungera i stora verksamheter krävs det kunskap och ett systematiskt sätt att arbeta, säger Christina som vill sprida konceptet.

Helhetsgrepp kring ridskolehästarnas friskvård ger vinnande resultat
”Ridskolorna har en stor möjlighet att kunna lära eleverna rätt från start, men jag tror vi behöver bli bättre på att förklara så eleverna förstår vad som händer biomekaniskt om du till exempel drar i innertygeln”, säger Christina Bengtsson driver Täby Ryttarcenter. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Täby Ryttarcenter, med 55 hästar i ridskoleverksamheten, jobbar sedan många år regelbundet med kiropraktik och laser. Sedan ett halvår har de även vävt in den holländska veterinären och Grand Prix-ryttaren Karin Leibbrandts koncept som fokuserar på ryttarens balans och hästens biomekanik.

    Nyligen höll Karin Leibbrandt en välbesökt clinic, tillsammans med den svenska veterinären Annelie Hellström och den holländska sitsexperten Tessa Roos.

    Varför ordnade du clinicen?
    – Karin har skrivit boken ”Compassionate Training for Today’s Sport Horse”, där hon tydligt förklarar varför vi ska träna enligt det koncept de förespråkar. Grunden är utbildningsskalan, men vi får en röd tråd som skapar förståelse för hästens biomekanik på ett tydligt sätt. För oss har boken varit en ögonöppnare. Vi vill sprida kunskapen till andra ridskolor, bland annat genom clinics av det här slaget.

    Att ha ett system kring varje häst, med förebyggande friskvård, ökad kunskap om hästen som individ och om dess biomekanik, gör att vi kan stoppa hältor i tid

    Hur länge har ni arbetat med friskvård?
    – Jag har drivit ridskolan sedan 2002. Om jag backar bandet kan jag konstatera att det förr fanns en del hästar med hältor som vi aldrig hittade orsaken till. Det blir kostsamt för verksamheten, och inte minst ett stort problem för hästen som i vissa fall tvingas avlivas om problemen inte går att lösa. Att ha ett system kring varje häst, med förebyggande friskvård, ökad kunskap om hästen som individ och om dess biomekanik, gör att vi kan stoppa hältor i tid.

    Tabyryttarcenter1005.
    Veterinären och GP-ryttaren Karin Leibbrandt gästade nyligen Täby Ryttarcenter under en clinic tillsammans med sitsexperten Tessa Roos och veterinären Annelie Hellström. Foto: Lina Nydahl
    Tabyryttarcenter1004.
    Sitsexperten Tessa Roos arbetar med ett av ekipagen. Foto: Lina Nydahl

    Hur går ni till väga med att få in arbetssättet i er undervisning?
    – Mina instruktörer har alla fått ett exemplar av Karins bok och de läser ett kapitel i taget. Därefter har vi haft en studiecirkel där vi tillsammans går igenom materialet och diskuterar hur vi kan implementera det på alla våra ridnivåer.

    – Det handlar om hur vi uttrycker oss till eleverna, varför vissa saker behöver förklaras i ett tidigt skede. Kan vi förklara varför, inte bara säga att det är si eller så, då blir det mycket mer intressant för eleverna att lära sig.

    – Ridskolorna har en stor möjlighet att kunna lära eleverna rätt från start, men jag tror att vi behöver bli bättre på att förklara så att eleverna förstår vad som händer biomekaniskt om du till exempel drar i innertygeln.

    Vad har konceptet ihop med friskvården betytt för verksamheten?
    – Friskvård har gjort underverk för vår verksamhet, i dag har vi till exempel knappt några kotledsinflammationer. Vi har ett systematiskt sätt att arbeta med kiropraktor och hovslagare och undervisning. Alla hästar har individuella scheman och instruktörerna återkopplar varje dag om någon häst avviker det minsta lilla. Det gäller vara ute i tid – en hälta kan börja med lite stelhet. Det gäller att förebygga och hitta problemen i tid.

    Vad är din vision med satsningen?
    – Att få friskare hästar, både hos oss och hos andra som arbetar med hästar. Det är egentligen inga nya revolutionerade saker, men för att få det att fungera i stora verksamheter krävs det kunskap och ett systematiskt sätt att arbeta. Dessa erfarenheter vill vi gärna sprida vidare. Fungerar det hos oss är chansen stor att det gör det även hos andra.

    Så jobbar Täby Ryttarcenter

    Individuella scheman för varje häst
    Innefattar allt från kiropraktorbesök till hovslagare och antal lektioner per dag. Ridskolans personal skriver dagligen rapport om hästens allmäntillstånd för att snabbt upptäcka tecken på avvikelse.Hos Täby Ryttarcenter får lektionshästarna regelbunden behandling med kiropraktik och laser.

    Varierat arbete
    Alla hästar går i hage, ensamma eller tillsammans i flock. Lektionerna är planerade så att arbetet varieras mellan ridhus, ridbana och uteritter.

    Balans är ledordet
    Balans är ett grundord som genomsyrar alla ridnivåer för både häst och ryttare.

    Screenshot 2019-06-11 At 23.28.27Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden