Veterinärt
26 juni 2019 15:30
Ridsportplus

Veterinären: ”Överben är inget annat än ett skönhetsfel”

ÖverbenEtt överben utgör vanligtvis inget problem. Men, det finns skäl att vara försiktig när överbenet är aktivt efter en skada så att svullnaden inte förvärras. Veterinär Malena Behring berättar mer.

Veterinären: ”Överben är inget  annat än ett skönhetsfel”
I normalfallet har överben ingen praktisk betydelse vid ridning. Foto: Anki Lundberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Överben är mycket vanligt – de hittas ofta när man känner igenom benen på en häst. Oftast uppstår de efter ett slag mot benet eller att hästen sparkar sig själv i samband med ridning eller i hagen.

    Traumat orsakar en blödning under benhinnan. Kroppen svarar genom att bilda ben där skadan är. Först märks dock en svullnad som är varm och öm.

    – Det är mycket nerver i benhinnan och det finns ingen plats för en blödning. Därför spänner det och gör ont på hästen, som även kan visa hälta, säger veterinär Malena Behring, Särö Hästklinik.
    – I detta skede är blödningen akut och behöver lugn och ro för att mineraliseras, det vill säga förkalkas. Det tar en stund, beroende på hur omfattande blödningen är. Här ska man vara försiktig med att anstränga hästen, för då kan det fortsätta att blöda.

    Kyla i akuta skedet

    Att kyla svullnaden kan begränsa skadans omfattning när blödningen är färsk.
    – Det ska vara ordentlig kyla. En påse frysta ärter eller kylförband i tio minuter flera gånger om dagen kan hjälpa, men det ska vara i det riktigt akuta skedet.
    Skadan läker ut och överbenet bildas på cirka sex till åtta veckor. Under den tiden kan det vara bra att vara extra vaksam så att svullnaden inte förvärras. Därefter är överbenet som vilket ben som helst och ska varken ömma eller kännas varmt.

    – När man pratar om aktiva överben innebär det att de inte är avslutade, de har inte blivit mineraliserade fullt ut. Tar man en röntgenbild på ett aktivt överben ser det nästan lite taggigt ut, men när det är avslutat är konturen jämn och slät.

    Kan ett överben plötsligt bli aktivt?
    – För att det ska ske krävs det ett nytt trauma. Och det kan förstås hända, speciellt om hästen nystar eller biljarderar. Då är risken större att hästen slår på sig själv om den redan har en bula som sticker ut. Här får man tänka till så att man skyddar benen med lindor eller någon form av benskydd, särskilt vid ridning. Det gäller generellt hästar som har lätt för att slå på sig.

    Det finns en överdriven oro kring överben, men i regel har de ingen som helst praktisk betydelse.

    Behöver man oroa sig för överben när man exempelvis ska köpa häst?
    – Nej, inte alls. Det finns en överdriven oro kring överben, men i regel har de ingen som helst praktisk betydelse. Det är extremt ovanligt att de uppstår i ett sådant läge att de utgör ett problem för omkringliggande vävnad. Möjligen om de är lednära, men det är som sagt extremt ovanligt. Jag har kanske varit med om det en eller ett par gånger under mina snart 35 år som veterinär, säger Malena Behring och fortsätter:
    – Det är viktigt att påpeka att när ett överben väl är utläkt är det inget problem. Det är endast ett skönhetspåpekande och inget som påverkar hästens användningsområde.

    Screenshot 2019-06-11 At 23.58.47

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden