Hästliv
24 juni 2019 13:54
Ridsportplus

Stor uppslutning för att hjälpa tidigt fött föl

IntensivvårdMamman drabbades av moderkaksinflammation och morganfölet Zeb föddes flera veckor för tidigt. Tack vare intensivvård på djursjukhus har han repat sig, och ägaren Sara D. Alvrud är helt rörd av det stora engagemanget där kända som okända hjälper henne ekonomiskt för att rädda fölet "Många bäckar små har jag fått uppleva konkret", säger Sara.

Stor uppslutning för att hjälpa tidigt fött föl
Escania's Zebulon M föddes flera veckor för tidigt och får intensivvård på djursjukhus. Ägaren Sara D. Alvrud är rörd över all hjälp hon får ekonomiskt från allmänheten för att hjälpa fölet. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sara D. Alvrud bedriver uppfödning i Genarp av morganhästar under stuterinamnet Escania Morgans. I lördags såg hon hur hennes 25-åriga sto Hagas Uplands Mary visade alla tecken på fölning.
    – Hon var beräknad till tidigast 14 juli, men brukar gå långt i sina dräktigheter så det var alldeles för tidigt, säger Sara till Ridsport.

    Stoet sattes under övervakning, och eftersom Sara såg tecken på gula flytningar ur slidan förstod hon att stoet måste ha drabbats av någon slags moderkaksinflammation. Efter kontakt med olika veterinärer och efter att ha läst på om tillståndet förstod hon att det bara var att vänta och se vad som skulle hända. Sara berättar att det inte finns någon vedertagen behandling gällande moderkaksinflammation i Sverige.
    – Vi avlar på en amerikansk ras, och där händer det att man sätter in hormonbehandling för att fördröja fölningen, men det fanns inget jag kunde gjort på annat sätt den här gången.

    Hastigt förlopp

    Tolv timmar efter att Sara såg att det var fölning på gång var fölet ute. Det blev ett hastigt förlopp där stoet krystade kraftigt, och Sara såg under fölningen tecken på att det Mary troligen haft en rejäl blödning inuti.
    – Hon har gått på bete och inte visat några tecken på att hon mått dåligt, så det här måste ha varit ett akut förlopp, tror Sara.

    190624_zeb4
    De krokiga öronen är egentligen det enda synliga tecknet på att Zeb är prematur, i övrigt är han i fint skick. Foto: Privat

    Moderkakan kom först och den fick slitas itu för att fölet skulle kunna komma ut. Fölet var litet men i övrigt välutvecklad och fin i hullet. Han rörde sig dock inte, utan fick masseras igång.
    – Det var nog de längsta minuter jag varit med om, säger Sara.
    När fölet väl fått liv i sig var både han och stoet väldigt trötta. Även om fölet försökte resa sig lyckades han inte. Däremot var han sugen på att äta, och han nappades med två deciliter mjölk vilket han slurpade i sig utan vidare.

    Transporterades till Helsingborg

    Men Sara fick inte fölet att stå, och när hon märkte att bakbenen inte bar så insåg hon att det här inte var något de kunde reda ut själva. Mor och son transporterades till Helsingborgs Djursjukhus, där de kom från tidigt på söndagsmorgonen. Fölet var då fem/sex timmar gammal.
    – Då var det lite mer jävlaranamma i honom, och jag har förstått att han hållit personalen sysselsatta där i Helsingborg.

    190624_zeb2
    Zeb under täcke i boxen. Foto: Privat
    190624_zeb3
    Det kan vara skönt med en kudde när man inte orkar stå själv. Foto: Privat

    På grund av stoets ålder fanns ingen försäkring på fölet. Stoet var inte heller försäkrat, så det fanns ingen försäkring som täckte behandlingen.
    – När jag skaffade henne kunde jag inte teckna en nyförsäkring på ett äldre sto, förklarar Sara.
    – Jag har blivit uppmärksammad på att reglerna har ändrats nu, men då gick det inte.

    Fick kosta vad det kosta ville

    Hur intensivvården skulle finansieras visste inte Sara när hon körde till Helsingborg. Alla reserver familjen lagt undan tidigare hade gått åt vid vinterns ökade foderkostnader. Men Sara tänkte att det får kosta vad det kosta vill.
    – Jag tänkte att jag får ta ett lån eller sälja en häst, jag kan inte låta fölet ligga och dö för att det inte finns några pengar.

    Fölet har genomgått foal check och har fått en dos plasma i Helsingborg. Han ska få en dos till och Sara berättar att han svarat bra på behandlingarna, bland annat har han lyckats resa sig under söndagen. Stoet som sprack vid fölningen är också omhändertagen. Efter att Sara kommit hem från Helsingborg och därefter sovit en stund efter den sömnlösa natten, vaknade hon upp och insåg att hennes vänner startat en insamling för att hjälpa till och bekosta hästarnas behandling.
    – Det är både internationellt och i landet, och jag har tills nu fått i hop till två dagars intensivvård i Helsingborg, säger Sara.
    – Varje dag på sjukhuset kostar runt tjugotusen, och jag har fått hjälp från både vänner och andra, det är allt från småsummor till bidrag på flera tusen kronor.
    – Det finns helt okända människor som swishat stora belopp, jag är helt rörd och vet knappt vad jag ska säga.

    Känner stor tacksamhet för all hjälp

    Sara kan knappt hålla rösten klar när hon talar om den tacksamhet hon känner för alla som hjäper till för att rädda fölet. Hon refererar till filmen ”Pay it forward”, och tycker att det hon får uppleva nu är helt makalöst.
    – Många bäckar små har jag fått uppleva konkret, säger Sara tacksamt.

    Fölet har fått namnet Escania’s Zebulon M och kallas Zeb. Hans pappa är Lyngbys Zac, en ung herre som skulle kastreras men Sara ville gärna ha kvar hans blodslinjer och valde att ta ett sista föl på Mary innan Zac blev valack. Hagas Uplands Mary har fått sju föl sedan tidigare, och hon är bland annat mor till den godkända hingsten Escania’s Palomides.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden