Hoppning
25 juni 2019 20:21
Ridsportplus

Mathilda Karlsson på väg att nå sin OS-dröm

StorsatsningSvenska Mathilda Karlsson bytte nationalitet i sin storsatsning mot OS. Med Chopin VA är hon på väg att nå sitt mål, och i helgen blev det en GP-placering i belgiska Knokke för ekipaget. Ridsport fick en pratstund med Mathilda under Stockholm Horse Week om hennes OS-satsning.

Mathilda Karlsson på väg att nå sin OS-dröm
Svenska Mathilda Karlsson satsar allt på att rida OS i Tokyo nästa år. Hon hoppas ta sig dit med Casall-sonen Chopin VA. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid de trestjärniga tävlingarna i belgiska Knokke under midsommarhelgen glänste Mathilda Karlsson till i meetingets högsta klass. Tillsammans med Chopin VA (HOLST val f-09 e Casall-Coriano, uppf Allwoerden Manfred von Seedorf) blev det blott ett tidsfel i grundomgången, vilket räckte till en åttonde plats bland 44 startande.

    Mathilda Karlsson är på uppgång, och förra helgen tävlade hon vid Stockholm Horse Week där hon deltog med Chopin VA och Cera VA. Båda hästarna levererade felfria rundor, och Mathilda berättar att hon var väldigt nöjd med hur hästarna hoppade i Stockholm. När Ridsport träffar henne har hon precis ridit meetingets sista klass och fått med sig två ned med Cera.
    – Det är en oerfaren häst som inte alls hoppat på den här nivån tidigare, förklarar Mathilda.
    – Jag har haft en ganska bra helg och kände mig självsäker och positiv så det kan bara ge erfarenhet. Jag tyckte hon hoppade helt fantastiskt.

    190624_shw_jennycheielerstaaf_mathildakarlsson_img_6905
    Med Chopin VA hoppade Mathilda i Global Champions League i Stockholm. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Målen har blivit högre

    Mathilda Karlsson lämnade Sverige som 19-åring för att jobba med hästar i Tyskland. Där har hon blivit kvar och hon basar idag över en stor anläggning utanför Hamburg. Utöver det tävlar Mathilda i hoppning på hög nivå, och de senaste åren har hon bland annat deltagit vid Global Champions-tävlinganra.
    – Jag drömde aldrig om att tävla på den här nivån när jag var yngre, men som tävlingsmänniska så har målen blivit större och högre ju mer jag ridit och tävlat, säger Mathilda.

    Förra året bytte Mathilda nationalitet och började rida för sitt födelseland Sri Lanka. Anledningen är hennes satsning mot att rida OS i Tokyo, och hon hymlar inte med att det blir lättare för henne att nå sitt mål under Sri Lankas flagga.
    – Man behöver inte prata runt det utan det är så och det var därför jag gjorde det.
    – Det är kul att kunna göra upp min egen plan utan att ha en massa konkurrens, förklarar Mathilda.

    Det Mathilda gör nu är att jaga runt och samla så många rankingpoäng hon bara kan med Chopin. Det är han som är hennes aktuella OS-häst, och hon menar att det är lite ”nu eller aldrig” när det gäller att ta sig till OS.
    – Alla ryttare vet hur svårt det är att hitta en topphäst som är sund och motiverad och som är i bästa åldern.
    – Chopin blir elva nästa år, och vi kan samla mycket rutin och resultat på den här nivån och det känns som jag måste ta chansen nu när jag har den.

    Mathildakarlssonchopinrt
    Mathilda Karlsson samlar alla poäng hon kan med Chopin VA. Foto: Roland Thunholm

    Ligger trea på rankingen

    Mathilda förklarar att det är de två individuellt högst rankade ryttarna från Östasien som får rida OS. Sri Lanka ingår i den gruppen, och just nu ligger Mathilda trea på rankingen.
    – Nästa månad hoppas jag komma upp på plats två.
    – Det är inte så stor marginal till den som ligger först, men det är lång väg att gå fortfarande. Det är bara att rida på, säger Mathilda glatt.

    Att få rida OS betyder jättemycket för Mathilda och hon beskriver det som sitt livs dröm. Hon känner sig beredd, hon är nära och hon känner att hon har en fantastisk häst.
    – Chopin förtjänar verkligen att hoppa ett mästerskap som OS, jag vill verkligen göra allt jag kan för att få det att fungera.

    Omgiven av stort stöd

    Bakom sig har Mathilda folk som backar upp henne i sin satsning, och tack vare dem känner Mathilda att möjligheterna att ta sig till OS finns. Manfred von Allwörden är uppfödare till de flesta av Mathildas hästar, och han är den som Mathilda bedriver stallet ihop med. Även Jörn Reinecke står bakom Mathilda som ägare av de flesta av hennes GP-hästar. Som sponsor har Mathilda MAGNA Real Estate AG ich Engel & Völkers.
    – De har öppnat dörrarna för mig att kunna ha möjligheten att rida GCT.

    180323_felfriinledningformathildakarlssonimexiko_gcl
    I Appalonia har Mathilda Karlsson haft en riktig läromästare. Foto: GCL

    I stallet finns förutom Chopin och Cera även Appalonia, som för tillfället inte tävlar på grund av en lättare skada. Mathilda beskriver Appalonia som vändningen i hennes karriär. Stoet reds tidigare av Harrie Smolders, och har gått VM med Stefanie Bistan.
    – Hon har varit min läromästare som jag ridit alla tokiga klasser på.
    – Det är tack vare henne som Chopin kunnat utveckla sig under lång tid för jag har inte behövt skynda på, jag har ju haft Appalonia.

    Ny i stallet är CSF Vendi Cruz, som tidigare reds av Shane Breen, som bland annat ridit Global Champions på stoet.
    – Henne hoppas jag få upp i klasserna ganska snabbt för hon har ju redan gjort detta. Det gäller bara att vi ska hitta de rätta knapparna.
    Till sin hjälp i träningen har Mathilda den tidigare svenska landslagsledaren Sylve Söderstrand. Vid tävlingar finns Sylve med och hjälper Mathilda, och när tiden räcker till blir det en och annan träning för Sylve hemma i Tyskland också.

    Mathilda Karlsson Sylve Söderstrand
    Sylve Söderstrand hjälper Mathilda med träningen. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Mer uppmärksamhet efter nationsbytet

    Om Mathilda når sitt mål och rider OS, då är hon öppen för att byta tillbaka och rida för Sverige igen.
    – Vem vet, jag är ju egentligen jättepatriotisk när det gäller Sverige, så det hade varit kul att byta tillbaka.
    Publikmässigt tycker hon att hon tagits emot med öppna armar av den svenska publiken efter nationsbytet, och att hon faktiskt fått mer uppmärksamhet i Sverige när hon rider för Sri Lanka.
    – Då kom det upp i media och det är inte så många svenskar som bytt nationalitet, men jag har bara fått jättepositiva reaktioner och jättefin kritik både av de svenska ryttarna och publiken.

    190616_shw_rolandthunholm_mathildakarlsson
    Tillsammans med Cera VA blev det felfri ritt och en 1,50-placering i Stockholm. Foto: Roland Thunholm

    Att rida på svensk mark som under Stockholm Horse Week tycker Mathilda är speciellt. Hon berömmer arrangörerna för Stockholm Horse Week och menar att tävlingen håller samma höga standard som hon är van med vid Global Champions-tävlingarna. Men en stor skillnad mot övriga tävlingar är publiken, som Mathilda menar är jätteviktig för ryttarna.
    – Vi behöver publiken för att få motivationen och bli taggade, och den svenska publiken i Scandinavium och Falsterbo är känd för att vara fantastisk.
    Mathilda känner också det svenska stödet när hon ridet på banan, även om hon rider för Sri Lanka.
    – Här i Stockholm var publiken verkligen med, som när det var väldigt många som sjöng nationalsången när Peder vann, då är man glad och stolt över att vara svensk.
    – När man hör hur publiken går igång, då vill man att de ska gå igång på en själv också säger hon med ett skratt.

    Hästfolk ger bra publikstöd

    Bra publikstöd tycker Mathilda också att man får som ryttare i länder där det är mycket hästfolk som tittar på tävlingarna.
    – Typ Mexiko och Hamburg, när folk vet vad de kollar på så är känslorna mycket större i publiken. De vet när du gör fel eller när en häst hoppar bra.

    Att rida vid tävlingar som på stranden i Miami är coolt menar Mathilda, men där förklarar hon att det inte finns det någon stämning.
    – Det är väldigt lite publik, och det är lite publik som vet vad vi håller på med.
    – Folk går förbi i bikini och tycker det är coolt att det står en häst där. Men om jag gör en dålig runda är det ingen som reagerar på det.

    190615_shw_jennyschwielerstaaf_mathildakarlssonimg_7246
    ”Var inte rädd för dåliga rundor”, uppmanar Mathilda Karlsson. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Inte vara rädd för dåliga rundor

    Dåliga rundor är dock något som Mathilda känner sig avslappnad med, och när hon ska tipsa andra om hur man kan nå sina mål är det just att inte lägga någon tid på det som inte fungerat.
    – Försök alltid vara positiv, det går upp och ned och alla duktiga ryttare har haft dåliga rundor, man ska inte vara rädd för dem.

    Mathilda tror själv att det är hennes inställning till de dåliga rundorna som fått hennes ridning att gå framåt. När hon såg hur hennes idoler ibland gjorde dåliga rundor men sedan knappt kom ihåg dem när hon pratade med dem, förstod hon att hon behövde tänka om och fokusera på det som är bra.
    – När man inte är spänd för att man inte vill göra bort sig och inte vill göra en dålig runda, då rider man plötsligt bra.
    – Till sist kommer den ena bra rundan efter den andra. Jag tror hästarna känner det när man har kul och inte sitter och är spänd eller försiktig utan njuter istället.

    190613_shw_jennyschwielerstaaf_mathildakarlssonimg_5290
    Mathilda Karlsson har lärt sig slappna av på hästryggen och njuta av ridningen. Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Man kan inte mer än prova, tycker Mathilda. Hon säger att hon skulle ångra sig jättemycket om hon inte försökte nå sitt mål nu när hon kommit så långt.
    – Varför inte prova – jag kan ju inte mer än inte kvala, konstaterar hon.

    Resultat Knokke

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden