Träningstips
17 juli 2019 08:30
Ridsportplus

Problemlösning med Liwing: Så får du koll på läget på utomhusbanan

ProffstipsMånga har svårt att få till bra vägar utomhus, där det inte finns några väggar som hjälper till att bromsa upp. Ann Liwing visar hur du får styrning på hästen utomhus tack vare några övningar som hon delar med sig av.

Problemlösning med Liwing: Så får du koll på läget på utomhusbanan
Clara Isaksson och Black Leg Boy får tips av Ann Liwing. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett vanligt problem som Ann Liwing, B-tränare, ofta stöter på är att ryttare börjar sin anridning mot hindren för sent när banorna blir större och det inte finns några väggar som visar vägen.
    – Det är viktigt att använda blicken och ta kontakt med hindren i god tid. Våga galoppera fram ur svängarna och bromsa inte upp tempot för mycket.

    På större banor måste ryttaren själv ha koll på när det är dags att vända upp och rakrikta hästen. Ann Liwing anser att det är viktigt att hålla galoppen och hitta en brytpunkt när hinder står ur sväng och på böjda linjer.
    – Det blir ofta problem för att hästarna blir yvigare i galoppen och inte följer yttertygeln. Det kan leda till att anridningen blir dålig, säger hon.

    Ridsport
    Ann Liwing är B-tränare, före detta svårklassryttare och unghästutbildare. Hon är en populär tränare och har många elever på mästerskapsnivå, främst ponny-ryttare men även många ungdomar på häst. Hon samarbetar med Pether Markne och Rolf-Göran Bengtsson och slussar yngre talangfulla ryttare vidare till dem. Foto: Roland Thunholm

    Fotograf nedan: Roland ThunholmÖvning 1

    Övning 1. Cavaletti på rakt spår

    Gör så här: Börja med att rida rakt fram mellan två låga cavaletti med 30 meter emellan. Det är viktigt att komma ut ordentligt före det första hindret och vända upp helt rakt. Efter cavaletti nummer två fortsätter du rakt fram mot kortsidan.

    Övningen ska ridas i ett varv och en galopp i taget och målet är att samma galopp bibehålls. Ann Liwing är dock inte lika petig med det när hon tränar ponnyryttare, då det är viktigt att ponnyerna bjuder ordentligt framåt. Om ponnyn landar i fel galopp, vänta med ett galoppombyte tills nästa cavaletti och bryt aldrig av till trav för att byta galopp.

    Tänk på: Var noga med att galoppen är jämn och inte för kort. Om hästen blir springig mellan hindren är det bra att lägga in en halt i mitten och därefter prova igen. När det ena varvet fungerar görs övningen i det andra varvet.

    Övning 2-1Övning 2. Cavaletti på volt

    Gör så här: Börja som tidigare med två cavaletti rakt fram och bygg sedan på med två språng i samma varv över en cavaletti som står på volt (se skiss). Byt sedan galopp över hindret på volten den tredje gången det hoppas. Rid därefter tillbaka på de två cavaletti som står på den raka linjen i den nya galoppen och hoppa därefter två varv över cavalettin som står på den andra volten, och byt galopp på det tredje varvet.

    Ann Liwing låter alltid sina elever lägga två volter i samma varv eftersom den första ofta blir för stor och inte tillräckligt rund. Efter två volter i samma galopp får ryttaren byta varv och galopp över cavalettin.

    Tänk på: Den här lite längre cavalettibanan är enligt Ann Liwing väldigt bra för att få kontroll på styrningen, få hästen att följa yttertygeln och lägga vikt på bakbenen. Om det behövs kan du rida övningen två varv.

    Övning 3-1Övning 3. Hoppa bana

    Tänk på: Den här lite längre cavalettibanan är enligt Ann Liwing väldigt bra för att få kontroll på styrningen, få hästen att följa yttertygeln och lägga vikt på bakbenen. Om det behövs kan du rida övningen två varv.

    Tänk på: Sist på banan står en tvåkombination med ganska lång anridning. Där gäller det att inte krångla till det utan att rida mot insprånget som att hindret stod själv men med något starkare skänkel.

    Avstånden i Ann Liwings bana
    Mellan hinder 1 och 2 är det 24 meter, mellan hinder 2 och 3 är det 30 meter, mellan hinder 5 och 6 är det 22 meter och i kombinationen 7A+7B är det 7,5 meter. Avstånden är beräknade för en stor häst.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden