Sport
19 juli 2019 11:18
Ridsportplus

De svenska topponnyerna som mättes ut: ”Minns den dagen som i går”

Fördjupning"Jag minns den dagen som i går, med alla ledsna barn", säger Rasmus Bondergaard. Förra sommaren mättes flera svenska mästerskapsponnyer ut av FEI och nu är de ponnyer i Sverige men hästar internationellt. Vad säger FEI, Svenska Ridsportförbundet och föräldrarna till de unga ryttarna om saken? Och varför skiljer sig mätsystemen åt i Sverige och internationellt? Läs Ridsports fördjupning här.

De svenska topponnyerna som mättes ut: ”Minns den dagen som i går”
Ponnyer – som mäts som just ponnyer i Sverige – kan befinnas bli hästar vid mätning på internationell tävling. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Zabrino, Magnificent, Annaghmore Beach Babe och Bomgaardens Dicaprio. Fyra framgångsrika ponnyer som samtliga mättes ut av FEI i fjol. Engla Westerberg skulle ha startat ponny-EM i fälttävlan i fjol med Magnificent. Men det blev ingen start, eftersom Magnificent var för stor enligt FEI-kontrollanternas mätning på tävlingsplatsen.

    – Vi hade slutmätt ponnyn i januari och sedan tränat och matchat honom inför EM i augusti, men vi kunde aldrig tro att han skulle vara över ponnygränsen. Då hade vi aldrig åkt, säger Engla Westerbergs mamma Maria Signarsson.

    Att bli uttagen till EM, åka hela vägen till England och sedan stoppas i sista sekund för att ponnyn inte klarar mätningen. Sådant ska barn inte behöva utsättas för, fortsätter Maria Signarsson apropå det dottern råkade ut för.
    − Förfarandet strider både mot FN:s barnkonvention och RF:s nationella riktlinjer kring barns tävlande, säger hon.

    Till det kan läggas en tuff ton på sociala medier.
    – Vi fick ta emot en hel del där. Detta är inget som varken mitt eller någon annans barn borde utsättas för.

     Vi fick ta emot en hel del där. Detta är inget som varken mitt eller någon annans barn borde utsättas för. Maria Signarsson

    Engla Westerberg - Magnificent Fj-4883
    Det var först på plats i England, då ponny-EM skulle börja, som EM-drömmen krossades för Engla Westerberg. Hon har sedan dess ridit Magnificent framgångsrikt som junior. Foto: Fredrik Jonsving

    Systemen skiljer sig åt

    Bakgrunden till händelsen är att mätsystemen skiljer sig åt mellan Sverige och FEI. Vid en svensk ponnymätning kan ponnyn bli uppmätt till 148,9 cm och ändå räknas som ponny. Inom FEI är det 148,0 blankt som mätresultat, och inget annat, som gäller.

    – Många som tävlar ponny internationellt tror felaktigt att måttet på en FEI-ponny får vara 150 cm, 151 med skor. Men det är 148 cm som gäller, säger Anna Thorstenson, som arbetar på FEI:s juridiska avdelning.
    − De högre måtten är satta som en säkerhetsmarginal när ponnyn mäts på tävling för att undvika att vissa faktorer, såsom exempelvis stressad ponny, eller inte helt jämnt golv, eller ljud, påverkar mätresultatet, förklarar hon.

    Engla Westerberg fick fortsätta låna Magnificent av ägaren Linda Johannesson och ekipaget siktar nu mot junior-EM. (Reds anm: Ekipaget blev, efter att denna artikel skrevs, uttaget till mästerskapet som avgjordes i mitten av juli).

    – Junior-EM går på en svårighetsnivå som ungefär motsvarar ponny-EM, men avstånden är beräknade för stor häst. När vi är ute på storhästtävling så är det en och annan som undrar om Magnificent är häst eller ponny. Då får vi svara: ”Det beror på vem du frågar”, säger Maria Signarsson.

    Ingen ändring av svenska systemet

    Skillnaderna i mätsystem mellan Sverige och FEI tycks bestå. Enligt Robert Solin på Svenska Ridsportförbundet, som handlägger bland annat frågor om ponny-mätning, är ingen anpassning mellan systemen i sikte.

    – Att Sverige skulle ändra sitt system och ha 148,0 cm som max, i stället för 148,9 cm, är inte aktuellt, säger han och fortsätter:
    − Vårt system utgår från att vi avrundar nedåt till närmaste hela centimeter. På det sättet finns en tolerans för den mätosäkerhet som alltid finns i alla mätsystem. Alla länder har sitt system att mäta, liksom FEI har sitt, och jag menar att vårt regelverk med mätning på klinik är mer välfungerande än i många andra länder.

    − Frågan om hur man ska undvika att barn råkar illa ut vid internationella ponny-mätningar ska ställas till FEI och inte till oss, säger Robert Solin.

    Ridsport
    Philip Svitzer och Zabrino är ett av Sveriges absolut mest framgångsrika ponnyekipage. De har vunnit bland annat SM och Prins Carl Philips Pris. Foto: Roland Thunholm

    Hade mätts många gånger

    Philip Svitzer och Zabrino hade en liknande upplevelse som den Engla Westerberg och Magnificent var med om i somras. Skillnaden var att Zabrino fick sin dom på en internationell tävling i Hagen.

    Mätplatsen fick kritik och en ny mätning gjordes på hemmaplan av de totalt tre svenska ponnyer som blev utmätta i Hagen. Men även vid den mätningen befanns ponnyerna för stora. Därmed sattes en punkt för deras internationella tävlande.

    − Zabrino har mätts ett stort antal gånger av FEI och alltid blivit godkänd. Nu är han inte godkänd längre, säger Philip Svitzers mamma Lena Svitzer.

     Jag minns den dagen som i går, med alla ledsna barn. Rasmus Bondergaard

     

    Mary Sophie Haid Bondergaard var ytterligare en ponnyryttare som fick se sin ponny, Bomgaardens Dicaprio, utmätt i Hagen.
    − Jag minns den dagen som i går, med alla ledsna barn, berättar pappan, Rasmus Bondergaard.
    − Jag skulle önska att ponnyerna kunde få en andra chans, ett gult kort i stället för att bli hemskickade, alternativt att FEI tar ett större ansvar i samband med att FEI-passet utfärdas.

    Han menar att landslagsledningarna för ponny behöver fundera över storleken på ponnyerna i god tid före uttagningar.
    − De som har ponnyer som är på gränsen behöver varnas. Sedan hoppas jag också att Svenska Ridsportförbundet driver på i den här frågan och ser till att det blir en förändring.

    Ridsport
    Mary-Sophie Haid-Bondergaard har bland annat ridit stortävlingar som Friends och Falsterbo med Bomgaardens Dicaprio det senaste året. Foto: Roland Thunholm

    ”Bättre beredskap behövs”

    Även Lena Svitzer och Maria Signarsson tycker att Svenska Ridsportförbundet behöver ha bättre beredskap om ponnyer riskerar att bli utmätta.

    − Varför inte göra en extramätning strax före uttagning? Då slipper man åka hela vägen till tävlingen för att sedan inte få starta, säger Maria Signarsson.
    − Jag kan bara uppmana dem med stora ponnyer att inte chansa. Vi hade inga signaler om att det skulle bli problem med Zabrinos mätning, tvärtom. Men man måste vara säker innan man åker över halva Europa, säger Lena Svitzer.

    Inför årets uttagningar till internationella tävlingar har landslagsledarna sett över ponnyhöjder, och på Sundbyholm gjordes nyligen en rutinmätning av de hopponnyer som kan vara aktuella för internationella starter.

    − Vi landslagsledare behöver tänka även ponnystorlek vid uttagningar, för att inte riskera utmätning på tävlingsplatsen.  Vid den mätning vi gjorde på Sundbyholm var det ingen vi behövde avråda från att starta på FEI-tävlingar, säger Ulrika Bidegård, landslagsledare inom ponnyhoppning.


    Dispens för att starta som häst

    Ryttare som är 20 år eller yngre får enligt det svenska TR inte tävla ponny på hästtävlingar. Men både Engla Westerberg/Magnificent och Philip Svitzer/Zabrino har sökt och fått dispens från Svenska Ridsportförbundet, och kan därmed starta i både ponny- och hästklasser i Sverige.

    Mary Sophie Haid Bondergaard och Bomgaardens Dicaprio fortsätter tävla som ponnyekipage i Sverige och gör inga internationella starter.

    Fakta

    FEI utreder ponnymätning

    • Ett nytt FEI-förslag går ut på att veterinärer från det internationella ridsportförbundet FEI ska genomföra kontrollerade mätningar i varje land i början av varje år.
    • Därmed får ponnyerna även ett mätintyg från FEI, som gäller ponnyns hela livstid.
    • Mätningar på tävlingsplatser skulle upphöra när detta system är helt infört, vilket skulle ske 1 januari 2023.
    • Under perioden fram till dess är förslaget att ponnymätning bara ska genomföras vid ponny-EM, finalen i Nations Cup för ponnyer och vid finalen i FEI Pony Trophy.
    • Förslaget är på väg ut på remiss till alla nationsförbund.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 10/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden