Reportage
3 augusti 2019 19:27
Ridsportplus

Följ med hem till paret på Åsjömad– Årets hästföretagare

Vunnit utmärkelserEn anläggning där byggnader och skötsel är designade för avel och uppfödning. Där hästens bästa sätts i fokus och hela verksamheten bygger på kunskap och erfarenhet. Ridsport har besökt Åsjömad Semin och Avel, som drivs av en veterinär och en agronom. "Hästar har inget behov av guldfärgade knoppar på stallinredningen. Vi har i stället tagit idéer och inspiration från lantbrukssidan, där man vill ha rationella och praktiska lösningar", säger Jeannette Lilja.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På Åsjömad finns mellan 10 och 15 fölston och cirka 25 unghästar upp till tre år. Det är hästar för hoppning, dressyr, galopp och trav, som alla lever i lösdrift och stora hagar. Devisen ”från spermie till sporthäst” som paret Lilja – agronomen Jeannette och veterinären Frank – har valt för verksamheten säger egentligen allt.

    – Vi har hela den linjen här och allt sker i enlighet med hästens natur, säger Jeannette Lilja. Det börjar med att vi seminerar stona i lugn och stressfri miljö. Fölet kan vara med intill modern och har möjlighet att dia om vi håller på med fryst semin och behöver tid.

    Hela sommaren och hösten får sto och föl gå på bete tillsammans med andra. Efter avvänjning får unghästarna växa upp med tillgång till rätt byggstenar i form av näringsriktigt foder och mycket rörelse i grupp. Dessutom får de grundträning som avslutas med att de rids in.

    – Genom åren har vi sett att det finns ett stort behov av uppfödningscentra, det är en verksamhet som helt skiljer sig från tävlingsridning och allt runt det. Många hästmänniskor av i dag har aldrig hanterat ett föl eller sett utvecklingen hos en unghäst. Därför förstår de inte heller kopplingen mellan ett stillastående föl i en liten hage och 4-åringen som går sönder, utan kallar det otur.

    Asjomade-36
    Utbildningsblocken
    Varje termin har en utbildningsplan.
    Block 1
    Fölet vänjs vid grimma, hanteras och leds.
    Block 2:
    1,5-åringarna vänjs vid att vara i ridhus. Lastas och körs till och från betet. Lösgalopp och löshoppning för Harald Jönsson. Hästhantering vid hand för Karin Pettersson, level 3-instruktör inom Parelli. Hon upprättar en Parelli Horsenality Profile över varje hästs egenskaper.
    Block 3
    Tömkörning för Karin Engström. Sadeltämjs som 2-åringar av Erika Nilsson och rids in av Marielle Sjölander som 2,5-åringar. Sedan vilar de över vintern. Till våren har de hunnit smälta det de lärt sig och fungerar vid finslipningen till unghästtestet. ”Om hästarna går in och äger arenan vid testet har vi lyckats.” Foto: Lottapictures

    Screenshot 2019-07-14 At 21.18.50

    Screenshot 2019-07-14 At 21.18.26

    Började småskaligt

    Det har tagit sin tid att få alla bitar på plats. Allt började för 18 år sedan i liten skala med seminstation och BB för fölston, medan både Jeannette och Frank Lilja fortfarande arbetade heltid.

    – Men kunderna ville inte ta hem fölen efter avvänjning, därför började vi ta hand om unghästar också.

    I dag har verksamheten utvidgats till ett helt koncept där unghästarna inte bara växer upp, utan även utbildas under tiden på Åsjömad. Bland annat ingår hantering från marken, löshoppning, tömkörning och inridning i de utbildningsblock som Jeannette Lilja har satt samman. Verksamheten har handplockade ledare för de olika delarna.
    – Vi har lyckats engagera rätt folk till alla bitarna. Jag vill bara umgås med hästmänniskor som gör mig till en bättre hästmänniska själv, säger hon bestämt.

    Asjomade-20
    Verksamhetsledarutbildningen på BYS blev ett lyft. ”Det kändes viktigt att hitta ny kunskap och utveckla mig, så att jag inte slutar som någon slags vaktmästare här”, säger Jeannette Lilja. Foto: Lottapictures
    Asjomade-32
    Frank är en genuin djurmänniska, som spricker upp i ett leende varje gång han berättar om någon häst. Foto: Lottapictures

    Praktiska lösningar

    Anläggningen är byggd på ett arbetsbesparande sätt, där fokus ligger på att lägga tid på rätt saker. Till exempel sker all utgödsling en gång per år med maskin.
    – Hästar har inget behov av guldfärgade knoppar på stallinredningen. Vi har i stället tagit idéer och inspiration från lantbrukssidan, där man vill ha rationella och praktiska lösningar.

    Förra året blev den nya lösdriften klar, med flera genomtänkta detaljer. Det finns sluss in, många öppningar så att en osäker häst aldrig känner sig trängd och flyttbara mellangrindar så att boxarna lätt kan ändras efter behov. Vid ingången till ridhuset finns en mindre inhägnad, dit hästen som ska tränas kan slussas när den ska in.

    – Det tar mig 30 sekunder per häst att strö ut halmen. Det gäller att vara tidseffektiv och lägga tiden på hästarna i stället.

    Höjde priset

    Ett stort steg för verksamheter togs 2017/2018, då Jeannette Lilja gick BYS-utbildningen ”Verksamhetsledare inom hästrelaterade företag” i Skara. Det blev en verklig ögonöppnare som gjorde att hon satte sig ner och arbetade om hela affärsplanen för verksamheten. Allt strukturerades upp betydligt.

    – Det var det bästa jag har gjort. Det gjorde att jag tittade på vårt hästföretag med andra ögon, mer utifrån.

    Genomgången innebar bland annat en höjning av priserna och striktare kontrakt.
    – Jag upptäckte att en del kunder hade valt oss för det låga prisets skull, inte för den kunskap vi står för. De försvann när vi höjde priset och jag saknar dem inte.

    I dag har de kunder som har samma grundsyn på hästhållning och de i sin tur rekryterar nya kunder genom mun till mun-metoden. Några annonser har aldrig behövts.
    – De flesta hästar kommer från storstadsregionen, främst Göteborgsområdet. Det är ett sätt för ryttare att kunna behålla sitt sto och ge henne och avkomman de bästa förutsättningarna.

    Såg dåliga ston i avel

    I årsplanen finns någon eller några aktiviteter för varje månad. Just nu befinner vi oss i sluttampen av fölningar och semineringar. Betesperioden har börjat.

    – Vi har bara seminering av de fölston som står här. Tidigare hade vi öppet för alla och höll på att knäcka oss. Vi jobbade nästan ihjäl oss och hade mycket problem med försenad eller försvunnen sperma.

    – Det var också tröttsamt att se så många dåliga ston i avel, inflikar Frank Lilja. Antingen kom ägarna med ett sto som inte hållit för tävling eller med ett fölsto i dålig kondition. Att hon var mager skylldes på att hon gav för mycket di, ägaren såg inte sambandet med att hon inte fått tillräckligt bra foder.
    – Ändå förväntades vi göra underverk genom att seminera sådana ston.

    Kan för lite

    Medan Jeannette och Frank Lilja guidar runt i hagarna bland fölstona berättar de om sin frustration över att så många hästägare i dag kan för lite om hästar.

    – Hästkunskap i dag verkar vara att kunna para samman schabrak och lindor i samma nyans, säger Jeannette Lilja med en suck. Samtidigt vet ägaren inte hur mycket vatten hästen dricker per dygn eller hur en bra foderstat ser ut till den.

    – Vi får ibland hit någon unghäst som vuxit upp utan jämnåriga och ägaren menar att den är väldigt ”bossig” och framåt, berättar Frank Lilja. Men i själva verket är den mycket vek och underkastelsetuggar mot de andra när den släpps i grupp.

    – De unghästarna är över lag svaga och utan ork, de har rört sig alldeles för lite.
    – Att låta ett föl växa upp med bara sin mamma är som att lämna ett barn på äldreboendet, säger Jeannette Lilja.

    Detaljer från gården:

     

    Den nya lösdriften har blivit lättskött samtidigt som den tillgodoser hästarnas behov.
    På Åsjömad semineras bara de fölston som står uppstallad där. Tidigare hade paret öppet för alla och det höll på att knäcka dem.
    Smittänket finns inbyggt i allt man gör. Tre uteboxar fungerar som karantänstall för nytillkomna hästar.

    Veterinärt tänk

    Att ha veterinär på gården ger en enorm trygghet vid fölningar, särskilt som Frank Lilja är erkänt duktig på att rätta fellägen och hur man tar hand om för tidigt födda föl. Dessutom kan alla rutinåtgärder, som vaccination, borttagning av vargtänder och kastration, ske i hästarnas hemvanda miljö.

    – Franks veterinära tänk innebär att smittskyddet är högt. Vi har särskilda uteboxar för karantän av nytillkomna hästar och separata hagar till dem. Och jag använder plasthandskar i en utsträckning som jag aldrig gjorde förr, säger Jeannette Lilja.

    Själv står hon för den dagliga driften. Eftersom hon har foder som sitt specialområde ser hon till att grovfodret skördas vid rätt tillfälle för att passa behoven hos både fölston och unghästar.

    Vill utöka

    De senaste åren har Åsjömad Semin & Avel blivit nominerat till och fått flera utmärkelser som framgångsrikt hästföretag.

    – Det har varit enormt roligt att uppmärksammas som hästföretag bland alla lantbruk. Det är viktigt att hobbystämpeln försvinner kring hästföretagande.

    Men paret Lilja slår sig inte till ro med detta. De utvärderar ständigt sitt företag och vad som kan göras bättre.
    – Nu siktar vi på att utöka verksamheten med en gård till, där vi enbart ska ha ston och föl.

    – I framtiden hoppas vi kunna etablera samarbete med proffsryttare som inser fördelarna med att deras framtida sporthästar växer upp på detta sätt, så att de blir hållbara.

    Asjomade-29
    Oavsett om fölen ska användas inom hoppning, dressyr, galopp eller trav är grunden i uppfödningen densamma: rätt foder, mycket rörelse och vistelse i grupp. Foto: Lottapictures

    I slutet på november 2022 utsågs Åsjömad Semin och Avel, som drivs av Jeannette och Frank Lilja till Årets Hästföretagare av Hästföretagarcentrum, som är ett samarbete mellan LRF Häst, Ludvig & Co, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), samt riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Genom utmärkelsen vill de uppmärksamma framgångsrika hästföretagare som är goda förebilder och kan inspirera andra.

    ”Verksamheten bedrivs med ett tydligt fokus på både hästens välfärd och ett hållbart företagande” skriver Hästföretagarcentrum i ett pressmeddelande.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden