Dressyr
22 augusti 2019 16:14

Spännande Special i Rotterdam – här är Ridsports livereferat

Uppdaterad 21:54Under torsdagen redsGrand Prix Special och det var dags att utse de första individuella EM-medaljörerna i dressyr. Här hittar du Ridsports liverapportering från klassen, med länk till startlistor och livesändningar och allt annat du behöver för att följa klassen.

Spännande Special i Rotterdam – här är Ridsports livereferat
Antonia Ramel och Brother de Jeu var först ut av de svenska ryttarna. Foto: Roland Thunholm

Nu ska det ridas om individuella EM-medaljer i dressyr. 30 kvalificerade ekipage gör upp om de första medaljerna i Grand Prix Special – ett längre program av Grand Prix med bland annat fler bedömningspunkter och koefficient på andra moment. Sveriges alla fyra ryttare har med god marginal har tagit sig Specialen, och klassen är också en kvalklass till lördagens kür, dit de 15 bästa ekipagen i Specialen tar sig – dock endast tre ekipage per nation.

22:04: Sist ut är Danmarks Daniel Bachmann Andersen som lägger in en hög växel direkt med Blue Hors Zack. Men det blir problem i piafferna, och trots att det ser så bra ut i övrigt så räcker det inte hela vägen. 77,234 och en tionde plats – därtill en av tolv personliga rekord i denna klass.

21:54: Hemmaryttaren Edward Gal och Glock’s Zonik N.O.P. kan i bästa fall ha chans på bronsmedaljen, men de räckte inte hela vägen fram. Det blev personbästa med 77,994 procent och ekipaget gick in på en åttonde plats.

Isabell-werth-bella-rose-6-190822-rt
Isabell Werth och Bella Rose levererade. Foto: Roland Thunholm

21:45: Till en klass där uppenbart allt kan hända rider så dressyrdrottningen Isabell Werth in på banan. Med Bella Rose var hon bäst i Grand Prix-klassen, hon är regerande Europamästare och ekipaget är såväl regerande världsmästare som världsettor. Ritten är mjuk, elegant och med ett härligt tryck i ökningarna. Procenten kommer en bra bit i programmet inte upp i Dorothee Schneiders nivå, och i relation till denna fröjd för ögat steppar Schneiders prestation upp ännu en nivå. Det känns som till synes kyliga Werth är fullt medveten om hur små marginalerna är, och det är full koncentration in till sista moment. Resultatet blir personbästa på 86,520 procent, och hon slår sin lagkamrat med en dryg procentenhet. Två ryttare är kvar i klassen, men att de skulle matcha dessa toppbetyg är inte riktigt realistiskt. Isabell Werth har troligen tagit ytterligare ett mästerskapsguld.

21:33: Cosmo är inte helt bekväm med ljuset och skuggorna på banan. Sönke Rothenberger får jobba på för att övertyga hästen om vara med på noterna. De kämpar på fantastiskt bra och ligger stadigt kring 80 procent, men det blir en miss i bytena och sedan blir det en total miss i kommunikationen och missarna radar upp sig för silvermedaljören vid EM i Göteborg. Det här var inte alls vad Sönke och för all del hela ryttarvärlden hade räknat med, och det är en sammanbiten Sönke som rider ut från banan. 78,116 blir resultatet och Sönke går in på femte plats – efter såväl Dorothee Schneider och Jessica von Bredow-Werndl. Om nu Isabell Werth levererar som hon förväntas blir det Sönke som kommer få stå utanför küren av de tyska ryttarna.

Dorothy-schneider-showtime-2-190822-rt
Dorothy Schneider lade in en ny växel och utmanade om guldet med Showtime FRH. Foto: Roland Thunholm

21:26: Oj vilken dans Dorothee Schneider bjuder på direkt i klassen när hon rider in på Showtime FRH. Ekipaget var tvåa i Grand Prix-klassen och ett av de två ekipage som red på över 80 procent. Nu drar de iväg till 87 som i ett litet naft, och med tysk precision, lätthet, mjukhet och elegans är det som godis för ögonen. Allt ser ut att gå på räls, men är Dorothee tappar stigbygelns i bytena stör det lite men det straffar sig inte nämnvärt. Däremot blir det en miss vid bytena i varje – men trots detta: personbästa på 85,456 procent och i solklar ledning. Nu finns det inga utrymmen för missar hos de övriga ryttarna, och Dorothee Schneider har till och med chans på sin första individuella EM-medalj.

21:12: Storbritanniens Gareth Hughes var stabil redan i lagklassen och han fortsätter leverera i Specialen med Classic Briolinca. Det blir personbästa med 78,085 procent och Gareth går in på en fjärde plats när det nu är dags för tre superheta tyska ryttare på ett pärlband.

Cathrine-dufour-atterupgaards-cassidy-2-190822-rt
Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy. Foto: Roland Thunholm

21:01: Danskt nu då, genom Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy. Ekipaget som hade en sådan otur med vädret i lagklassen och fick kämpa på i spöregn. Nu har mörkret börjat lägga sig över Rotterdam och skuggorna börjar danska i strålkastarljuset. Ekipaget inleder oerhört starkt och de lägger sig stadigt på över 80 procent. De är en fröjd att titta på och ger ett så harmoniskt intryck. Känslan är att Cassidy gör allt för Cathrine, och han han ser både stolt och glad ut när han får beröm under ritten. Det blir dagens första ritt över 80 procent med personbästa på 81,377 procent. En Cathrine Dufour i glädjetårar rider ut, och nu finns det möjlighet för henne att försvara sin medalj från EM i Göteborg.

20:50: Det har blivit ett betydligt mer behagligt ljus inne på banan när det är dags för Patrik Kittel och Well Done de la Roche CMF. Inridningen är fin och det ser både elegant och samspelt ut. Procenten lägger sig och puttrar kring 77 men efter skritten dalar det till 74. Ekipaget hämtar upp sig, men en retlig miss vid bytena i varje straffar sig. Helhetsintrycket är dock väldigt bra och det är en väldigt nöjd Patrik Kittel som rider ut från banan. 77,052 procent blir det, bästa svenska ekipage och klar för küren, men inte uppe i den riktiga toppen som ekipaget har resurser för.

20:40: Judy Reynolds levererade med besked i lagklassen, och gav Irland en historisk OS-biljett i dressyr och slog sitt personbästa med råge. Nu tar hon sig an Specialen med sin rutinerade Vancouver K, och vad de levererar även här. Det känns som ekipaget är i sitt livs form, det är lätt och elegant och ritten ger ett harmoniskt intryck. Vancouver är med på noterna, ser glad och stolt ut hela programmet igenom och Judy Reynolds är överlycklig efter ritten. Det blir personbästa med besked ännu en gång när Reynolds går in på andra plats med 78,252 procent, och glädjen bubblar nästan över för Judy, när det nu är dags för sista svenska ekipage i klassen.

20:29: Domarna fick ta en kortare paus än det var tänkt för första ryttaren i sista gruppen går in på banan vid utsatt tid. Carl Hester, Storbritannien, rider nya mästerskapshästen Hawkins Delicato, och det är precis som i lagklassen en fröjd att se ekipaget. Mjukt och fint, men det blir en miss i bytena även för mästare Hester. Resultatet blir 77,508 procent och Hester går in på en andra plats efter Jessica von Bredow-Werndl.

20:00: Sista ryttaren i andra gruppen är första tyska ryttaren på banan: Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera BB. De blir efter Nilshagen andra ekipage att inledningsvis gå in på siffror över 80 procent, och det ser stabilt och säkert ut men plötsligt blir det problem med en övergång till piaff och en miss i bytena i varje. Det blir inga 80 procent denna gång, och Jessica ligger nog risigt till för att bli någon av de tre bästa tyska ryttarna som går vidare till küren. Men med 78,541 procent går hon ändå solklart upp i ledning. Nu är det en paus innan de tio sista ryttarna rider i klassen. Om starttiden 20:20 hålls för nästa ryttare eller om det blir senare på grund av förseningen har inte framgått.

19:49: Men aj då, vilka problem hemmaryttaren Emmelie Scholtens får med Desperado N.O.P. Efter en mycket trevlig inledning vill hästen absolut inte piaffera. Emmelie försöker flera gånger men det går inte att få honom att utföra rörelsen. Procenten dyker från 74 till 58 i ett litet nafs, men Emmelie kämpar på och fortsätter ritten. På sista linjen får hon till en blygsam piaff, och hon ser lite lättad ut mitt i besvikelsen när ritten är över. 65,365 procent blev resultatet.

Juliette-ramel-buriel-3-190822-rt
Juliette Ramel går upp i ledning efter sin ritt med Buriel K.H. Foto: Roland Thunholm

19:40: Pulsen har inte hunnit lägga sig när det är dags för alla svenska supporters att ladda om och följa Juliette Ramel och Buriel K.H. på banan. Till skillnad mot Nilshagen blir det en svagare start och ekipaget börjar på 65 procent, för att därefter klättra uppåt över 70. Och allt eftersom ritten pågår känns ekipaget mer och mer stabilt, och hon hämtar upp sig i procent allt eftersom, trots en miss i bytena. När Juliette gör halt har hon ridit ihop 76,003 procent och går upp i ledning. Vad som än händer i tävlingen framöver är hon klar för küren.

Juliette förklarar att Buriel var tagen över ljusskillnaden på banan jämfört med framridningen, förklarade hon för SVT efter ritten.
– Vi rider fram i skogen och där är det mycket mörkare, när han kommer till arenan där det är ljusare och en annan atmosfär blir han tagen.
– Missen i ettorna var retlig, annars är jag väldigt nöjd med ritten.

Therese-nilshagen-dante-weltino-3-190822-rt
Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD inledde starkt men föll i procent efter några missar. Foto: Roland Thunholm

19:29: Då är det dags för Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD, ekipaget som av landslagsledaren har möjligheten att gå på över 80 procent i denna klass. Det börjar strålande och Therese glänser i travökningarna och procenten rinner direkt upp till 85, för att sedan lägga sig på en stabil nivå på dryga 80. Skritten blir lite kort och procenten rasar, det blir också en ojämn piaff och ovanpå det miss i bytena. Nere på 74 procent, nu är det för mycket att hämta upp för att komma upp i de där topprocenten. In på andra plats med 75,365 procent, och färdig för küren. Nu är det svenskt in på banan igen.

19:20: Hemmaryttaren Hans Peter Minderhoud levererar med Glock’s Dream Boy N.O.P.  Det är lätt, elegant och samspelt. Det är precist och det är korrekt. Det ser ruskigt bra ut, och domarna gillar vad de ser och ger Minderhoud personbästa på 75,517. Nu är det holländskt i ledning och Henri Ruoste trillade ned på andra plats med mycket liten marginal. Nu är det svenskt igen på banan.

19:10: Oj vilken mäktig ritt som Spaniens Claudio Castilla Ruiz och lusitanohingsten Alcaide bjuder på. Publiken applåderar redan innan ritten är klar, och ekipaget belönas med 74,407 procent och går in på en andra plats bakom Henri Ruoste. När halva startfältet nu har ridit så går det från och med nu räkna ut vilka ryttare som är klara för küren – finländaren är en av dem.

18:59: Charlotte Fry får bära den brittiska stoltheten på sina axlar efter lagkamraten Dujardins uteslutning, och hon levererar i Specialen med Dark Legend. En kostsam miss drar ned procenten men det landar ändå på 73,815 procent och Charlotte Fry går in på en andraplats.

18:54: Personbästa blir det för ryska Elena Sineva och Fuhur 6 som rider ihop 72,528 procent, som kämpar på bra i den skarpa solen även om ritten emellanåt ger ett lite valpigt intryck.

Antonia-ramel-brother-de-jeu-1-190822-rt
Antonia Ramel och Brother de Jeu i Grand Prix Special. Foto: Roland Thunholm

18:40: Dags för Antonia Ramel och Brother de Jeau, nyblivna bronsmedaljörer i lag. Det går fint och det är en bra kommunikation mellan häst och ryttare. Hästen drar i väg lite tidigt inför den ökade traven och går emellanåt med gapande mun. Det blir en lite ostadig inledning i en av piafferna och ett litet felsteg, men oj så bra de gör det. I galoppen blir det emellanåt lite ostadigt och Brother de Jeau vill så gärna dra iväg, men Antonia håller ihop det så bra. När det är dags för den ökade galoppen går det att se hur hästen njuter av att få sträcka ut sig. En miss i bytena avlöses av en jättefin piaff. Antonia pustar ut rejält efter ritten och det blir 73,435 och går in på en tredje plats.

Det var mycket som var bra med ritten tyckte Antonia, men hon grämde sig över missen och tyckte hon kunde gjort det bättre.
– Det är förargligt med ett misstag, sade Antonia till SVT efter ritten.
– Det är svårt att få till en perfekt runda men jag gjorde vad vi kunde.

18:29: Under pausen hölls medaljutdelning för pararyttarna på dressyrbaran, och den drog ut på tiden. När första ryttaren i andra gruppen rider in på banan är det med en tio minuters försening. Men spanska Beatriz Ferrer-Salat verkar inte bekommas av förseningen utan tar sig an programmet med gott humör. Tillsammans med Delgado levererar hon en lite ostadig ritt men ligger ändå på drygt 72 procent när hon blir utblåst – hästen gick inte rent och detta gick att se speciellt i travökningarna. Tråkigt för Spanien, men nu är det dags för första svenska ryttaren i klassen.

17:40: Dubbelt danskt nu i startlistan. Först rutinerade ekipaget Angete Kirk Thinggaard och Jojo Az som rider ihop 72,508 procent, därefter Anders Dahl och Fidelio van het Bloemenhof som glänste i Grand Prix-klassen. Det ser riktigt bra ut även i denna klass, trots att Fidelio kan ge ett något stumt intryck emellanåt – nytt personligt rekord blir det med 71,869. Nu är det en halvtimmes paus till nästa start som är 18:10. Finlands Henri Ruoste i ledning när en tredjedel av startfältet ridit.

17:20: Nu blir det ytterligare ett personbästa. Hemmaryttaren Anne Meulendijks som debuterar på mästerskapsnivå som senior rider ihop 73,708 procent med MDH Avanti N.O.P. och strålar av glädje efter den trevliga ritten. In på andra plats efter Henri Ruoste.

17:11: Men hallå, vad händer här? Finlands Henri Ruoste levererar på en betydligt högre nivå än vad man skulle kunna vänta sig så här tidigt i klassen. Tillsammans med Rossetti blir det 75,288 procent – ett personbästa med besked och solklart upp i ledning så här långt. Vilket elegant och trevligt ekipage, och vad de levererade. Blåvit glädje i publiken och heja Finland!

17:01: Portugal gör ett riktigt bra EM. Inte nog med att de tog en OS-biljett för laget – när sex ryttare ridit i Specialen ligger två portugisiska ryttare i topp på varsin lusitano. Maria Caetano tar ledningen med Coroado efter en mycket trevlig ritt som belönades med 71,398 procent och personbästa. Alla vet att resultatet inte kommer stå sig tävlingen igenom, men vilken trevlig syn för portugiserna med två ekipage i topp.

16:49: Mästerskapsdebutanten Florian Bacher från Österrike halkade in i Specialen som allra sista ryttare från Grand Prix tillsammans med Fidertraum. Nu bjuder de inledningsvis på en härlig uppvisning där hästen framförallt imponerar i fronten. Fidertraum ser glad och alert ut men det blir några missförstånd i mitten av programmet och på slutet drar de på sig flera missar. Det som i början såg ut att bli ett riktigt bra resultat slutade i 67,644 procent och sist i resultatlistan när fem ekipage ridit.

16:40: Nu kommer det ett ekipage med lite svensk anknytning på banan. Franska Morgan Barbançon rider Sir Donnerhall II OLD – tidigare godkänd avelshingst i Sverige. Jämfört med de föregående ekipagen är den här ritten inte lika harmonisk. Morgan får kämpa på rejält och känns inte riktigt med på noterna och det blir några missar. Resultatet blir klassens första under 70 procent och slutar på 69,468 procent.

16:31: Vilka härliga ritter Rotterdam bjuder på i solen. Birgit Wientzek Pläge och Robinvale visar upp en riktigt trevlig ritt och får ihop 70,684 procent. Även schweiziskan strålar av glädje efter sin fina ritt. Belgiens Laurence Roos och den högställda Fil Rouge är på hugget och levererar efter en orolig halt även de en riktigt härlig ritt och slutar på 70,714 – det är verkligen inga stora skillnader mellan ekipagen så här långt.

16:10: Först ut är portugisen Rodrigo Torres, som på sin blott 9-åriga lusitano Fogoso rider ihop 70,958 procent. Torres är strålande lycklig efter ritten och sträcker armarna mot skyn av tacksamhet.

Domare är Isabelle Judet, Frankrike (K), Mariette Sanders-van Gansewinkel, Nederländerna (E), Irina Maknami, Ryssland (H), Susanne Baarup, Danmark (C), Clive Halsall, Storbritannien (M), Janet Foy, USA (B) och Dr. Evi Eisenhardt, Tyskland (F). I Judges Supervisory Panel ingår Henk van Bergen, Nederländerna, David Hunt, Storbritannien och Mary Seefried, Österrike.

Starttider för Sveriges fyra ryttare:

18:20
12. Antonia Ramel
Brother de Jeu (KWPN val f-06 e Voice-Jazz, uppf Emmy de Jeu)

19:10:
17. Therese NilshagenDante Weltino OLD (OLD hingst f-07 e Danone-Welt Hit II, uppf Olaf Bahls)

19:20:
18. Juliette RamelBuriel K.H. (KWPN val f-06 e Osmium-Krack C, uppf P. Bakker)

20:40:
23. Patrik KittelWell Done de la Roche CMF (ZVCH sto f-08 e Fürstentraum-Walt Disney, uppf Franҫoise Trembley)

 

Så gick det i Grand Prix Special vid EM i Göteborg 2017:

GULD: Isabell Werth, Tyskland – Weihegold OLD, 83,613%
SILVER: Sönke Rothenberger, Tyskland – Cosmo, 82,479%
SILVER: Cathrine Dufour, Danmark – Atterupgaards Cassidy, 79,762%
4: Therese Nilshagen, Sverige – Dante Weltino OLD, 78,585%
7: Patrik Kittel, Sverige – Delaunay OLD, 75,490%
10: Tinne Vilhelmson Silfvén, Sverige – Paridon Magi, 74,230%
15: Rose Mathisen, Sverige – Zuidenwind 1187, 72,381%

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
Starlista Grand Prix Special
Liveresultat Grand Prix Special
Livesändning SVT Play
Livesändning FEI TV

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från EM i Rotterdam (73)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden