Krönika
8 september 2019 16:23

”Vi uppfödare vill se resultat”

AvelsfunderingarEva Gudmunsson, uppfödare, tränare och domare, tycker det är dags att svenska uppfödare gör sin stämma hörd.

”Vi uppfödare vill se resultat”
Eva Gudmundsson väljer bara de bästa och mest passande hingstarna till sina ston, och köper sperma för en halv miljon per år (arkivbild). Foto: Natalie Lindholm

Snart är seminsäsongen över, en tid som upptar mycket mer än hundra procent av normal arbetstid.

Det är nog få som förstår hur mycket arbete och engagemang som seminstationer, hingsthållare, transportörer och inte minst stoägare med flera lägger ner för att få allt att fungera – och förhoppningsvis leda till en välskapt, välstammad och välmående fölunge 2020.

Det är också en ynnest att ges möjlighet att skapa liv.

Checka stoet

Jag kom att tänka på några tips som ofta glöms bort men som kan underlätta att få stoet dräktigt i framtiden, samt hålla nere kostnaderna.

Om du väljer att inte betäcka om ditt sto efter en fölning, åk gärna ändå till en seminstation och be en veterinär att titta på stoet. Kanske har hon spruckit en aning och behöver stygn. Kanske en sköljning kan vara på sin plats.

Den bästa tiden att åka är när fölet är 26–30 dagar. Stoet behöver vara i brunst och öppen för att man ska kunna behandla om det behövs. Detta skapar en bra miljö i livmodern för framtida betäckningar.

Egentligen en självklarhet men så lätt att glömma.

Viktigt med bra kondition

Det är viktigt att stoet är mycket i rörelse för att kunna rena sig själv på ett bra sätt efter brunst, och en kommande förlossning kräver stora fysiska insatser. En stark bukmuskulatur hjälper till på alla sätt, både vid förlossning och inte minst när stoet ska hålla sin livmoder ren efter och under brunst.

Se där, några relativt enkla saker som ger möjlighet till en smidigare seminering och snabbare dräktighet, det vill säga att färre brunster behövs för att få stoet dräktigt.

Det ger bättre ekonomi för alla – såväl för stoägare och hingsthållare som seminstationer.

Fantastiska fölungar

Sverige har en duktig, framgångsrik och kunnig avelskår och det är dags för oss att se till att alla runt denna kår lever upp till sin del.

Både dressyr- och hoppaveln är verkligen framgångsrik och det föds så många fina föl i Sverige.

Det ser man inte minst nu under selekteringen för elitfölauktionen.

Sociala medier fylls av fantastiska avkommor till fina ston som önskar vara med på auktionen.

Svenska uppfödare är väldigt duktiga.

Nåde den som säger något annat.

Vill se resultat

Nu är det upp till unghästutbildare och ryttare att göra något bra av det material vi tar fram. Vi uppfödare vill se resultat på tester, bruksprov och inte minst på tävling.

Det är faktiskt ett ansvar man tar, att ta hand om avkommorna och ge dem en möjlighet att visa vad de går för.

Avelsfolket börjar bli en grupp att räkna med och det är dags att vi gör vår stämma hörd i alla sammanhang – inga uppfödare inga hästar.

Nu väntar elitfölauktionen!

Så spännande och så bra för oss uppfödare med ett upplyst skyltfönster utåt.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden