Hästägartips
22 september 2019 14:52
Ridsportplus

Det mekaniserade stallet hjälper dig

Stallserien del 4I den fjärde och sista delen i Ridsports serie om att bygga och renovera stall med moderna metoder kikar vi på lösningar som underlättar. För både två- och fyrbenta.

Det mekaniserade stallet hjälper dig
Det är hög tid att mekanisera tunga arbetsuppgifter i stallet, menar miljövetaren Johanna Wallin. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stallet byggs efter hästens behov. Men det finns också en arbetsmiljölag som är tydlig med att arbetsmiljön ska anpassas efter människans förutsättningar.
    – Vi håller på med hästar för att vi tycker om dem och vill syssla med dem, säger miljövetaren Johanna Wallin.
    Hon leder de utbildningar i hästnäringens arbetsmiljö som bland annat HNS anordnar tillsammans med Strömsholm.

    Fakta

    Experten:

    Johanna Wallin, Örebro, har en fil kand i miljövetenskap och mastersexamen i miljömanagement och policy.

    Hon arbetar med arbetsmiljöfrågor på Volvo samt håller i utbildningar i hästnäringens arbetsmiljö.

    Hon är en riktig hästtjej som har ridit sedan 4-årsåldern och driver även det egna företaget Planet and Horse. 

     

    Expandera

    – Mycket av det tunga och slitsamma arbetet kring hästar kan göras på andra sätt och ge mer tid över till själva hanteringen av hästarna. Det handlar om att höja kunskapen och identifiera riskerna i stallet och arbetet med hästarna. Det är mycket som behöver ses över – stort som smått. Det brukar vara några polletter som trillar ner när man börjar diskutera i de termerna.

    Hjälp av maskiner

    Johanna Wallin pekar ut två viktiga saker att tänka på vid stallbygge: mekanisering och hur flödet i stallet ser ut.
    – Ett stall med bra arbetsmiljö blir automatiskt en roligare och mer utvecklande arbetsplats. I det moderna stallet kan flera tunga och tidskrävande arbetsmoment tas över av maskiner eller andra hjälpmedel.

    Fyrhjuling
    En ATV kan bli hästägarens bästa vän. Det finns en uppsjö av tillbehör som skopa, balvagn, ridbaneharv och vattenvagn som passar på hästgården. Förvaringsplatsen ska vara brand- och stöldsäkrad, men fyrhjulingen och redskapen måste samtidigt vara lätt åtkomliga. Arkivbild Ridsport

    Mockning går att mekanisera genom automatisk utgödsling, där skottkärrorna töms i ett hål ner till bandet som för ut gödseln till gödselstacken. Här gäller det dock att ha koll på storleken på dagens skottkärror, det finns färska exempel där den nybyggda utgödslingen varit underdimensionerad och inte går att använda – hålen att tippa skottkärrorna i har gjorts för små…
    Flyttbara boxväggar, så att utgödsling av permanentbädden sker maskinellt några gånger per år, är ett annat sätt att arbeta rationellt.
    – Ta kunskap från andra gröna näringar men även från andra branscher, tipsar Johanna Wallin. Inom industrin kan det finnas lyftverktyg som passar i stallet, till exempel till förflyttning av foder och strö.

    ”Genom att kartlägga exakt vad en person gör under en kvart och rita upp det på en skiss, går det att upptäcka brister som ingen tänkt på tidigare.”

    Kartlägg flödet noga

    Flödet i stallet är avgörande för hur det ska inredas.
    – En kartläggning av flödet av foder, hästar och människor öppnar för vad som kan behöva ändras. Det är lätt att bli hemmablind för vad som verkligen sker i stallet.
    – Genom att kartlägga exakt vad en person gör under en kvart och rita upp det på en skiss, går det att upptäcka brister som ingen tänkt på tidigare. Det kan vara att utrustningen förvaras alldeles för långt från hästen eller att det skulle behövas vattenkran/vask på fler ställen i stallet.
    – Det är lätt att lägga för mycket tid på ineffektiva saker. Här krävs nytänkande och det är väldigt bra att stävja den ineffektiviteten redan vid planläggningen av det nya stallet.

    Sopmaskin
    Sopmaskinen minskar damm och kan även användas utomhus på hårdgjorda ytor. Foto: Amazone.dk

    Dammet är ett gissel

    Johanna Wallin har hjälpt flera hästanläggningar att hitta lösningar för att klara de ålägganden de fått från Arbetsmiljöverket.
    – En vanlig anmärkning är att miljön är alltför dammig. Lösningen beror på hur stallet ser ut. Sopmaskin passar i en del stall, medan andra får lägga om rutinerna så att sopningen planeras till en viss tidpunkt och att golvet vattnas först.
    – Att ha bra rutiner för standardarbetet är en effektivisering i sig. Det blir även bra för hästarna som får en lugn miljö när alla vet vad och hur saker ska göras.

    Powerp-019
    I det mindre stallet kan en eldriven skottkärra underlätta många moment. Foto: Amazone.dk

    Förenkla in- och utsläpp

    In- och utsläpp i hagarna är en tidsödande procedur som kan förenklas om det går att bygga en gångväg från stallet, så att hästarna går lösa. Det beror på hur stall, hagar och gårdsplan ligger i förhållande till varandra.
    – Miljön utanför stallet är också något att titta på. Går det att lasta hästarna i lugn och ro utan att foderleveranser eller andra störande moment hindrar? Var kommer besökare in?
    Förutsättningarna är förstås olika för det mindre privata stallet eller en ridskola och andra anläggningar med besökare. Men grundsynen är densamma, det ska vara säkert och inte alltför fysiskt utmanande att arbeta i stallet.
    – Jag är säker på att framtiden kommer att se väldigt annorlunda ut inom hästnäringen, säger Johanna Wallin. Arbetsmiljöverket tar hästnäringen på allvar och ställer krav på att näringen ska uppfylla samma krav som övriga branscher.

    Fakta

    Tänk på …

    •  Mindre fordon går ofta på el, så det kan behövas speciella laddningsutrymmen.
    •  En ökad digitalisering har medfört behov av ett kontor eller arbetsutrymme där man kan sitta för att uppdatera hemsidor och liknande.
    • Kontrollera vilka brandskyddsregler som gäller för förvaring av maskiner och redskap.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden