Reportage
7 oktober 2019 15:07
Ridsportplus

Fanny Kullmyr: ”Vi ville fortsätta resan tillsammans”

Ponnypengar blev BreedersstjärnaEfter EM-succén såldes ponnyn och en del av pengen investerades i unghästen Dima. Ett år senare har Dima just blivit femma på Breeders och testryttaren Jeroen Dubbeldam sparade inte på lovorden. "Jag var väldigt nervös eftersom det bara är jag som har ridit Dima sedan vi köpte henne. Men det gick ju bra", säger hoppryttaren Fanny Kullmyr, som proffssatsar tillsammans med sina hästägare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mycket har hänt sedan Fanny Kullmyr lämnade EM-succén och ponnytiden bakom sig för ett år sedan.

    Från att ha stått helt utan häst har hon nu inte bara börjat etablera sig på 1,40-nivå med skimmeln Cophana, hon har även själv matchat fram 5-åriga Breeders-stjärnan Dima, som både fick testryttaren Jeroen Dubbeldam att le stort och dela ut den näst högsta hoppoängen bland de 12 Breeders Trophy-finalisterna. Men historien börjar egentligen med ett upprop på sociala medier.

    Ny stjärna sökes. New star wanted.

    Så löd rubriken på Team Kullmyrs kontaktannons på Facebook, efter lagsilvret och den individuella femteplatsen med Vox Pop de l’Aulne vid ponny-EM i augusti 2018.

    Föga trodde de då att det skulle resultera i fyra nya hästar – redan före årsskiftet. Än mindre att den råa ponnyhingst som Fanny Kullmyr provred i regnet i en mörk paddock två och ett halvt år tidigare verkligen skulle leda hela vägen till EM – och en vidare proffssatsning på häst.
    – Det kändes direkt att han hade kapacitet, men han överhoppade sig ganska mycket. Samtidigt var han väldigt mjuk, säger Fanny Kullmyr.
    Mamma Emelie Kullmyr Wallin fortsätter:
    – Han var väldigt grön, det gick inte att reglera honom. Men han hade en enorm talang och vilja.

    Fakta

    Lag-silver på ponny-SM

    Namn: Fanny Kullmyr.
    Ålder: 17 år.
    Bor: Lindome.
    Familj: Mamma Emelie, pappa Claes och storebror Linus, 19. Emelie har tävlat hoppning och Claes har ridit fälttävlan.
    Gör: Hoppryttare. Läser ekonomiprogrammet på Korrespondens-gymnasiet.
    Främsta meriter: Lagsilver på ponny-EM 2018, femma individuellt, med connemarahingsten Vox Pop de l’Aulne. Lagguld med Vox Pop på SM 2017 (Billdals RK). SM-brons 2016 med C-ponnyn Dream Boy. Placeringar upp till 1,40 med hästen Cophana.
    Aktuell: Red två hästar i Falsterbo 2019. Cophana i lag-SM för Billdals RK. Dima i Folksam Open för 5-åringar. Nästa mål är JEM i Portugal 2020.
    Tränare: Just nu Svante Johansson. ”Han är väldigt noggrann, tänker alltid på de små detaljerna.”
    Bästa egenskap: Noggrann och kvicktänkt.
    Läser: ”Omgiven av idioter” av Thomas Erikson.
    Favoritfilm: ”Stolthet och fördom”.
    Äter helst: Pasta med scampi.
    Inspireras av: Henrik von Eckermann och Janika Sprunger.

    Expandera

    Hittades i en hage

    Trots vissa tveksamheter kring att ha en hingst i stallet fick ”Poppen” följa med hem till Kullmyrs lilla gård i Lindome. Även om tanken på att rida EM svindlade, var det målet redan från start.
    Lika hisnande var det för ägaren Kerstin Johansson, som driver Bjennesby connemarastuteri. Hon hade hittat Vox Pop i en hage i Frankrike när han bara var någon månad gammal och köpte honom, utan några större tankar på tävling. Men hon trodde på Team Kullmyr.
    – Vi styrde väldigt mycket själva. Kerstin litade på att vi kunde göra det bra, säger Emelie Kullmyr Wallin.

    ”Han var väldigt grön, det gick inte att reglera honom. Men han hade en enorm talang och vilja”Emelie Kullmyr Wallin

    Svåra ponnyer

    Vox Pop konkurrerade till en början med Katinka som potentiell EM-ponny, ett lite speciellt sto som Fanny Kullmyr fick möjlighet att rida när det inte fungerade med tidigare ryttare. En röd tråd redan under hennes tidiga ponnyår – som visat sig vara lyckosamt.
    – Vi har inte haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa hästar som redan går högt. Fanny har fått rida till hästar som har varit lite svåra. Det började redan på B-ponny och snart började vi inse att det kanske var vår grej, säger Emelie Kullmyr Wallin.

    Utmaningarna till trots har det varit högst kapabla ponnyer som Fanny både har tagit SM-medalj och ridit internationell GP med. En resa som slutligen ledde fram till nära nog en fullträff med Vox Pop, efter träget arbete med ridbarheten och miljöträning på internationella tävlingar, med start i Danmark hösten 2017 och sedan vidare ut i Europa.

    Fanny_voxpop_bidegard_kerstin_johansson
    Fanny Kullmyr tillsammans med Vox Pop, landslagsledare Ulrika Bidegård och hästägare Kerstin Johansson under ponny-EM i England 2018. Foto: Privat

    Proffssatsning på häst

    Genombrottet kom i april 2018 när Fanny och Vox Pop blev GP-tvåor i Lier, Belgien. Tre månader senare togs de ut till EM.
    – Innan vi åkte till Belgien kunde han knappt regleras och var väldigt brötig. När vi kom hem var han nästan en Grand Prix-ponny. Det var väldigt stor skillnad, säger Fanny Kullmyr.
    När Katinka skadade sig blev Poppen snabbt huvudnumret på EM-resan, som slutade strax utanför pallen.

    ”I början stod hon emot rätt mycket och jag var tvungen att rida ganska tufft”
    Fanny Kullmyr

    Samtidigt blev det startskottet för en proffssatsning på häst.

    Direkt efter EM började Fanny Kullmyr, nyss fyllda 16, arbeta som beridare i ett tyskt proffsstall, men hemlängtan och en känsla av att hon inte var klar med sin egen hästresa fick henne att åka hem.

    Men därhemma ekade stallet tomt efter försäljningen av Vox Pop.

    Facebook-sökning gav resultat

    Kerstin Johansson och Team Kullmyr hade dock gjort en överenskommelse ett par veckor före EM, hingsten skulle säljas efter mästerskapet och en del av pengarna skulle gå till en ny mästerskapsstjärna.

    Det var då Emelie Kullmyr kom att tänka på kraften i sociala medier. ”Hopphäst med framtida kapacitet att gå på mästerskapsnivå internationellt önskas köpa eller samarbeta runt”, löd underrubriken på Facebook.

    Sedan gick det undan.

    En stjärna blev till tre för Vox Pop-pengarna – 4-åringen Dima, en 3-årig belgisk löshoppningskanon och en explosiv men grön 9-åring stod i stallet inom loppet av ett par månader. Samtliga samägda med Kerstin Johansson.

    Fannykullmy_grasbana
    Kerstin Johansson äger flera hästar ihop med familjen Kullmyr. Här är numera Breeders-femman och framtidslöftet Dima i Falsterbo. Foto: Privat

    Räv bakom örat

    Samtidigt slängde sig Maria Bengtsson på luren så fort hon fick se Facebookannonsen. Snart stod även hennes känsliga sto Cophana i Kullmyrs stall, efter två år hos proffsryttaren Ellen Brunes.

    Fakta

    Sagt om Fanny Kullmyr

    Svante Johansson

    Hoppryttare på internationell elitnivå
    ”Hon är en väldigt ambitiös tjej och på ponny-EM visade hon verkligen sin klass. Sedan är det ett stort steg att gå från ponny till stor häst, kanske inte ridmässigt för Fanny, men man ska hitta rätt material också. Det är få förunnat att gå raka vägen från ett ponny-EM till ett junior-EM, men jag är ganska säker på att Fanny kommer att vara med i matchen nästa år.”

    Kerstin Johansson

    Hästägare som samarbetar med Fanny
    ”För mig är det här som ett enda långt äventyr. När jag köpte Vox Pop som föl i Frankrike tänkte jag inte så mycket på tävlingsbiten, jag tyckte mest att det var bra att få hem lite nytt blod. Att sedan få vara med om ett EM – helt fantastiskt. Efter EM kändes det roligt att fortsätta satsa på Fanny. Hon är så duktig och satsar allt på det här, och då behövs det hästar. Emelie och Fanny är raka och ärliga, de har ett bra upplägg och tänker likadant.”

    Maria Bengtsson

    Hästägare som samarbetar med Fanny
    ”Vi stod i ett läge om vi skulle sälja, men jag ville inte det. Jag och min sambo köpte hästen för att hon -skulle gå ett young rider-EM med min sambos dotter, men så slutade hon rida och då fick Ellen Brunes ta över. Jag hade tänkt på Fanny innan och när Emelie skrev på Facebook var jag inte sen att svara. Fanny provred och två dagar senare var det bestämt. Även om det var kul när Ellen Brunes  red henne är det ännu roligare när Fanny rider. Nu är hon ju på topp när hon rider 1,40. Med Ellen blev hon bara en i mängden. Med Fanny får jag verkligen göra den där resan som jag ville göra med Cophana. Hon är en tiger på banan.”

    Expandera

    På kort tid har Fanny och Cophana gått från klarhet till klarhet. De har redan placeringar i 1,35 och 1,40. Skimmelstoet är dock en utmaning med en räv bakom varje öra.
    – I början stod hon emot rätt mycket och jag var tvungen att rida ganska tufft. Nu när vi har kommit ut på lite större banor tar hon hindren väldigt bra. Men hon behöver ganska mycket övertygelse, när jag inte rider med mycket ben och säte kan hon plocka någon bom, eller hitta på något annat, säger Fanny Kullmyr.

    Självkostnadspris

    Upplägget med hästägarna är rakt och enkelt.
    – Vi har ett självkostnadspris, kan man säga. Fanny får inget betalt för att rida Cophana och vi tar hand om driften. Vi kör samma med Kerstin. I hennes hästar är vi även delägare för att bygga för framtiden. Fanny har aldrig tävlat en 5-åring, vi kan inte konkurrera med ryttare som Ellen Brunes som har en lång meritlista, på det här viset bygger vi en cv åt Fanny, säger Emelie Kullmyr Wallin.

    Fanny-kullmyr-emaille-1-2019-rt
    Fanny Kullmyr med Emaille, som hon äger tillsammans med Kerstin Johansson. Foto: Roland Thunholm

    Siktar mot mästerskap

    Resan mot junior-EM 2020 har startat och meritlistan lär växa betydligt innan startsignalen ljuder i Portugal. Med på tåget är två starka hästägare som vågar tro på en ung juniorryttare. Samt Kerstin Johansson, som från början inte hade en tanke på att sälja Vox Pop, än mindre fortsätta sin hästägarkarriär. EM-upplevelsen gav blodad tand.
    – Kerstin och vi ville inte att det skulle ta slut, vi ville fortsätta resan tillsammans. Nu får vi även göra den ihop med Maria. Delad glädje är verkligen dubbel glädje, säger Emelie Kullmyr Wallin.

    Fakta

    Fakta: Fannys hästar

    Cophana (sto f –10 e Confidence-Phoenix, uppf Stefan Rauen, äg Maria Bengtsson)
    ”Cophana är väldigt personlig med mycket egna åsikter. Hon hoppar så lätt och har en enorm kapacitet, som hon oftast visar genom att överhoppa sig lite, vilket vi håller på att träna bort.”

    Pebbles v/’t Dauwhof (sto f –15 e Joepie Van De Wateringhoeve-Randel Z, uppf Willy Denolf, äg Kerstin Johansson och Fanny Kullmyr)
    ”Ludde är ganska stor, klumpig ibland. Hon behöver tid. Än så länge har vi inte hoppat högt, men hon gör allt väldigt enkelt. Hon är nog den snällaste hästen i stallet. Det skulle kunna köra ett flygplan bredvid henne och hon skulle inte bry sig ett dugg.”

    Emaille (sto f –09 e Warrant-Concorde, uppf A Willeboer, äg Kerstin Johansson och Fanny Kullmyr)
    ”Emaille är minst sagt väldigt speciell med mycket blod, älskar rutiner och vill ha det på sitt sätt. Pigg och framåt, skulle kunna galoppera i flera år. Men hon behöver mycket träning. Hon överhoppar sig också.”

    Dima (SWB, sto f –14 e Diamantino VDL-Opius, uppf Marian Juhlin, äg Kerstin Johansson och Fanny Kullmyr)
    ”Dima är en gullig liten häst som älskar att arbeta. Hon är bara fem så vi vet inte riktigt hennes kapacitet, men hon visar god förmåga. På tävling brukar jag kalla henne Dima Diva – hon tror att hon är bäst i världen.”

    Reportaget publicerades första gången i Ridsport nr 17/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden