Sverige
8 oktober 2019 17:16
Ridsportplus

Malin Wikström: ”Här uppe är kolik en dödsdom”

KolikskräckVeterinärbristen slår hårt i norra Sverige. Tillgången till veterinärvård krymper och på tisdagen stängde Hästkliniken Evidensia i Skellefteå.
– Vi har dödsångest över om någon av våra hästar skulle få kolik, säger Malin Wikström, som själv har tvingats ta bort en ponny som inte gick att rädda för att hjälpen var för långt borta.

Malin Wikström: ”Här uppe är kolik en dödsdom”
Meja Wikström vann i år SM-brons med C-ponnyn Ambra. Här med mamma Malin Wikström, som är hästjurist till vardags. Foto: Victoria Mickelsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Närmaste hästklinik om du behöver buköppna din häst och bor i norra Sverige ligger i Uppsala. Det är nästan 60 mil från Vännäs, där Mikael och Malin Wikström bor med sina tre döttrar, Meja, Moa och Majken, som tävlar hoppning på elitnivå.

    Sju ponnyer står i stallet och vid den här tiden på året är kolikkänningar det värsta som kan hända. Släpper det inte snabbt är risken stor att det slutar illa.

    Fick övervaka ponnyn själv

    – Vi hade en shettis som jag absolut hade buköppnat, men hon var för dålig för att åka transport i tio timmar så vi fick ta bort henne. Det var en fantastisk liten shettis som hade kunnat gå i arv mellan alla tre flickorna, berättar Malin Wikström.

    Malin hade även en annan ponny med förstoppning, som hon körde till Hästkliniken Evidensia i Umeå där den fick dropp. Men när hon fick klart för sig att det inte fanns någon nattpersonal, vägrade hon att åka hem och lämna ponnyn utan övervakning. Hon fick låna en madrass och satt vakt tills solen gick upp.
    – På morgonen hade det släppt, men om jag inte hade gått med den själv under natten, hade den kanske inte heller levt idag.

    Hjälpte kolikponny på tävling

    Tidigare i år när familjen Wikström var och tävlade i Lycksele hände ytterligare en kolikincident. På tävlingen var det en ponny som drabbades av akut kolik – från att ha hoppat en felfri LA på dagen till att bli väldigt dålig på kvällen och veterinär tillkallades.
    – Men veterinären klarade inte av att sätta dropp och hos Distriktsveterinärerna i Lycksele fanns det tydligen ingen behandlingsspilta, så familjen fick åka tio mil till Distriktsveterinärerna i Vännäs för att få hjälp. Där fanns det ingen möjlighet att stanna kvar och fortsätta behandlingen över natten, och när familjen kom tillbaka med ponnyn morgonen efter var den så dålig att de fick ta bort den, berättar Malin Wikström, som försökte hjälpa den drabbade familjen på plats på tävlingen i Lycksele.

    Majkenwikströmmunsborotoffeepop
    Majken Wikström på Munsboro Toffee Pop.
    – Hon har superkänslig mage och jag blir livrädd så fort hon får kolikkänningar, säger Malin Wikström. Foto: Victoria Mickelsson

    Svart hål i Norrland

    – Liknande saker händer hela tiden samtidigt som veterinärerna blir färre och de lägger ner kliniker överallt. Och då är vi ändå lyckligt lottade som bor i Vännäs, jämfört med dem som till exempel bor i Gällivare eller Kiruna, säger Malin Wikström.
    Samtidigt förstår hon att det är svårt – det finns för lite djur på för stor yta.
    – Men det måste ju ändå finnas tillgång till avancerad veterinärvård, även om du bor här uppe. Norrland känns som ett svart hål när det gäller veterinärmedicinsk vård.

    På tisdagen stängde Hästkliniken Evidensia i Skellefteå, enligt uppgift på obestämd tid, som tidningen Norran var först med att skriva om. Och i takt med att privata aktörer krymper verksamheten, ökar också trycket på Distriktsveterinärerna, som är en del av Jordbruksverket.

    Enligt Peter Svensson, chef för Distriktsveterinärerna i Sverige, är en del av problematiken en kombination av veterinärbrist och privata krav på lönsamhet.
    – Vi gör vad vi kan och vi har en stabil verksamhet på hästsidan i exempelvis Vännäs, men man ska ha med sig att vi inte är ett djursjukhus.

    Norrland är bortglömt när det gäller många saker i samhället och detta är en svår fråga, menar Malin Wikström återigen. Samtidigt undrar hon vad djuretiken säger om att hästar dör – kanske på vägen i en transport med tio timmar till närmaste hästklinik – för att det saknas adekvat veterinärvård.
    – Många buköppnar sina hästar om de får kolik eller tarmvred, men här uppe är det lika med en dödsdom. Det är den skräcken vi lever med varje dag.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden