Hoppning
27 oktober 2019 20:03
Ridsportplus

Erik Dahnelius ”Musse är lite lat och det gillar jag”

RyttarporträttErik Dahnelius gör inte mycket väsen av sig i tävlingsstallarna. Men på banan växer hornen ut. Snart blir det debut på Jönköping Horse Show med favorithästen Musse B Good.
– Musse var en perfekt match från början, säger han.

Erik Dahnelius ”Musse är lite lat och det gillar jag”
Erik Dahnelius är nybliven ryttare på heltid. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Erik Dahnelius kvalade till Elmia redan 2017, men efter en drömstart på året drabbades dåvarande förstahästen Zaptimes av en senskada.

    Snart får Erik Dahnelius en ny chans när han rider över startlinjen i Torstensons ungdoms-GP med Musse B Good, som han har haft i fyra år och klättrat upp till 1,45 med.
    – Musse var en perfekt match från början. Han är lite lat och det passar min ridstil väldigt bra. Jag gillar att använda mycket ben och på Musse måste jag verkligen rida för att han ska hoppa. Hemma vill han inte alltid ta skänkeln, men på tävling taggar han till lite.
    – Det bästa är att han är så försiktig, han vill alltid hoppa felfritt, men det kan också göra det lite svårt. När vi kommer mot oxrar blir han extra försiktig och hoppar mycket uppåt, vilket gör att han ibland slår ner en bakbom.

    Erik-dahnelius---musse-b-good-fj-4708
    Musse B Good och Erik Dahnelius passade perfekt ihop redan från början. Foto: Fredrik Jonsving

    Efter en felfri Grand Prix i 1,45 med ett tidsfel i Falsterbo i somras fick Musse en lite längre vila – ”för att han ska fortsätta tycka att det är lika kul att tävla, han är en häst som kan bli lite seg annars”. Och nu har alltså inomhussäsongen rivstartat med GHS som närmaste mål.

    Helst vill jag sadla själv, annars tycker jag inte att sadeln sitter som den ska, det vill säga på mitt sätt. På Musse gillar jag att ha samma schabrak. Det har blivit lite av ett turschabrak efter att jag hade det i finalen på GHS. Och så vill jag gärna hinna hälsa på domaren.

    Är det tuff konkurrens?
    – Det är väldigt tufft. Många börjar rida storhäst tidigare, när min syster var young rider var man senare på det. Nu är det många young riders som hoppar 1,50 och även juniorer.

    Känner du pressen att hoppa högt?
    – Både ja och nej. Efter vårsäsongen hade jag kunnat rida SM på Musse om jag ville, men det kändes lite för tidigt att debutera 1,50 i en SM-final. Jag gillar inte att stressa upp i klasserna, så vi valde att vila i stället. Men det är klart man känner press att gå upp och rida de stora klasserna.

    Fakta

    Sagt om Erik Dahnelius

    Andre-brandt
    André Brandt Foto: Susanne Högdahl

    André Brandt, bästa kompis

    ”Erik är extremt ambitiös och väldigt fokuserad. Han är noga med att hästarna är bra förberedda för uppgiften och han vill alltid göra sitt bästa. Går det inte bra, blir han väldigt besviken. Har han ett eller två ner i en viktig klass kan han vara sur i två timmar. Vi träffades på Börjes Cup för sju år sedan och har hängt ihop sedan dess. Förra året när han red junior-NM och jag red young rider-NM så åkte vi tillsammans. Erik vill aldrig göra någon ledsen, han är väldigt omtänksam och snäll. Jag är nog lite mer galen. Vi peppar varandra sjukt mycket. Men jag är helt klart snabbast på banan.”

    Hernik-lanner
    Henrik Lannér Foto: Arkiv

    Henrik Lannér, tränare

    ”Erik tycker väldigt mycket om sina hästar och går verkligen in för det. Han är beredd att satsa ordentligt. Samtidigt förstår han att det är en lång väg att vandra. Han har mycket känsla när han rider och är bra på att ta beslut på banan. Men han är inte den våghalsiga typen och tar nog hellre det säkra före det osäkra. Det finns olika typer av ryttare, vissa behöver man lugna ner, och vissa, som Erik, måste man få i gång lite. När han missar beror det oftast på att han inte sätter tillräcklig galopp i sina hästar. Förmodligen hänger det ihop med hans personlighet. Samtidigt som han är en riktig tävlingsmänniska är han också lite introvert och blyg.”

    Expandera

    Hur är du när det går mindre bra?
    – Jag är ganska självkritisk, det tar ett tag innan jag släpper det, men jag skyller inte på hästen. Oftast är det mitt fel, som när jag rider för djupt in på en oxer och Musse river bakbommen. Det är ett typiskt misstag och då blir jag förbannad på mig själv.

    Hästintresset var ljummet de första åren

    Att hoppa 1,50 nästa år och stora mästerskap är det som hägrar längre fram, men det kunde ha blivit hockey eller fotboll i stället för Malmö FF-supportern Erik Dahnelius. Hästintresset var minst sagt ljummet fram tills han en dag fick för sig att hänga med storasyster Julia på en uteritt när han var tio år gammal. Om det var farten eller något annat som fick honom fast vet han inte, men någon månad senare startade han sin första hopptävling.
    – Nu kan jag inte tänka mig något annat. Att få vara med hästarna är det bästa jag vet. Och när man åker på tävling så har man alla sina kompisar där – det är det som är så kul!

    Fakta

    Nybliven hoppryttare på heltid

    Namn: Erik Dahnelius

    Ålder: 19 år.

    Gör: Tog studenten i våras och är nu hoppryttare på heltid.

    Bor: På familjens hästgård i Löddeköpinge.

    Familj: Mamma, pappa och storasyster Julia, som också tävlar hoppning på elitnivå.

    Hästar: Musse B Good (SWB, val f -08 e Hip Hop-Cortez), Zaptimes (val f -04 e Goodtimes-Clavecimbel), Colibrie (SWB, sto f -04 e Cardento-Ladallo), Demacoemba (sto f -08 e Canturano-Corland) och Galaxy Star (val f -11 e Bustique-Animo).

    Aktuell: Kvalad till Torstensons ungdoms-GP på Jönköping Horse Show med Musse B Good. Utmanare till YR-landslaget 2019. Målet just nu är att kvala till GHS Young Rider Cup.

    Främsta meriter: Fyra med Musse B Good i finalen av Morgondagens vinnare 2018 och tvåa med Zaptimes 2017. Erik fick även All Ins amulett efter EM 2017, som en av de bästa 20 juniorryttarna i hoppning. Har ridit NM som junior 2017 och 2018 samt som U25 2019.

    Vurpa jag helst vill glömma: När jag red nationshoppning i Wierden 2018 och var felfri fram till näst sista hindret där hästen helt plötsligt vägrade att hoppa vattengraven.

    Inspireras av: Marcus Ehning, han håller samma rytm hela banan och gör det lätt för hästen genom att ha samma position i sadeln. Kjell Enhager, han ger bra tips på mental träning.

    När jag inte rider: Hänger med kompisar, gymmar och kollar på fotboll.

    Äter helst: En god köttbit med potatis och bearnaisesås.

    Älskar att hoppa: Tekniska banor.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden