Sverige
12 november 2019 08:47
Ridsportplus

Svårt att få elda med gödsel

Rygga inte för miljön”Naturlig hästkraft” – alltså att elda med hästgödsel – värmde nyligen upp Helsingfors internationella hästshow, men att använda gödsel som värmekälla i Sverige har visat sig vara betydligt svårare.

Svårt att få elda med gödsel
Hästgödsel är en energirik energikälla, men begränsas av reglerna i Sverige, trots att det är klassat som biobränsle i EU. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hästgödsel är ett biobränsle som kan användas som värmekälla. Genom att förbränna gödseln slipper man dessutom de kväveutsläpp som bildas när den komposteras. Ett evenemang som tagit fasta på det är Helsinki International Horse Show, där över 150 megawattimmar skapades från de 100 ton gödsel som skapades under tävlingen.

    Hästgödsel värmer över 10 000 villor

    Det var det finska energibolaget Fortum som tog hand om hela behovet av elektricitet, genom att elda gödsel. Det räckte till allt evenemanget gjorde av med, inklusive resultattavlor, belysning och mobiltelefonladdning – överskottet gick till att värma hus i Helsingfors.
    – Gödsel-till-värme-projektet har enorm potential för länder som har många hästar. Vi måste tänka utanför boxen om vi ska ta oss ut ur vårt beroende av fossila bränslen, säger Anssi Paalanen, vd på Fortum Horse Power.

    Fakta

    Sverige och gödslet

    Sveriges 360 000 hästar producerar omkring 3,6 miljoner ton gödsel varje år.
    Källa: HNS

    I augusti gav hästgödsel 175 MWh fjärrvärme i Nynäshamn, tillräckligt för att värma 14 villor på ett år, enligt DN.

    Men det är inte bara när det är stor hästshow som hästgödsel bränns i Finland. Projektet Fortum Horse Power eldar regelbundet gödsel från 5 300 hästar, något som värmer 10 600 villor per år.

    Grusat Sverigeprojekt

    År 2017 startade Fortum ett pilotprojekt i Stockholmsområdet. I början av 2019 hade projektet ett 60-tal stall som kunder.

    Men när Ridsport når Per Harsem, country manager för Horse Power, blir beskedet ett annat.
    – I år har vi lagt ner verksamheten. Bland annat på grund av hur myndigheter tolkar miljölagstiftningen. Vi kan inte hantera gödseln så att kraft- och fjärrvärmeverken i sin tur kan förbränna gödseln efter sin behovscykel, säger Per Harsem.

    Det som reglerar vad som får brännas och hur är i grund och botten EU-lagstiftning, som är lika i alla EU-länder.
    – Men de nationella lagarna skiljer sig något åt och hur myndigheter tolkar lagarna varierar något, säger Anssi Paalanen.

    Han tycker att det är synd att det inte fungerade i Sverige.
    – Särskilt eftersom det finns så få användningsområden för hästgödsel, jämfört med annan biomassa som trä. Hästgödsel innehåller mycket strö, vilket gör det energirikt, säger Anssi Paalanen.

    Han menar att hästgödsel är särskilt väl lämpat att bränna.
    – Det är fördelaktigt kemiskt sett, ifall man jämför med till exempel hönsgödsel som används i Storbritannien. Hästgödsel är enkelt att använda och kan utgöra mellan 10 och 40 procent av bränslet hos oss.

    Dyra investeringar

    Fortum kom fram till att företaget i Sverige måste lagra gödsel från varje stall var för sig, under tak, och att även lakvattnet från gödseln måste tas om hand av miljöskäl.
    – Det innebär investeringar på flera miljoner och det går inte ihop, säger Per Harsem.

    Enligt Jordbruksverket går det visst att lagra gödsel från flera stall i en och samma ”hög”.
    – Bara man kör från stallarna och direkt till en egen anläggning, säger Susanne Liljenström, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

    En som eldar med hästgödsel är Wiggeby jordbruk i samarbete med kraftvärmeverket i Nynäshamn. Wiggeby hämtar in från tre stall i Stockholmsområdet och levererar till värmeverket, något som Dagens Nyheter rapporterat om.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden