Hoppning
23 november 2019 15:07
Ridsportplus

Royne Zetterman: ”Folk är livrädda för kissing spines”

Budgivning pågårDet är auktionstider och föl och unga hästar går under klubban för ansenliga belopp. I helgen är det dags för Flyinge Open Sales. Men oavsett hur lovande en häst hoppar, är det många som aldrig skulle "ta i den med tång" om den har kissing spines. Detta enligt Royne Zetterman som menar att trenden måste vändas.

Royne Zetterman: ”Folk är livrädda för kissing spines”
På SSHS-auktionen på Elmia gick 35 unga hopphästar under klubban för totalt sju miljoner kronor. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Elitauktionerna står som spön i backen så här års, både online och i verkligheten. Både föl och unghästar har bytt och fortsätter att byta ägare i en strid ström – med stam, löshoppningsuppvisning och när det är möjligt även provridning som motiv för köp.

    Generellt exportröntgas unghästarna och röntgenfynd kan finnas, men inte av en sådan karaktär att de leder till reservation när hästen ska försäkras. I vissa fall röntgas även hals och rygg och finns det då röntgenförändringar som tyder på kissing spines, då faller den hästen bort direkt. Något som före detta landslagsryttaren Royne Zetterman, en av grundarna till Swedish Select Horse Sales, är starkt kritisk till.

    – Hästar som har kissing spines eller är tätliggande i ryggen har inte mer problem med ryggen än hästar som har perfekt rygg. Men folk blir livrädda så fort de hör ordet ”kissing” och ingen vågar köpa, säger Royne Zetterman och tillägger att detta gäller en viss typ av köpare, främst på amatörnivå.

    Folk vågar inte köpa

    – Har du en bra häst och säljer till en tävlingsryttare, då är det aldrig några problem att sälja om hästen känns fin i ryggen och under ryttare, även om den har kissing spines, fortsätter han.

    Förra året sålde Royne Zetterman en häst med tätliggande tornutskott för sex miljoner utan problem, vilket det mycket sällan är med professionella köpare, menar han.
    – De sa bara ”we don’t call it kissing, we call it touching, it sounds better”.

    Hästar som har kissing spines eller är tätliggande i ryggen har inte mer problem med ryggen än hästar som har perfekt rygg.

    Annat är det som sagt i andra sammanhang. I samband med elitauktionen under Breeders hade SSHS-teamet tagit ut 12 lovande unga hopphästar för provridning på plats. Fyra av dessa visade sig ha kissing spines på röntgen och ströks därför från listan.
    – Det är katastrof – det här var några av Sveriges mest lovande unga hästar. Men än så länge tar vi inte med sådana här hästar på våra auktioner, eftersom folk inte vågar köpa. Mycket för att man inte kan försäkra hästen fullt ut, säger Royne Zetterman.

    Magic Park med ägaren Royne Zetterman i sadeln.
    Hästen Magic Park med Royne Zetterman i sadeln. Foto: Roland Thunholm

    – Jag förstår problemet, men det är fortfarande helt galet att hästar med kissing spines döms ut på det sättet, både av köpare och försäkringsbolag. Om en häst får problem med ryggen eller inte handlar helt och hållet om hur man jobbar sina hästar och får dem att sätta muskler. Det har ingen som helst betydelse om hästen är tätliggande i ryggen.

    Allt handlar om ridningen

    Royne Zetterman får medhåll av Katja Gustavsen, veterinär och hästkiropraktor, som specialiserat sig på hästar med ryggproblem.
    – Många är fortfarande alldeles för rädda för kissing spines. Det spelar ingen roll vad man än säger, det är som att människor har blivit besatta av kissing spines som den värsta tänkbara diagnosen, säger hon.

    – För mig är kissing spines ingenting, chansen att en häst ska få ryggproblem är lika stor utan röntgenförändringar i ryggen som med. Allt handlar om hur hästen rids och tränas, inte om hur den ser ut på en ryggröntgen.

    Amazing Man Oc-9689
    Amazing Man OC såldes på SSHS-auktionen på Elmia. Här var hästarna inte rutinmässigt ryggröntgade. Foto: Pernilla Högg

    Katja Gustavsen får stöd av det faktum att den europeiska hästveterinärorganisationen FEEVA har gått ut med riktlinjer där man föreslår att rutinmässig ryggröntgen inte bör ingå innan köp. Detta för att det inte går att visa på något direkt samband mellan röntgenförändringar av typen kissing spines och framtida ryggproblem.

    – Ändå röntgar vi fler ryggar och halsar än någonsin. Folk har blivit mer fokuserade på röntgendiagnoser än den kliniska bedömningen, säger hon och tillägger att hon rutinmässigt avråder från ryggröntgen för att inte ”skapa problem som inte finns”.

    Folk har blivit mer fokuserade på röntgendiagnoser än den kliniska bedömningen.

    – På djursjukhusen har man till och med slutat operera hästar med kissing spines, för man upptäckte att många hästar fortfarande hade problem under ryttare. Men det är fortfarande många, även en del veterinärer, som lever med föreställningen om att kissing spines kan bära en hel diagnos och vara anledningen till att en häst döms ut. Det är djupt tragiskt, säger Katja Gustavsen.

    ”Fula kissing spines”

    Om den springande punkten främst handlar om svårigheterna att försäkra en häst med kissing spines, är lösningen dock långt borta. Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria och Agrias representant i samband med SSHS-auktionen på Elmia:
    – När det gäller ryggproblem hos häst är det generellt svårt att särskilja vad som beror på vad. Kissing spines är ett konkret fynd som leder till reservation, det finns helt enkelt inget annat sätt att hantera det på sett ur ett försäkringsperspektiv.

    – Med det sagt behöver förekomsten av kissing spines inte betyda ryggproblem. Det handlar främst om vilket arbete hästen utför än hur det ser ut på röntgenbilderna. Det finns hästar med fula kissing spines som fungerar alldeles utmärkt, det finns hästar med kissing spines som kan få symptom om de byter ryttare och det finns hästar med kissing spines som inte reagerar vad du än gör med dem, fortsätter Karl-Henrik Heimdahl.

    Karl-henrik Heimdahl-9242
    ”Jag förordar definitivt inte att man ska röntga ryggen på alla hästar”, säger Karl-Henrik Heimdahl. Foto: Pernilla Hägg

    Royne Zetterman igen:
    – Jag har en häst som jag har fött upp själv, den är helt hopvuxen på sju ställen och det är den absolut friskaste av alla hästar jag äger.
    – De senaste åren har jag också haft två hästar med de vackraste ryggar man kan önska sig och de har haft ont i ryggen i hela sina liv.

    Lämnar garantier

    Royne Zetterman har närmare 30 hästar i träning och de kollas av veterinär i princip varje vecka. Förutom exportröntgen, röntgas rutinmässigt även rygg och hals på alla försäljningshästar som passerar stallet. Främst för att han själv ska känna till hela bilden både när han köper och den dag han säljer. Totalt har han sålt cirka 5 000 hästar genom åren i prisklasser ”från ingenting till 30 miljoner”.

    Allt handlar om att hästen får jobba i rätt form och bli stark. Alla mina hästar tränas likadant, oavsett rygg.

    – Ungefär 25 procent av alla våra hästar har väldigt tätliggande på något ställe eller kissing spines. Jag har sålt till alla slags människor och aldrig fått någon reklamation. Vill de att jag ska lämna garantier så gör jag det, men det är aldrig någon som har kommit tillbaka. Det säger ganska mycket och då tycker man ändå att någon kanske borde fått problem, säger Royne Zetterman som hoppas att kissing spines på sikt ska bli en ”ickediagnos”.

    – Allt handlar om att hästen får jobba i rätt form och bli stark. Alla mina hästar tränas likadant oavsett rygg, vi gör ingen skillnad på dem.

    Röntgar inte ryggen

    I samband med helgens elittävling i hoppning, Flyinge Indoor, är det återigen dags för auktion. Då är det Paul Schockmöhles team som har valt ut 12 unga kvalitetshästar speciellt för den svenska marknaden. Flyinge Open Sales heter auktionen som går av stapeln för femte året i rad innan lördagens sista 1,45-klasser.

    Här är hästarna exportröntgade, det vill säga 18 bilder är tagna på benen, men inte rutinmässigt hals- och ryggröntgade. Skulle någon potentiell köpare be om det, går det dock att ordna, enligt Helena Torstensson, som är verksamhetschef på den svenska filialen, PS Flyinge & Partners.
    – Det hör dock inte till vanligheterna. De flesta tittar främst på hur hästarna ser ut och känns att rida.

    Nästa auktion att hålla utkik efter är SWB:s onlineauktion den 10-12 december, som är den tredje i ordningen och som förutom föl även kommer att vara öppen för dräktiga och icke dräktiga avelsston samt unghästar upp till 3 år.

    Här kan du läsa mer om hur Katja Gustavsen arbetar med ryggproblem hos hästar.

    Flyinge Open Sales 2019.

    SWB:s onlineauktion den 9-12 december.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden