Sverige
27 november 2019 20:57

Här är galans vinnare

RyttargalanFull pott för fälttävlan och hopplaget kammade hem bragdpriset. Läs allt om vad som hände under årets glammiga och prestigefyllda upplaga av Ryttargalan. Vem vann Årets uppfödare och Patrik Kittels pris Årets kämpe? Missa inte vår rapport!

Här är galans vinnare
Ulf Rosengren utsågs till årets hederspristagare under Ryttargalan på onsdagskvällen. Foto: Roland Thunholm

Nu är den obligatoriska fotograferingen på röda mattan avklarad, och priser delas ut.
Första pristagarna att gå upp på scenen var de bästa ryttarna och den bästa kusken. Championatstecken tilldelades Peder Fredricson, hoppning, Patrik Kittel, dressyr, Ludwig Svennerstål, fälttävlan, Marika Strömberg, körning och Kjell Westerback, distans.
Marika Strömberg fick frågan om vad som är roligast med hennes sport.
– Allt är roligt! Helheten, och att jag kan få köra mina ponnyer. Men det är mycket jobb, sade Marika Strömberg.

Årets ryttare och kuskar, med konferencier Henrik Johnsson i mitten. Foto: Roland Thunholm
Tidningen Ridsports webbchef Lina Nydahl, fälttävlansryttaren Ebba Adnervik och Ridsports vd Sussi Tornberg. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS KOMET & MORGONDAGENS STJÄRNA

Ebba Adnervik, 23, Båstad, Dagstorpsortens Ryttarförening – fälttävlan tog hem båda priserna.
Motiveringen för morgondagens stjärna lyder: ”Ebba drivs av passionen för hästarna och adrenalinet i terrängen och red efter flera fyrstjärniga framgångar under året rakt in i seniorer-EM där hon blev tredje bästa svensk individuellt tillsammans med Chippieh, (HOLST val f-02 e Carnaby-Caretino, uppf Stefanie Kinscher). Snacka om kometkarriär!”.

”Ebba är en terrängryttare av rang och har ett felfritt facit i de högsta klasserna. Hon läser på civilingenjörsprogrammet i Lund och är logistikstudenten som älskar planering och att optimera varje detalj i sin framgångsrika satsning och för de 17 hästarna på familjens stallbacke. Hon har också tidigare varit med i ryttarutvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang.”

Läs mer om Årets komet.

ÅRETS HÄST

Toveks Mary Lou – hoppning.

(WESTF sto f-06, sto WESTF, e Montendro-ortland L, uppf Hubert Nienhaus, äg GT Elite Scandinavia AB). Ryttare: Henrik von Eckermann.

”Världens bästa häst! Mästerligt matchad av Henrik von Eckermann galopperade Toveks Mary Lou rakt upp i toppen på den internationella avelsorganisationen WBFSH:s världsranking i maj. Samma månad var hon också den vinstrikaste hopphästen i världen enligt Hippomundo Horse Ranking. Det bruna superstoet finns med bakom såväl den historiska svenska lagsegern i Aachen, tredjeplatsen i FEI Nations Cup-finalen i Barcelona som lagsegern i Rom. Ekipaget tog också en given plats i EM-laget i Rotterdam där de blev bästa svenska ekipage genom att komma sexa. Stoets fantastiska facit under året rymmer bland annat också en världscupseger och flera stora Grand Prix-segrar. Världens hoppryttare trånar avundsjukt efter denna svenska stolthet som med prefixet Tovek förblir i Henriks trygga händer. Toveks Mary Lou är en känslig häst med en enastående kämparvilja som trollbinder sin publik och är en stor tillgång för svensk hoppning”.

– Hon är allt, sa von Eckermann som hyllade hästen och dess ägare, familjen Tovek.

Som pris fick Henrik von Eckermann bland annat ta emot en replika av Toveks Mary Lou, som käpphäst. Ett hantverk av Mayte Penafiel från Överby Hästsportförening

Ryttaren Jeanna Högberg och uppfödaren Christina Olsson firar priset Morgondagens häst. Foto: Roland Thunholm

MORGONDAGENS HÄST

Astoria (SWB sto f-12 e Sir Donnerhall II-Quaterback Uppf Hipponews Kb, Christina Olsson, äg Christina Olsson). Ryttare: Jeanna Högberg.

”Med karaktäristiskt vippande öron, bländande gångarter och mästerligt matchad av Jeanna Högberg fortsätter Astoria sin ”dressyrkross”. Som fem- och sexåring spikade hon igen unghästchampionaten och gick till final i unghäst-VM. I år inledde hon med att ta hem SWB Trophy för sjuåriga hästar i Scandinavium med 92,6 procent och en tia på traven. Svårslaget, eller hur? I Falsterbo blev det seger i 7-årschampionatet och i unghäst-VM visade Astoria klass igen genom att komma tia i finalen. En sån superstjärna!”

Priset för Årets ridskolehäst gick till Qummin. Priset mottogs av ridläraren Maria Wikström från Norrköpings fältrittklubb.

ÅRETS RIDSKOLA

Värmdö Ridklubb är Årets ridskola 2019.

”En ridskola i toppklass där alla trivs och utvecklas, både hästar och människor. Här är säkerhet ett honnörsord, utbildad personal en självklarhet och ridskolehästarna i givet centrum. Med värme och gemenskap, tydliga mål och en urstark idealitet övervinner ridklubben hinder och formar en föredömlig verksamhet. Inte konstigt att kön hit ringlar lång.”

200 elever står på kö till Årets Ridskola.

– Vi skulle kunna fylla 30 ridgrupper, sa ordförande Åsa Lindblom som tog emot priset på Ryttargalan.

Läs mer om årets ridskola här.

ÅRETS BRAGD

Priset gick i år till hopplaget i Aachen. Peder Fredricson tog emot priset.

Motiveringen löd: Ett suveränt stopp på svensk hoppnings segertåg och den första blågula triumfen i prestigetävlingen Aachens Nations Cup på 90 år. En historisk bragd!

– Att vinna på deras nationalarena var helt övermäktigt. Jag var en halv sekund ifrån tiden och hade jag varit en halv sekund långsammare hade det blivit omhoppning mot Tyskland, och det vill man helst undvika, sa Peder Fredricson och belönades med skratt från publiken.

I laget red Angelie von Essen, Evelina Tovek, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann, förbundskapten Henrik Ankarcrona.

– Nivån på Nations Cup i Aachen är skyhög. Det var en sagolik seger, sa hoppningens förbundskapten Henrk Ankarcrona.

ÅRETS PRESTATION

Fälttävlanslaget tog priset för en enastående prestation i ett pressat läge och genom att kamma hem både EM-brons och OS-plats i Tyskland i somras.

– Det var tufft, men vi har haft en oroligt bra plan och är ett härligt gäng, sa förbundskapten Fredrik Bergendorff som hyllade lagets teamkänsla när han tillsammans med ryttarna tog emot priset.

I bronslaget red: Malin Josefsson, 33 år, Osby med Golden Midnight (SWB val f-08, e Goldmine-Maraton, uppf Gert Hermansson), Niklas Lindbäck, 45 år, Munka Ljungby med Focus Filiocus (SWB val f-07 e Feliciano-Be My Chief xx, uppf Tun Albertson), Louise Romeike, 29 år, Schleswig, Tyskland med Waikiki 207, (HOLST sto f-06 e Quinar-Cassini 1, uppf Hans Thomsen), Ludwig Svennerstål, 29 år, Tetbury, Gloucestershire, England med El Kazir SP (BWP val f-04 e Capriano-Blac Rivage xx).

”För en enastående prestation i ett pressat läge. Med kämpaglöd, horsemanship och suverän ridning stod laget pall för pressen och bärgade både brons och OS-biljett vid EM i Tyskland. Det som började i motgång i EM-dressyren förvandlades till ett triumftåg i terrängen där de svenska ekipagen lekte runt den stentuffa banan felfritt. Med fullt fokus, superfräscha hästar och två felfria rundor i banhoppningen av Louise Romeike och Ludwig Svennerstål, följde Sverige upp silverbragden från 2017 och vann ett brons. Vilken uppvisning! Seger i FEI Eventing Nations Cup visar också att svensk fälttävlan är i världsklass.”

ÅRETS UPPFÖDARE

Tobias Hansson, Västra Hoby.

”Charlotte Dujardin var redo att byta sin egen sambo mot Springbank II VH (SWB hingst f-14 e Skovens Rafael-De Niro) när hon var testryttare på Breeders Trophy förra året och gav Tobias Hansson en tia för en fantastisk uppfödning! Inte så konstigt. I Västra Hoby har det producerats sporthästar i toppklass i fyra generationer. En avel i världsklass som bygger på en stam som går tillbaka till stoet Amajacka, stofamilj 31, som köptes in till Västra Hoby 1940. Femåriga Springbank II är Tobias Hanssons drömhingst och redan en världssnackis. I unghäst-VM slutade Springbank II femma på 91,4% med Severo Jurado López i sadeln. Västra Hobys hästar står för säkra leveranser i avelschampionaten. 4-åriga Mr Grey VH toppade till exempel sin klass i år, och både Bowmore VH och Darthula VH fanns med i toppen i sina 5- respektive 6-årsklasser.”

Årets ridlärare Carina Bergh. Foto: Roland Thunholm

ÅRETS RIDLÄRARE

Carina Bergh från Järna Ridklubb är Årets ridlärare 2019.

”Hennes genuina kunskap, smittande energi och djupa respekt för hästar och människor gör henne till en ridlärare i världsklass. Och tack vare hennes driv och målmedvetenhet, har Järna Ridklubb en helt ny anläggning och en verksamhet av högsta klass.”

Läs mer om årets ridlärare här.

ÅRETS HÄSTSKÖTARE

Roberto Scherneck, Tyskland, fälttävlan/Sara Algotsson Ostholt.

Tyske Roberto har under många år följt fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och hennes hästar på tävlingar och mästerskap ut i världen. Till vardags jobbar han på en veterinärklinik.

”Med stor skicklighet, lugn och noggrannhet ser han till att Saras topphästar får absolut bästa förutsättningar för att prestera i världsklass i ridsportens tuffaste gren. Han är också en uppskattad kamrat i det svenska teamet. 2019 stod Roberto för en heroisk insats när Saras hästbuss började brinna på motorvägen på väg hem efter en tävling i Polen. En fruktansvärd tragedi där Roberto Scherneck reagerade snabbt och handlingskraftigt.”

När Roberto Scherneck tog emot priset blev det känslosamt på scenen och i publiken.
– Det var en svår säsong, vi förlorade två hästar. Det sitter i mitt huvud nu, men jag vill inte sluta mitt hästskötarjobb. Vi försöker se framåt nu, sade Roberto Scherneck.

ÅRETS ELDSJÄL

Årets eldsjäl-priset finns för att hylla de ideella krafterna inom ridsporten. Det ska gå till personer som genom osjälviska handlingar, ett brinnande intresse och med djupa rötter i det ideella föreningslivet, gör ridsporten rikare för andra.

I över 60 år har Margareta Bjelkstrand varit Vällingby Ridsällskap trogen. Nu prisas hon som Årets eldsjäl av Svenska Ridsportförbundet.
Läs mer om årets eldsjäl här.

PATRIK KITTELS PRIS, ÅRETS KÄMPE

Pararyttaren Carolin Rutberg tog hem Patrik Kittels pris som instiftades för två år sedan.
– Det är lätt att hitta kämpar, och jag vill visa att det finns andra sidor av hästarna, att man mår bra av hästar och att rida och vara i stallet, inte bara av prestationer, sade Patrik Kittel från scenen.

Carolin Rutberg presterar dock på hög nivå, och har stora förhoppningar om att rida Paralympics i Tokyo.
– Hästarna betyder allt, sa Carolin Rutberg från scenen.

Konferencieren Henrik Johnsson frågade om Carolin skulle bli besviken om hon inte får rida i Tokyo.
– Jag skulle bli väldigt besviken. Det gäller att det går dåligt för de andra länderna, sa Carolin.
– Det är precis så det är i ridsporten, gör ditt bästa och hoppas att det går åt helvete för de andra, svarade Henrik Johnsson.

ÅRETS HEDERSPRIS

Hederspriset är en av galans bäst bevarade hemligheter. I år gick det till Ulf Rosengren.

”Han är landslagsryttaren som hoppade ner från hästryggen för att samla en hel ridsportnation och sätta Sverige på den internationella ridsportkartan på allvar.
Med en kombination av tydligt ledarskap och osannolikt driv, har han gått i täten för svensk ridsports utveckling i över 50 år.
Han har utvecklat den breda ridsporten, är mannen bakom Ridborgarmärket och arkitekten bakom svensk ridsports solida plattform.
En ridsportambassadör som öppnat dörrar, fixat vinnande samarbeten och fått ridsportens världsstjärnor att älska Sverige.
En kreatör och ”Århundradets ridsportarrangör” som skapat ridsportunderhållning i världsklass, och minnen för livet för miljoner hästvänner.
Hans CV inom ridsporten är svårmatchat. Det är en enastående livsgärning.”

Hederspriset delades ut av förra årets mottagare av juryns hederspris, Astrid Ohlin, och Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

– Det allra bästa har varit kontakten med alla härliga ridsportare, sammanfattade Ulf Rosengren.

Förra året klev Ulf Rosengren av som ordförande för Sweden International Horse Show. Efter 26 år är han nu hedersordförande för evenemanget. Ulf Rosengren har ett digert cv inom ridsporten, han har bland annat varit biträdande generalsekreterare och generalsekreterare för Ridfrämjandet och Svensk Ridsports Centralorganisation, SRC, och en av krafterna bakom sammanslagningen av de fyra organisationer som sedan blev Svenska Ridsportförbundet 1993.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden