Sverige
2 december 2019 18:17
Ridsportplus

Räddad av brandkåren – vann inomhusfälttävlan

RäddadI helgen vann världsettan Oliver Townend inomhustävlan på Friends med lånehästen Happy Hour af Björnklo. En succé i dubbel bemärkelse då hästen ett år tidigare dragits upp kraftigt nedkyld ur en å.

Räddad av brandkåren – vann inomhusfälttävlan
Kärt återseende mellan veterinären Eva Olsson, hästen Happy Hour af Björnklo och ägaren Emelie Berg på Friends. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Två veckor innan Sweden International Horse Show fick Emelie Berg frågan om hon kunde tänka sig att låna ut Happy Hour af Björnklo till helgens inomhusfälttävlan. Svaret blev ett nervöst ”ja”.

    – Happy är världens snällast häst, men hon har nerverna lite på utsidan, säger Emelie Berg, som kunde andas ut när hon såg hur hennes ögonsten växte med världsettan Oliver Townend i sadeln, som dessutom tog hem segern i terrängklassen.

    Att hästen ett år tidigare var nära att dö efter att ha ramlat ner och fastnat i en å var det ingen som kunde tänka sig när Happy stormade fram över stockarna och buskarna på Friends.
    – Det var den hemskaste dagen i mitt liv, säger Emelie.

    Halkade ner i ån

    Det var Emelies mamma som var ute och red på Happy när hästen plötsligt blev skrämd och tappade sin ryttare. Kvar låg Emelies mamma med bruten fot och brutet nyckelben medan Happy satte av i full galopp mot stallet.

    Det enda jag såg av henne var huvudet som stack upp ur vattnet.

    Därefter vet ingen riktigt vad som har hänt, men troligen har Happy halkat ner från den träbro som leder över ån hem mot stallet. Emelie som fått ett samtal från sin mamma väntade på Happy vid stallet, men när hon inte dök upp sprang Emelie för att leta efter sin häst. Kort därefter hittade hon Happy i ån.

    – Det enda jag såg av henne var huvudet som stack upp ur vattnet. Hon satt fast med bägge bakbenen och kunde inte röra sig, berättar Emelie och tillägger att ån är väldigt sank i botten och att sidorna är branta.

    Räddningstjänsten var dock snabbt på plats, liksom Emelies pappa som satt och höll upp Happys huvud under tiden som brandkåren arbetade med att få upp hästen – efter att först ha plockat upp Emelies skadade mamma.

    Gav lugnande

    Det visade sig dock inte vara någon lätt uppgift att få upp den stressade hästen ur den djupa ån, men som tur var fanns veterinären Eva Olsson i närheten. Hon skyndade till platsen och gav Happy lugnande så att brandmännen kunde få runt en sele och dra upp hästen ur ån.

    – Det var en chockartad situation men brandmännen var otroligt proffsiga, berättar Eva Olsson som arbetar på Mälaren Hästklinik.

    Kyldolycka
    Happy var kraftigt nedkyld när brandmännen till slut fick upp henne ur den kalla ån i november för ett år sedan. Foto: Privat

    Till saken hör att det var en annan häst som också hade gått ner sig i ån vid ett tidigare tillfälle och den hade man tvingats avliva.
    – Varje gång de hade varit på väg att få upp den hade den sprattlat till och ramlat ner igen. Till slut var den så illa skadad att den inte gick att rädda, berättar Emelie.

    När hon kom upp rörde hon sig inte alls, jag trodde att hon var död.

    Med den tragiska olyckan i minnet tvingades Emelie förtvivlat se på medan brandmännen kämpade för att få upp hennes älskade häst – och efter dryga två timmar lyckades de till slut dra upp henne på torra land.

    Trodde hon var död

    – När hon kom upp rörde hon sig inte alls, jag trodde att hon var död, säger Emelie och tillägger att hon var djupt tacksam över att veterinären fanns på plats.

    Trots att Happy var nedkyld och påverkad av den traumatiska upplevelsen lyckades Eva Olsson ändå ganska snabbt få upp henne på fötter. Därefter kunde hästen även köras till Mälaren Hästklinik där personalen stod redo med filtar och varmt dropp.

    – Jag var helt hysterisk, men pappa var kolugn och mamma ville inte åka till sjukhus innan hon hade sett hur det gick med Happy. Så hon satt i bilen med sin brutna fot en halv dag innan hon fick komma till akuten, berättar Emelie.

    Gillar när det plaskar

    Den dramatiska olyckan till trots fick Happy komma hem någon dag senare med endast riv- och skrapsår och utan allvarliga skador. Dock hade hon lymfangit i bakbenen som var väldigt svullna, men det ordnade också till sig med lite vila och omsorg.

    Vi var lite oroliga för att hon skulle bli rädd för vatten, fälttävlanshäst som hon är, men hon älskar vatten.

    – Allt slutade lyckligt och det gör det oftast i sådana här fall. Men det kan fort bli väldigt allvarligt, speciellt om hästen blir liggande länge och inte kommer upp. Det tar lång tid för ett så pass stort djur att frysa ihjäl, men hästen kan bli stel i musklerna och skada sig när den försöker resa sig upp, förklarar Eva Olsson.

    – Vi var lite oroliga för att hon skulle bli rädd för vatten, fälttävlanshäst som hon är, men hon älskar vatten. Ju mer det plaskar, desto bättre, berättar Emelie som under året har tävlat Happy på tvåstjärnig nivå och även ridit hem ett SM-brons i lag.

    Det är inte så ofta man får träffa patienten efteråt och här fick jag dessutom se Happy i sitt esse på banan.

    Hon har haft det tioåriga stoet sedan hon var fem år och tillsammans har de gjort hela resan från fälttävlansdebut till att sikta mot att starta trestjärnigt nästa år.
    – Egentligen skulle vi ha köpt en läromästare, men i stället har vi fått lära varandra. Jag trodde aldrig att vi skulle hoppa sådana sjuka hinder som vi har gjort, men Lena Bredberg har varit fantastisk och peppat oss hela vägen, säger Emelie om tränaren och fälttävlansprofilen som även äger stallet där hon står med Happy.

    Fick träffa sin räddare

    Under Sweden International Horse Show föll det sig dessutom så att veterinären Eva Olsson råkade vara på plats för att blogga och bistå tävlingsveterinären vid behov. Plötsligt fick hon syn på Happy i startlistan och trion kunde återförenas efter prisutdelningen.

    – Det är inte så ofta man får träffa patienten efteråt och här fick jag dessutom se Happy i sitt esse på banan. Sådana stunder är bästa sidan med jobbet, säger Eva Olsson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden