Träningstips
11 november 2020 16:13
Ridsportplus

SM-vinnaren Sissela Smith: ”Banan till bättre självförtroende”

ProblemlösningOm en häst, som inte har ont någonstans, blir istadig och inte vill hoppa beror det ofta på att kommunikationen mellan häst och ryttare inte fungerar. Här tipsar svårklassryttaren och purfärska SM-guldmedaljören Sissela Smith om hur du ger hästen bättre självförtroende och får den motiverad att vilja ta sig an hindren.

SM-vinnaren Sissela Smith: ”Banan till bättre självförtroende”
Sissela Smith tipsar om övningar som kan ge hästen bättre självförtroende. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Självklart ska man börja med att ta reda på om hästen har ont någonstans genom att låta en veterinär undersöka den. Men trots att en häst är helt frisk kan det lätt uppstå problem, som istadighet, om hästen inte litar på sin ryttare.
    – Om ryttaren tror att hästen ska stanna och driver på för mycket kan hästen komma för nära hindret och få ett jobbigt språng som gör att den slutar lita sin ryttare. Det blir lätt en ond cirkel, säger Sissela Smith.

    Som ryttare måste du börja med att rannsaka dig själv och jobba med små detaljer i din ridning för att hjälpa hästen. Det är viktigt att våga vara cool och ge hästen utrymme att få ta tag i hindret själv.
    – Försök att alltid hålla en jämn rytm och dra ut markbommen på hindren. En hjälpbom före hindren är också bra om ekipaget har lite dåligt självförtroende. Det är viktigt att hästen alltid är helt trygg med sin ryttare.

    Fakta

    Om  tränaren

    Sissela-smith-2-191118-rt

    Sissela Smith har tidigare arbetat två år som hemmaryttare hos Rolf-Göran Bengtsson. Nu är hon sedan tre år förstaberidare och tävlingsryttare hos CC Holsteiner Breeding i Norrköping. 2019 var Sissela Smith med i landslagets observationsgrupp och har placeringar upp till och med 1,55 GP-hoppning.

    Skiss-1
    Cavaletti i båda varven

    1. Cavaletti i båda varven

    Den första övningen går ut på att hästen ska bli helt avspänd och att ryttaren ska få kontroll över sig själv och sin häst. Sissela Smith börjar med att hoppa två små cavaletti i en stor åtta; när det fungerar lägger hon till en lite högre cavaletti med en bom framför och en bakom på böjt spår.
    – Den här övningen är inte så fysiskt krävande för hästen vilket ger utrymme för att göra om många gånger.

    Sissela-smith-6-191118-rt
    Cavaletti i båda varven. Foto: Roland Thunholm

    Tänk på att rida övningen noggrant och försök hitta en jämn rytm. Ta god tid på dig. Om hästen är spänd går det bra att börja i skritt eller trav. Övningen görs i båda varven och kan användas som en uppvärmning inför övning två, men även som en fristående övning.
    – Dela gärna upp övningarna i olika träningspass så att hästen inte blir för trött. En trött häst kan tappa motivationen i onödan.

    Skiss2
    Hjälpbommar för bättre rytm.

    2. Hjälpbommar för bättre rytm

    För att häst och ryttare ska bygga upp en bra kommunikation på lite större hinder använder sig Sissela Smith av hjälpbommar. Hon placerar en bom ett galoppsprång före ett räcke och två galoppsprång före en oxer. Båda hindren har utdragna marklinjer för att hjälpa hästen att få en bra språngkurva (markbommen ligger två-tre decimeter från hindret).
    – Bommarna gör att ryttaren vågar hålla ett bra tempo och rytm hela vägen fram till hindret eftersom det ger en känsla av att hindret kommer automatiskt efter bommen.

    Sissela-smith-8-191118-rt
    Hjälpbommar för bättre rytm. Foto: Roland Thunholm

    Börja alltid med att hoppa räcket några gånger innan oxern läggs till. Hoppa därefter båda hindren efter varandra i en stor åtta.

    Skiss-3pdf
    Avsluta med fyra räcken på rad.

    3. Avsluta med fyra räcken i rad

    För att träna hästen att ta för sig i kombinationer avslutar Sissela Smith med att hoppa en fyrkombination med fyra räcken med ett galoppsprång emellan. Hon har placerat en markbom före och en efter kombinationen. Den första bommen är alltid en halvmeter närmare hindret än bommen som ligger sist.
    – Bommen före är till för att hästen ska komma in på ett mjukt sätt och lära sig ta tag i kombinationen, och bommen efteråt för att hästen ska landa i balans och ta sig framåt efteråt.

    Sissela-smith-10-191118-rt
    Avsluta med fyra räcken på rad. Foto: Roland Thunholm

    Ha alltid utrullade markbommar framför alla hinder och hoppa övningen i båda varven. Börja alltid lågt. Om hästen blir osäker och tappar bjudningen kan kombinationen kortas ett par decimeter mellan samtliga hinder och markbommar kan placeras på sidorna av kombinationen för att rama in hästen.
    – Börja alltid lågt och höj successivt. Gör oxern till ett stigsprång om hästen står emot och hoppa gärna oxern låg och lite bredare för att ge hästen självförtroende och samtidigt få kvalitet i språnget.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 23 2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden