Sverige
6 december 2019 09:32

Konstaterade smittor i södra Sverige – en häst död

AnmälningspliktTidigare i veckan bekräftades fall av både hästinfluensa och virusabort i Skåne län.

Konstaterade smittor i södra Sverige – en häst död
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och hästen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är Länsstyrelsen i Skånes län som rapporterar om de båda fallen.

Det handlar dels om konstaterad influensa hos en häst i Hässleholms kommun. Provtagning är utförd och isoleringsrekommendationer är lämnade.

Det andra gäller konstaterad virusabort, centralnervös form EHV-1, hos häst i Östra Göinge kommun. Provtagning är utförd och isoleringsrekommendationer är lämnade. Enligt Kristianstadsbladet har en häst avlivats och övriga hästar, varav några dräktiga ston, på gården hålls nu under noggrann uppsikt.

Både hästinfluensa och virusabort är mycket smittsamma och anmälningspliktiga, vilket innebär att en anmälan ska göras till aktuell länsstyrelse vid misstanke om sjukdomarna.

Fakta

Virusabort

Virusabort orsakas av ett ekvint herpesvirus, EHV1, kan ge  tre sjukdomsformer med olika symtom.
Luftvägssymtom är den vanligaste och minst allvarliga formen.
Abortsymtom ger sen kastning eller dödfött/svagt föl.
Centralnervösa symtom ger rörelsestörningar som börjar i bakdelen.
Det finns även en annan form av herpesvirus, EHV4, som har liknande symtom och som ibland orsakat kastning.
Viruset är luftburet och mycket smittsamt.
Det vanligaste scenariot för virus­abort hos dräktiga ston är att stoet blir smittat tidigt på hösten och då får lätta förkylningssymtom som ibland är så milda att stoägaren inte märker något.
Det är ganska vanligt med latent infek­terade hästar som inte själva blir sjuka, men som överför virus i samband med stress som miljö­byte och transport.
Vid kastning är foster, efterbörd och fostervätskor kraftigt infekterade med virus som kan spridas till omgivningen, även stoets flytningar i samband med första brunsten efter kastningen kan vara infekterad.
Sjukdomen är anmälningspliktig och måste alltså anmälas till länsstyrelsen.

 

Hästinfluensa typ 2A

Sprids genom luftburet virus

  • Symtom
    Hög feber – ofta med två febertoppar, djup torr hosta, varigt näsflöde och nedsatt allmäntillstånd. Ovaccinerade hästar kan bli så sjuka att de dör.
    Även vaccinerade hästar kan ibland insjukna, men får då influensan i lindrigare form. En sådan häst kan sprida smitta i samma utsträckning som en ovaccinerad, sjuk häst. 
  • Behandling
    En drabbad häst bör vila minst tre veckor efter genomgången hästinfluensa för att inte riskera följdsjukdomar som lunginflammation och hjärtmuskelinflammation.
  • Smittspridning
    Influensavirus är luftburet. När en häst hostar sprids virus upp till 45 meter. Kan även smitta vid direktkontakt. Sjuka hästar isoleras direkt.
  • Vaccin
    Vaccination mot hästinfluensa är obligatorisk för deltagande i tävling och oftast för att få tillgång till ridhus och uppstallning. En annan orsak till att vaccinera mot hästinfluensa, är att en eventuell smitta går över snabbare i stallet som helhet. Är besättningen ovaccinerad tar det längre tid innan sjukdomsförloppet är över för alla hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden