Världen
9 december 2019 18:43

Ryttarens vikt väger inte tyngst

OmdiskuteratHuruvida ryttarens vikt kan påverka hästen negativt eller inte har länge debatterats. Nu har forskare kommit fram till att effekterna på hästen handlar om mycket mer än vikten – åtminstone till en viss gräns.

Ryttarens vikt väger inte tyngst
Ryttarens vikt är inte hela sanningen när det kommer till påverkan på hästen – viktigt är också ryttarens fysik och kompetens. Foto: Istock

Tidigare studier har visat att hästen rör sig mindre symmetriskt och att den påverkas negativt fysiskt när ryttaren blir tyngre – exempelvis när ryttarens vikt ökar från 20 procent till 35 procent av hästens vikt.

Ny forskning visar att effekterna på hästen inte endast beror på ryttarens vikt, utan handlar om en rad olika faktorer.

Janne Winther Christensen från Århus universitet i Danmark har tillsammans med sitt team undersökt hur hästen påverkas av en viktökning hos ryttaren. Såväl beteende som fysisk respons och rörelsesymmetri har studerats.

– Effekten av ryttarens vikt när det gäller hästens välfärd debatteras hela tiden och påverkas med stor sannolikhet av en rad faktorer inklusive typ av häst, arbetsintensitet, hästens träningsnivå och ryttarens kompetens, berättade Janne Winther Christensen nyligen när hon kommenterade resultatet av studien i samband med en stor ISES-konferens för hästforskare i Kanada.

Mätning av stressnivå

Studien inkluderade 20 olika ekipage som fick genomföra ett dressyrtest. Ryttarna red antingen utan extra vikt alternativt med 15 procent respektive 20 procent extra vikt i en väst. Samtidigt mättes hästens hjärtrytm, nivån av stresshormonet kortisol, rörelsesymmetri och beteende (exempelvis kast med huvudet, svansviftningar, öppen mun) under testet.

Forskarna kom fram till att ryttarens ökade vikt inte hade någon signifikant påverkan på någon av parametrarna. Värt att notera är att ryttarnas vikt låg mellan 15 till 23 procent av hästarnas och arbetsintensiteten var relativt låg. Viktökningar inom spannet vid lätt till måttlig träning hade enligt forskarna ingen påverkan på parametrarna.

Ojämn viktfördelning

I studien jämfördes även ryttarens jämsidighet på marken jämfört med jämsidigheten i sadeln. Dessutom mättes rörlighet och balans med hjälp av en stor träningsboll och förmågan att genomföra enkla övningar sittandes på bollen. Dålig rörlighet på bollen kunde kopplas till ojämnare viktfördelning i sadeln. Oliksidigheten i sadeln mättes med hjälp av en särskild sadelpadd och nästan alla (19 av 20) ryttare lade mer vikt på höger sida.

Oliksidigheten i sadeln kunde endast kopplas till den ojämna viktfördelningen på marken när ryttaren inte bar på extra vikt. Sannolikt för att den extra vikten gjorde ryttarna mer medvetna om den relativa oliksidigheten i sadeln.

Testa dig själv

Ett enkelt symmetritest där du samtidigt ställer dig med fötterna på en badrumsvåg vardera, kan enligt forskarna medvetandegöra eventuell obalans i sadeln. Dålig rörlighet i höften på träningsbollen skvallrar om samma sak.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden