Sportnytt
11 januari 2020 13:40
Ridsportplus

Ägarskapet avgör om hästar får starta OS

DeadlineI dessa dagar kan några av världens främsta hästar få nya ägare. Detta som en följd av att alla hästar som ska tävla i OS måste ha ägare med samma nationalitet som ryttarna.

Ägarskapet avgör om hästar får starta OS
Michael Jung och Fischerwild Wave var ett av ekipagen på testtävlingen i Tokyo i augusti 2019. Foto: FEI/Yusuke Nakanishi

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För en dryg månad sedan såldes Zuidenwind, som tävlats framgångsrikt i dressyr av Rose Mathiesen, till Japan. Även italienska hoppryttaren Luca Marzianis topphäst Tokyo du Soleil fick japanska ägare i samma veva, och en tredje häst som går till Japan är den engelska fälttävlanshästen Quarrycrest Echo, som tillsammans med Piggy French ingick i det engelska guldlaget vid VM i Tryon 2018.

    Därmed har Japan säkrat upp inför sitt värdskap, när OS arrangeras i Tokyo i sommar.

    Senast den 15 januari måste alla affärer med OS-hästar vara klara, och alla hästar ha ägare av samma nationalitet som ryttarna. I Sverige finns det inga tecken på att situationen från 2015 ska upprepas, då Casello som reds av Douglas Lindelöw såldes utomlands strax före årsskiftet och därmed inte kunde starta under svensk flagg i OS i Rio 2016.

    Av de svenska möjliga OS-hästarna är ingen i farozonen för någon försäljning, säger Annika Ersgård, teamledare för den svenska ridsporttruppen till OS.
    − Vi kontrollerade detta i höstas, och det var inga problem med någon häst. De är alla svenskägda och vi har bra hästägare, säger Annika Ersgård.

    Datum och kvalade nationer

    OS i Tokyo

    24 juli OS-invigning
    25-29 juli dressyr
    31 juli-3 augusti fälttävlan
    4-8 augusti hoppning
    9 augusti OS avslutas

    25 augusti-6 september Paralympics avgörs

    Sverige kvalade lag i hoppning och dressyr i samband med VM i Tryon 2018 och lag i fälttävlan vid EM i Luhmühlen 2019.

    Nationer som har kvalat lag
    Dressyr, 15 nationer
    Australien, Brasilien, Kanada, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Irland, Japan, Nederländerna, Portugal, Sydafrika, Spanien, Sverige, Ryssland och USA.

    Hoppning, 20 nationer
    Argentina, Australien, Belgien, Brasilien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Israel, Japan,  Mexico, Nederländerna, Sverige, Schweiz, Tjeckien, USA, Kina, Egypten, Irland, Nya Zeeland och Qatar.

    Fälttävlan, 15 nationer 
    Japan, Storbritannien, Irland, Frankrike, Tyskland, Australien, Nya Zeeland, Polen, Kina, Thailand, USA, Brasilien, Sverige, Italien och Schweiz.

     

    Expandera

    Uttagningen dröjer

    Det dröjer dock till i slutet av juni eller början av juli innan de svenska OS-ekipagen tas ut definitivt. Sedan väntar en veckas karantän för hästarna innan de flygs över till Japan från Liège i Frankrike.
    − Första flyget går 16 juli inför dressyren, och hästarna ska få ungefär en vecka på sig att acklimatisera sig i Tokyo inför tävlingsstart, säger Annika Ersgård.

    Sverige har kvalat lag i samtliga OS-grenar, hoppning, dressyr och fälttävlan, och det innebär att tre lagryttare samt en reserv i vardera gren får åka.

    Rätt klädd i värmen

    En uppgift som Annika Ersgård nu har framför sig är att hitta kavajer och frackar i ett material som fungerar i värmen och fukten i Tokyo.
    − Vi behöver hitta kläder i funktionsmaterial, och det är en del tillverkare som redan räknat ut det, så vi har lite att välja mellan.

    Lång namnlista

    Nästa hållpunkt är den 10 april, då alla deltagande nationer ska lämna namn på alla som kan tänkas bli aktuella för ackreditering – ryttare och förbundskaptener med team av veterinärer, hovslagare och andra, men även hästskötare, reservhästskötare, hästägare och övriga i truppen.
    − Det blir en lång lista där vi inte får missa någon, för efter det datumet kan vi inte lägga till några namn, säger Annika Ersgård.

    På FEI:s hemsida finns mer information om OS.

    2001909 Stallar I Tokyo Fotofei Yusuke Nakanishi - Kopia
    OS-stallarma i Tokyo är klara sedan länge. Foto: FEI/Yusuke Nakanishi

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden