Avelsnyheter
17 januari 2020 10:23
Ridsportplus

Svårt för toppryttarna att hitta SWB-hästar

SWB InternationelltSWB sjunker på den internationella rankningen för avelsförbund – samtidigt som talangfulla SWB-hästar aldrig når fram till toppryttarna. Ridsport har frågat landslagsryttarna vad det beror på.

Svårt för toppryttarna att hitta SWB-hästar
Det är ont om SWB-hästar hos de svenska toppryttarna i dressyr. Patrik Kittel har dock tre – en är Deja, vars dotter Diva han också rider. Patriks tidigare topphäst Toy Story var SWB-registrerad. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förbundsrankningen från WBFSH (World Breeding Federation for Sport Horses) 2019 blev en dyster läsning för det svenska avelsförbundet SWB – ett fall till plats elva i både hoppning och dressyr. I hoppningen är det Albführen’s Bianca som glänser – med schweizisk ryttare står hon för den klart största andelen av poängen som SWB kan tillgodoräkna sig på hopprankningen. Näst högst poäng har Miebello hoppat hem, han går under irländsk flagg.

    På dressyrsidan ser det helt annorlunda ut. Samtliga sex hästar som är med i poängberäkningen är ridna av svenska ryttare – dock inte av någon på högsta landslagsnivå.

    Fakta

    Högst placerade SWB-hästar på förbundsrankningen 2019:

    Dressyr

    69 Isac

    123 Mickey M

    175 Vectra

    177 Soega

    404 Mazy Klövenhöj

    451 Ichi

    Hoppning

    25 Albführen’s Bianca

    84 Miebello

    130 Zacramento

    135 Flip’s Little Sparrow

    217 Catch Me Not S

    222 H&M Cue Channa

    Expandera

    Hur kommer det att bli i framtiden? Ridsport har kollat med de svenska landslagsryttarna hur det ser ut på SWB-fronten hemma i deras stall och om de själva har någon tanke kring varför det är så få svenskfödda hästar som tävlas internationellt. En röd tråd som går genom svaren är att det inte är helt lätt att hitta lämpliga SWB-hästar.

    Träffar inte många svenskfödda hästar

    Var ryttaren är baserad har ett stort utslag på hur många SWB-hästar denna har i stallet. Ungefär hälften av Sveriges toppryttare är baserade utomlands och hos dessa är det betydligt magrare med SWB i stallet än hos dem med sin bas i hemlandet – detta gäller oavsett om det är en hopp- eller dressyrryttare.
    – Den största anledningen är nog att jag inte bor i Sverige och därför inte träffar så många SWB-hästar, säger hoppryttaren Henrik von Eckermann om varför han inte har någon SWB-häst i stallet.
    – Och ska jag vara helt ärlig har jag väldigt dålig koll på om hästen är svensk, fransk eller belgisk. Så länge de hoppar får de vara vad som helst.

    Jag är ute efter bra hästar som passar mig. Jag letar inte efter någon speciell stam och det är ingen speciell anledning till att jag inte rider SWB just nu.

    Evelina Tovek

    Dressyrryttaren Therese Nilshagen är även hon inne på linjen att många av A-lagsryttarna bor utanför landets gränser och att det därmed helt enkelt är lättare att se utländska hästar.
    – Även om de svenska uppfödarna gör ett bra jobb är det en lång väg till Sverige, säger Therese Nilshagen.
    – Det är ett stort utbud av hästar i Tyskland, vilket gör att det är lätt att fastna här och man inte gör sig mödan att ta sig till Sverige.

    Fick ta emot SWB-föl genom crowdfunding

    Att få se Therese Nilshagen tävla på en SWB-häst har dock varit en så stor önskan hos svenska ridsportfantaster att hon numera är ägare till en egen SWB-häst. För drygt två år sedan fick hon ta emot en summa pengar som samlats in genom crowdfunding, för att köpa ett föl vid 2017 års elitfölsauktion. Valet föll på Portofino MVG, som nu fyller tre år.
    – Han är stor och fin med en mjuk och spänstig gång, och han kommer att ridas in under året, säger Therese, som i framtiden hoppas kunna ge tillbaka till alla som sponsrat henne.

    För att toppryttarna i dressyr och de bästa SWB-hästarna ska hitta varandra tillkommer det även andra hinder förutom var ryttaren har sin bas. För dressyrryttarna är det även tydligt att det är svårare att få loss de talangfulla hästarna.
    – Jag letar alltid efter bra hästar och skulle jättegärna köpa i Sverige, säger Paulinda Friberg från dressyrens landslagstrupp, som gärna flaggar för SWB, inte minst för den goda hästhållningen som finns i Sverige.
    – Det finns många hästar med stor kapacitet som aldrig kommer ut internationellt. Uppfödaren älskar sin häst och vill inte sälja, även om den egentligen är lite för svårmanövrerad för gemene man.

    Avlar fram egna tävlingshästar

    Paulinda Friberg har som flera andra landslagsryttare valt att avla fram egna hästar, och för tillfället har hon fem ättlingar till sin topphäst Di Lapponia T – samtliga är registrerade hos SWB och förhoppningen är att någon av dem blir hennes nästa stjärna.
    – Det finns potential, säger hon.

    Även Michelle Hagman Hassink föder upp egna påläggskalvar. Hon är baserad i Nederländerna där hon har ett tiotal hästar i träning och tävling, och hos föräldrarna i Torsås bedriver familjen en egen avel. Michelle själv har aldrig tävlat SWB på högsta nivå, men nu tror hon att hon har en blivande stjärna i 8-åriga Dollar Girl. Anledningen till att det inte blivit SWB tidigare är delvis att Michelle alltid tidigare varit anställd.
    – Nu när jag blivit min egen har jag börjat samarbeta med svenska uppfödare, men det är även många av dem som har utländska hästar.

    Fakta

    Michelle Hagman Hassink om svenska uppfödare:

    – Ska jag vara lite fräck känns det som att de tyska och holländska uppfödarna vet att de behöver lägga ned tid och pengar för framgång, medan de svenska uppfödarna vill ha allt gratis.

    – Jag är imponerad av materialet som finns i Sverige och tror att det finns fantastiska hästar som skulle kunna komma långt, men uppfödarna tycker att det är för dyrt att satsa.

    – Se på Tobias Hansson, han tar tag i sina hästar och då kommer framgångarna.

    En svårighet med att hitta SWB-hästar tycker Michelle är att den svenska uppfödningen många gånger är på hobbynivå – uppfödarna är inte är beredda på att satsa vad det kostar för att få sin häst till toppen.
    – Men satsar man på en bra ryttare och får ut hästen lönar det sig.

    De svenskbaserade hoppryttarna bryter trenden

    Det gyllene undantaget i tillgänglighet på SWB-hästar står de Sverigebaserade hoppryttarna för –  hos dessa hamnar det en hel del svenskfödda hästar.

    Peder_fredricson_(swe)_&_zacramento_ks67610
    Peder Fredricson har flera SWB-hästar i stallet. En av dem är Zactamento, tredje högst rankade SWB-häst i hoppning på plats 130. På Grevlunda är 23 av de 34 hästarna svenskregistrerade. Foto: Nigel Goddard

    På Grevlunda huserar två av Sveriges landslagsryttare och det är just Peder Fredricson och Stephanie Holmén som står för de högsta SWB-poängen under svensk flagg på årsrankningen, med Zacramento, Flip’s Little Sparrow och Catch Me Not S.

    De SWB som tävlar internationellt ser trevliga ut och man blir stolt när man ser framgångar med svenska hästar. Det är jätteskoj att det går bra.

    Stephanie Holmén

    Återväxten av SWB på Grevlunda är dessutom mycket god, och utöver att köpa in lovande hästar bedrivs där även en egen avel i samarbete med Bollerups naturbruksgymnasium. Flip’s Little Sparrow blev till exempel mamma till två ET-föl förra året samtidigt som hon tävlade för fullt, och det föddes också ett barnbarn och ett barnbarnbarn till henne.

    Även hos Malin Baryard Johnsson i Norrköping finns det gott om SWB i stallet – ungefär hälften. Malin tillhör dem som genom åren lyft SWB rejält på världsrankningen och några av hennes främsta SWB-hästar genom åren har varit OS-hästarna Butterfly Flip, Corrmint och H&M Cue Channa. Under det gånga året var H&M Second Chance en av Malins topphästar och de har tagit såväl Nations Cup- som GCT-segrar, men stoet såldes i höstas till en brittisk ryttare.

    Underifrån har dock Malin ett flertal SWB-hästar på väg upp i klasserna som hon främst tävlar nationellt.

    Fakta

    SWB tappar i rankning

    • 2017 låg SWB på topp-10 i både hoppning och dressyr.
    • 2018 placerade sig SWB på sjätte plats i hoppning och nionde plats i dressyr.
    • 2019 föll SWB på den internationella förbundsrankningen – det blev elfte plats i både hoppning (bland 51 stamböcker) och dressyr (bland 36 stamböcker).

    Rankningen baseras på de sex främst placerade SWB-hästarna internationellt, och i år saknades flera hoppstjärnor som tidigare plockat mycket poäng.

    Ingen av de sex främsta SWB-hästarna i dressyr rids av en ryttare i spetstruppen.

    SWB:s avelsledare Emma Thorén Hellsten berättade i ett tidigare nummer av Ridsport att SWB med sin lilla stambok är oerhört beroende av att hästarna hamnar hos ryttare som tävlar internationellt, och inte bara hos svenska ryttare. På dressyrsidan finns det under denna period dessutom få vuxna SWB-hästar, och färre har de blivit i takt med sjunkande betäckningssiffror.

    Expandera

    Sveriges landslagsryttare om vilka SWB-hästar de har i stallet

    Dressyrens Spetstrupp:

    Patrik-kittel1-180713-rt
    Patrik Kittel Foto: Roland Thunholm

    Patrik Kittel, Tyskland
    Har runt 30 hästar i gång i verksamheten, av dessa är tre SWB. Deja (SWB sto f -04 e Silvano-Don Schufro, uppf Marie Haward), som är på väg tillbaka efter skada, samt Dejas dotter Diva (f -08 e Richfield). Utöver dessa köpte Patrik i höstas Bergsjöholms Valbonne (SWB val f -13 e Blue Hors Zack-Epson, uppf Marita Strahch). Patrik har tidigare haft stora framgångar med SWB-hästen Toy Story.

    Therese-nilshagen-3-190818-rt
    Therese Nilshagen Foto: Roland Thunholm

    Therese Nilshagen, Tyskland
    Som chefsberidare vid en tysk hingststation är det naturligt att det är tyska hästar i fokus för Therese. Av 45 hästar i stallet ansvarar hon för åtta – ingen är SWB. Men i Sverige finns SWART Portofino MVG (val f -17 e Hesselhöj Donkey Boy-Bellagio, uppf C&M Eriksson) som Therese tack vare crowdfunding kunde ropa in vid SWB:s elitfölsauktion. Portofino kommer snart att flytta hem till Therese i Tyskland.

    Antonia-ramel1-180713-rt
    Antonia Ramel Foto: Roland Thunholm

    Antonia Ramel, Bettna
    Sina fyra hästar har Antonia baserade i Tyskland, ingen av dem är SWB. Det är ingen speciell anledning till att det blivit så – Antonia går inte på stammen när hon skaffar häst utan de som har dykt upp och passat har inte varit SWB. Eftersom hon är mycket i Tyskland är det lättare att hitta tyskt, och Antonia belyser att även de svenska hästförsäljarna många gånger har inköpta utländska hästar för försäljning.

    Juliette-ramel
    Juliette Ramel Foto: Roland Thunholm

    Juliette Ramel, Bettna
    De tre tävlingshästarna står uppstallade i Nederländerna, men ingen av dem är svenskfödd. Däremot tävlade Juliette tidigare Ten Points (SWB val f -99 e Chapman-Uttini, uppf Kerstin Bindekrans) upp till internationell GP. Juliette hintar om att SWB behöver marknadsföra sig bättre och jämför med holländarna som är bra på att promota sina hästar – fina tävlingar med mycket show och fullsatt på läktarna.

    Paulinda-friberg1-150225-rt
    Paulinda Friberg Foto: Roland Thunholm

    Paulinda Friberg, Eslöv
    Två hästar är från Tyskland, resten av Paulindas åtta egna hästar är SWB. En svenskfödd är inköpt, de andra är egna uppfödningar och härstammar alla från Paulindas topphäst Di Lapponia T (Hann sto f -01 e Donnerhall-Argument, uppf Joachim Tobaben). Paulinda har en dotter, tre barnbarn och ett barnbarnbarn till henne. I år väntas ett Totilas-föl med Lapponias dotter Delissima (SWB sto f-06 e Topaasch).

    Michelle-hagman-4-191130-rt
    Michelle Hagman Hassink Foto: Roland Thunholm

    Michelle Hagman Hassink, Nederländerna
    Bland det tiotalet hästar som Michelle har hemma i Nederländerna finns svenskfödda Dollar Girl (sto f -12 e Dolany-Warsteiner, uppf Lars Forsström) som Michelle tror är hennes nästa Grand Prix-häst. I Sverige har Michelles familj en egen liten uppfödning med två dräktiga ston och två unghästar – men avkommorna kommer dock inte att hamna hos SWB utan blir registrerade i något tyskt förbund.

    Jacob-norby-sorensen_mp_0624
    Jacob Nörby Sörensen Foto: Mikael Persson

    Jacob Nörby Sörensen, Fleninge
    På Gunnarlunda där Jacob arbetar finns 85 hästar på stall – de flesta tyska. Ingen av tävlingshästarna som Jacob rider är SWB, även om hingstarna Gammelenggårds Zappa och Dortheasmindes Rockey är godkända hos SWB. Alla nya uppfödningar blir SWB-registrerade, det finns ett 15-20-tal unghästar och i år väntas sex-sju föl. Första årgången efter Gammelenggårds Zappa blir tre år i år och ska nu börjas ridas in.

    Hoppningens A-trupp:

    Malin-baryard-johnsson5-180730-rt-(2)
    Malin Baryard Johnsson Foto: Roland Thunholm

    Malin Baryard Johnsson, Norrköping
    Hästarna i stallet som är tre år och uppåt är just nu ett 20-tal, av dessa är ungefär hälften SWB. En av Malins topphästar under fjolåret var SWB-stoet H&M Second Chance, men hon såldes i höstas. Malin rider ett flertal SWB-hästar på nationell nivå och nyligen debuterade hon internationellt med Kataleis Isolde (SWB sto f -10 e Diabeau van de Heffinck-Libero H, uppf Stall Katalei).

    Henrik-von-eckermann-6-170714-rt
    Henrik von Eckermann Foto: Roland Thunholm

    Henrik von Eckermann, Tyskland
    Hos Henrik står sju hästar i träning och tävling, ingen av dem är SWB. Den SWB-häst som Henrik synts senast på är Evelina Toveks Mill’s Sheridan som Henrik tidigare år startat några femstjärniga tävlingar med, och vid OS i Rio de Janeiro tävlade han Yajamila (SWB sto f-06 e Lux Z-Daimler, uppf Johanne Goldberg). För Henrik är det dock oviktigt vilken stambok hästen tillhör, så länge den hoppar bra.

    Peder-fredricson2-170821-rt
    Peder Fredricson Foto: Roland Thunholm

    Peder Fredricson, Vitaby
    I verksamheten på Grevlunda ingår 34 hästar, de är placerade på olika ställen men är alla under träning av Peder och hans team. De flesta av dessa hästar är grundregistrerade i Sverige – 23 är SWB-hästar medan elva inte är det. SWB-hästarna som Peder tävlat internationellt under fjolåret är den SWB-godkända hingsten H&M Crusader Ice, samt Zacramento, Catch Me Not S, Hansson WL, Cute S och Zaloubet.

    Stephanie-holmen3-170714-rt
    Stephanie Holmén Foto: Roland Thunholm

    Stephanie Holmén, Vitaby
    Som beridare på Grevlunda tävlar Stephanie flitigt ett stort antal unga hästar både nationellt och internationellt – bland de 18 hästar hon tar hand om är elva SWB. På landslagsnivå rider Stephanie Flip’s Little Sparrow (SWB sto f-06 e Cardento-Robin Z, uppf Kristina Larsson) som på hoppsidan just nu är en av de främsta SWB-hästarna i världen med såväl Nations Cup- som GP-segrar.

    Fredrik-jonsson-hoppryttare-fj-7719
    Fredrik Jönsson Foto: Fredrik Jonsving

    Fredrik Jönsson, Flyinge
    Sverigebaserade Fredrik har tävlat internationellt på två SWB-hästar under fjolåret. Unga Ice (val f -11 e Odermus R-Be My Chief xx, uppf Tommy Ahlbeck) var med under vårtouren i Vejer de la Frontera och även i München i slutet av året. I München startade Fredrik även Quidam’s Supernova NN (hingst f -08 e Quidam de Revel-Caretano, uppf Juristfirman Yvonne Nordgård KB).

    Evelina-tovek1-171027-rt
    Evelina Tovek Foto: Roland Thunholm

    Evelina Tovek, Tyskland
    Har sex hästar i träning och tävling hemma i Tyskland – ingen av dem är SWB. Sålde nyligen Mill’s Sheridan (SWB val f -08 e Empire-Iova, uppf Ann Sunne-Holst) som hon tävlat upp till femstjärnig 1,60. Ny ryttare blir en tysk kille och förhoppningsvis kommer de ut på de internationella banorna. I Sverige föder Evelinas familj upp egna hästar och det finns fyra-fem SWB på tillväxt, de äldsta är fyra år.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1 2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden