Sportnytt
20 februari 2020 09:25
Ridsportplus

”Det är viktigt att följa med i tiden och att se trender”

GHSAmbitionen var att göra Gothenburg Horse Show till en världstävling från dag ett. Efter den flygande starten har det bara fortsatt. ”Varsam förnyelse” är nyckeln enligt tävlingsledaren Tomas Torgersen. Ridsport har pratat med Tomas om hur tävlingen förnyats.

”Det är viktigt att följa med i tiden och att se trender”
Tomas Torgersen har varit med på Scandinavium från starten 1977. Då som funktionär, numera axlar han rollen som tävlingsledare. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Då byggdes boxarna av gamla lastpallar och manegesanden hämtades i ett sandtag i Fjärås. Samtidigt fanns det max en handfull femstjärniga tävlingar i världen, att jämföra mot dagens 100.

    Mycket har hänt sedan Gothenburg Horse Show såg dagens ljus 1977. Men andan i Scandinavium och den numera väloljade tävlingsorganisationen är densamma. Liksom det faktum att balsnören och silvertejp fortfarande löser det mesta – både bokstavligt och bildligt.
    – Gothenburg Horse Show är ett hjul som rullar hela tiden och det är väldigt roligt att jobba framåt, säger Tomas Torgersen som varit med från starten 1977, först som funktionär och sedan i rollen som tävlingsledare.

    Hur förnyar man ett evenemang som GHS?
    – Varsamt skulle jag vilja säga. Det är viktigt att följa med i tiden, att se trender och hur det rör sig i ridsporten. Det är mycket som ändrar sig. Samtidigt är igenkänning en stor del av kravet från vår publik. Det ska vara nytt och fräscht, men det ska ändå ge samma känsla från år till år.
    – En annan viktig komponent är att skapa känslan av att du skulle kunna vara med själv. Jag har hört många berätta att de har suttit och tittat på Sverigeponnyn och sedan har de ridit själva. Just den här mixen med Morgondagens vinnare, unga hästar och femstjärnig sport på toppnivå, utan några kompromisser, det ger ett spektra som tilltalar många.
    – Hall of fame är något som har landat väldigt bra. Det är ett sätt att visa respekt för vår historik – och den här gången kunde vi gå ut i våra digitala kanaler och fråga vilka som skulle ingå.
    – I år har vi också jobbat mycket med att tematisera. Fredagen är exempelvis helt vikt åt dressyr. Tidigare har vi integrerat mer, men här har vi försökt lyssna in och se trender. Nu kan du sätta dig på morgonen och se färska 5-åringar på dressyrbanan och sedan avslutas tävlingsdagen med Grand Prix. Därefter är det middag på Gothia med paneldebatt där vi har bjudit in ett antal dressyrdignitärer, vilket är öppet för allmänheten.
    – Det som har förändrats absolut mest är utan tvekan marknadsföringen. Från att sätta en färdig annonsplan i tidningen Ridsport till att skapa ett ständigt digitalt flöde. Den förändringen är hundraprocentig.

    Hur ser idéarbetet ut?
    – I stort handlar det om att försöka möta så många som möjligt och att lyssna in. Men det är inte den där klassiska glödlampan som tänds, utan en idé är något som växer fram. Till slut faller den sista pusselbiten på plats. Käpphästeventet som vi har i köpcentret Nordstan där man kan vinna biljetter är resultatet av ett sådant idéarbete.

    Finns det några fallgropar?
    – Det är klart att det inte alltid rullar på så väloljat som det verkar, men det är sällan det är något som märks utåt. Det finns ett stort engagemang och väldigt mycket kunskap bland funktionärerna, och det är många som tar ansvar för att lösa uppgiften på bästa sätt.

    Varför gillar ryttarna GHS så mycket?
    – Mycket handlar om de mjuka värdena. Särskilt på hoppsidan är det många som är mer ute på tävling än hemma och att få känna sig ”vippad” och väl omhändertagen betyder allt.

    Fakta

    Tomas Torgersen

    Namn: Tomas Torgersen

    Ålder: 60 år. 

    Bor: Gård mellan Västerås och Strömsholm.

    Familj: Sambon Marie Lundmark. Dottern Erica och barnbarnen Leon och Oliver, samt sonen Oscar.

    Aktuell: Tävlingsledare för Gothenburg Horse Show. Hjälper även till med Breeders Trophy på Flyinge och är B-tränare i hoppning.

    Hästar: AC Cinemon (e Armani Code-Last Man Standing, uppf Hannetorp Gård AB), ”Kanelen”, som köptes på SWB:s fölauktion 2014. Målet är att göra ett antal starter 2020. Har även flera egna uppfödningar.

    Inspireras av: Utveckling och hästar.

    Skulle aldrig: Bergsklättra

    Äter helst: Havskräftor.

    Läser: En lokal deckare där jag tror att jag känner författaren som skriver under pseudonym.

    Bästa stallprylen: Uppsittningspallen.

    Drömmer om: Mer tid.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Upplev hästfesten i Scandinavium igen (60)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden