Avelsnyheter
4 april 2020 14:40
Ridsportplus

”Det finns regler men ingen bryr sig”

Spermalotteriet del 4 av 8– Hingstägarna säljer en dröm – men det handlar om biologiskt material och många stoägare fattar inte vad de ger sig in på när de ska ha importsperma, säger Anna Ozén som driver Bergshyttans Häst & Semin.

”Det finns regler men ingen bryr sig”
Hingstsperma är dyra droppar. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Anna Ozén, som nu har stängt sin seminstation,  är kritisk och menar att vissa utländska hingsthållare gör sig skyldig till rent bedrägeri när de skickar värdelös sperma till höga priser, som stoägarna tvingas betala ändå.

    – Samtidigt ska vi komma ihåg att det du ser i mikroskåpet inte behöver överensstämma med verkligheten. Näst intill död sperma kan ge dräktigt direkt, medan du kan få försöka massor av gånger med sperma som ser toppen ut. Det är levande djur det handlar om. Det finns inga garantier för att stoet blir dräktigt oavsett hur goda betingelserna är.

    Annaozenimg_7202-(1)
    Anna Ozén Foto: Jenny Schwieler Staaf

    Enligt henne är det främst storleken på doserna som är ett problem med importsperma.
    – Det är aldrig ett problem med skicken på de inhemska hingstarna men i utlandet tummas det otroligt mycket med detta, ofta för att de har problem att få sperman att räcka när det handlar om populära hingstar. Forskning visar att stonas chanser att bli dräktiga ökar med mängden sperma.

    Ridhästaveln har aldrig avlats på reproduktion

    Kvalitén på sperman, eller bristen på kvalité på densamma, hänger också samman med att hingstarna helst ska prestera på topp på tävling.
    – Och att vi inom ridhästaveln aldrig avlat på reproduktion.  I stället gör vi allt för att få dräktigt både med ston och hingstar som inte är så fertila och då förvärras problemet i längden.

    Ulrika-jacobs_sv
    Ulrika Jacobs Foto: Lottapictures

    Ulrika Jacobs, som också tar emot ston för seminering, säger att det finns ett lagstadgat regelverk för hur många spermier varje skick ska innehålla.
    – Men ingen bryr sig. En del skriver på hur mycket dosen innehåller, en del utländska veterinärer skriver det hingstägaren vill att de ska skriva – och vem har tid att räkna spermier? När skicket kommer ska det in i stoet så snabbt som möjligt. Om det inte blir dräktigt är det väldigt svårt att veta vem i kedjan som brast.

    Efterlyser anvar hos stoägarna

    Hon efterlyser mer av det egna ansvaret hos stoägarna.
    – Det som hela svenska folket verkar helt friställt ifrån. Man måste informera sig och vara beredd på konsekvenserna av det man ger sig in på när man väljer importsperma. Sen är det ett helt galet betalningssystem som vissa hingstägare har just nu, där stoägaren får betala fullt pris utan att ens veta om det kommer en tredjedels dos när stoet brunstar.

    Anita-rostner-2-190908-rt
    Anita Rostner Foto: Roland Thunholm

    Anita Rostner på seminstationen Myrsjö Gård brukar alltid be sina kunder att ha en plan B om de ska använda importsperma.
    – Det är ganska ofta som lådan med sperma hamnar på villovägar, att transportbolaget inte släpper lådan för att den är adresserad till fel person, att den kommer med fel handlingar eller att sprutan är omärkt så att man inte vet om det är sperma från rätt hingst. Det händer att kunderna tycker att jag försöker styra om dem till mina egna hingstar, men de behöver absolut inte välja någon av dem.

    Sällan fel på sperman när den väl kommer fram

    Om sperman väl kommer fram är det Anita Rostners erfarenhet att det sällan är några större fel på den.
    – Har det någon gång varit riktigt dåligt har jag kontaktat hingst-ägaren eller importören och då har oftast kunden sluppit betala för skicket.

    Eva-gudmundsson-sv
    Eva Gudmundsson Foto: Natalie Lindholm

    Eva Gudmundsson, ägare till Flemminge gård som har avel, hingstar och seminstation, tycker att alla i betäckningsprocessen anstränger sig till sitt yttersta.
    – Det är ingen som inte vill att stoet ska blir dräktigt. Det är många som lever på det här och de gör allt  för att ha nöjda kunder. Om stona inte blir dräktiga kommer hingst-ägarna att förlora på det. Jag tror att mycket av missnöjet grundar sig i okunskap.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden