Veterinärt
6 maj 2020 15:41
Ridsportplus

”Det går att variera träningen hur mycket som helst”

Veka kotorRörliga hästar med långa, elastiska kotor eftersträvas inom ridningen. Men om kotorna är alltför långa och veka, krävs genomtänkt träning för att undvika framtida problem. Vi har talat med djursjukgymnasten Cajsa Eriksson om träning av veka kotor.

”Det går att variera träningen hur mycket som helst”
Varierande träning på olika underlag är alltid bra. För hästar med veka kotor är det extra viktigt (bilden har inget samband med texten). Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att uppfödare måste vara noggranna med urvalet, så att individer med veka kotor inte används i avel, hjälper inte den ägare som nu står med en häst med denna exte­riöra svaghet. Djursjukgymnasten Cajsa Ericson har hästens funktion som sitt arbetsområde och ger sina tips om hur veka kotor ska hanteras.

    Finns det något grundrecept för hur en häst med veka kotor bör tränas?
    – Jag måste ge det tråkiga, klassiska svaret att det är viktigt att vara noga med underlaget.
    – Vi vet inte vad som är bäst för överrörlighet, men ett mjukt underlag ger en hårdare nötning på strukturerna, därför är variation av underlaget det första man ska tänka på.

    Cajsa-ericson-1
    Cajsa Ericson är legitimerad sjukgymnast på humansidan med vidareutbildning inom veterinärmedicin, inklusive mastersexamen vid Liverpool University i veterinär fysioterapi. Godkänd som djurhälsopersonal. Utgår från Mälaren Hästklinik. Foto: Fredrik Jonsving

    Går det att lägga ett bandage som stöttar?
    – Det finns tyvärr inget som säger att ett bandage skulle hjälpa. Tanken är att bandaget ska stödja, men även om man lägger ett mycket stramt bandage ner om kotan, är kraften i hästens rörelse så stor att det är tveksamt om det hjälper.
    – I princip skulle man kunna använda kinesiotape, men tejpen är elastisk, så det blir samma sak som med ett bandage.
    – Varken tejp eller bandage gör någon skada, så det är inget som hindrar att man försöker stödja kotan på en häst som trampar igenom kotan. Bandaget/tejpen ska i så fall bara ligga på under den tid hästen tränas.
    – Fluffiga, mjuka bandage är inget att rekommendera. De är bara för syns skull och deras effekt inskränker sig till att temperaturen höjs runt senorna, vilket inte är bra.

    Kan man inte stretcha kotorna på något sätt?
    – Nej. En överrörlig häst ska inte stretchas. Tvärtom är det viktigt att undvika att ta ut den till ytterläge.
    – En överrörlig led är oftast instabil och den effekt man vill ha är att musklerna dras samman så att de blir korta och stabila. Problemet är att runt kotorna finns det inga muskler att träna. Senor och ligamentet är uttöjda vävnader som är svåra att påverka.
    – Om man tittar på hur ett genomtramp i kotan görs skulle man behöva få till motsatsen, ungefär som att böja upp kotan vid ett böjprov. Men det är svårt att genomföra så att det blir effekt på de rätta vävnaderna.

    Snabbfixad
    Veka kotor. Foto: Pernilla Hägg

    Det verkar som om träning är enda sättet, hur bör den läggas upp?
    – Veka kotor kräver funktionell träning, så punkt nummer ett är träningsupplägget. Det går att variera träningen hur mycket som helst: rid i naturen, träna över bommar, klättra både uppför och nedför och hoppa studs. Det stärker muskulaturen i hela hästen och får den att koordinera sig.
    – Överbelastning utanför den normala anatomin är aldrig positivt, det är särskilt farligt med ”wear and tear” — att nöta runt på samma underlag. Vill vi få hästen att hålla är det varierat arbete på grus, asfalt, mjuk ridbana, skogsväg som gäller.

    Finns det någon avsutten övning som kan stärka veka kotor?
    – Det man vill uppnå är styrketräning för att korta och strama upp musklerna, så en sak som kan vara värd att pröva är stabilitetsträning på balansdynor. Den innebär att hästen står på en balansmatta – fyra mjuka skumgummikuddar, en under varje hov.
    – Balansmattan tvingar hästen att träna upp balans och koordination, ännu mer om man låter den göra morotstricket och andra övningar samtidigt.

    Fakta

    Varierat träningsupplägg

    Gör det till en vana att rida på minst fyra olika underlag varje vecka.

    • Värm upp på en grusväg utomhus före träningen i ridhus och skritta av på asfalt efteråt.Bomträning kan varieras i det oändliga med höga och låga cavaletti. Låt dressyrhästen hoppa studs.
    • Ridning i lite oländig terräng tvingar hästen att kliva på med högre steg med bibehållen balans. 
    • Klättra i backe är bra, liksom att rida i strandlinjen på blöt packad sand.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden