Sverige
16 april 2020 20:47
Ridsportplus

Ryttare som tävlar digitalt riskerar att diskas från framtida tävlande

DilemmaDigitala tävlingar har snabbt blivit populärt bland tävlingssugna ryttare i coronakrisen. Men en digital start kan få oväntade följder. FEI-registrerade ekipage som deltar riskerar att få startförbud i ett halvår. "Det är tur att det stoppades innan det var för sent", säger Anki Kåberg, mamma till landslagsaktuella Emma Kåberg.

Ryttare som tävlar digitalt riskerar att diskas från framtida tävlande
Dressage Powers digitala tävlingstour föll inte i god jord hos FEI. Arkivbild: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Digitala dressyrtävlingar har på kort tid blivit många ryttares ljus i mörkret i spåren av tävlingsstoppet. Såväl Dressage Power som Ridsportens Innovationer har nästan dränkts i anmälningar och filmade dressyrprogram. Men ekipagen som deltar kan drabbas av oanade konsekvenser. Enligt FEI klassas digitala tävlingar som icke sanktionerade arrangemang, vilket innebär att FEI-registrerade ryttare och/eller hästar som deltar riskerar att få startförbud på nationella och internationella tävlingar under en period av sex månader efter den digitala starten.

    – Jag ringde direkt till Peter Härnstam när jag fick läsa detta, och sa till honom att ta bort Emma. Så hon har ju inte blivit bedömd, det är inget som är publicerat, säger Anki Kåberg som är mamma till Emma Kåberg, landslagsaktuell ponnyryttare som anmält till onlinetouren.

    – Det är tur att det stoppades innan det var för sent – Emma satsar ju mot både NM och EM, det hade inte varit kul att bli stoppad från det på grund av en onlinetävling, som inte betyder någonting egentligen. Så jag är jätteglad att vi fick veta detta nu, fortsätter hon.

    Ändras från tävling till programridning

    Peter Härnstam, som tillsammans med Kristian von Krusenstierna ligger bakom Dressage Power, har arbetat febrilt sedan han nåddes av nyheten om konsekvenserna av att FEI klassar onlinetouren som en icke sanktionerad tävling och följderna av det. Resultatet är att onlinetouren nu har gjorts om till en programridning i stället. Kvalen har bytt namn till omgångar och de 30 ryttarna med högst procent erbjuds att rida sista omgången, tidigare finalen, om de önskar.

    – Upplägget kommer att vara ungefär detsamma – ryttarna kommer att få sina procent men vi kommer inte att göra någon rangordning utan resultaten publiceras i den ordning som ryttarna rider. Hederspriser och segertäcken kommer inte att ges till dem med högst procent, utan lottas ut. Några priser och träningsstipendier kommer kanske också att delas ut till den som skickade in den bäst filmade ritten eller något annat. Vi kommer att vara kreativa, förklarar Peter Härnstam.

    I ursprungsupplägget ingick ett flertal FEI-program för både ponny och häst, men med anledning av FEI:s förtydligande gällande såväl klassningen av digitala tävlingar som det icke sanktionerade användandet av FEI-program i desamma, är nu dessa program bortplockade från onlinetouren.

    Drygt 15 ryttare av 80 har i nuläget skickat in filmade FEI-program. Dessa kommer inte att tv-sändas ihop med övriga ritter, utan i stället erbjuds de berörda ryttarna att rida och filma ett nationellt program. Detta enligt Peter Härnstam.

    Saknar tävlingsreglemente

    Även Ridsportens Innovationer utlyste strax efter Dressage Power sin Dressage Challenge med formuleringen: ”För att hålla tävlingshumöret uppe under våren 2020 genomförs nu den digitala tävlingen Dressage Challenge.” Det är dock ingen tävling förklarar projektledaren Selma Klar, efter att ha läst nyheten om FEI:s syn på digitala tävlingar.
    – Vi bedömer att arrangemanget sker i utbildning- och träningssyfte. Ryttarna tävlar inte mot varandra och det kommer inte finnas några resultatlistor. Vinnaren utses av en jury på grunder som inte är kopplade till tävlingsresultat, skriver hon till Ridsport.

    I samband med genomförandet av onlinetouren har Peter Härnstam varit i kontakt med Svenska Ridsportförbundet, som efter att ha gjort en konsekvensanalys av regelrätta tävlingar nu tittar vidare på olika digitala initiativ.
    – I coronatider har vi alla känt att vi vill vara med och bidra till att driva vår sport utan att driva på smittan – och det är därför som vi också har tillsatt en utredning för att genomlysa konsekvenserna av både digitala träningar och träningstävlingar, säger förbundets sportchef Andrea Barth.

    Digitala tävlingar är inte något som ligger under förbundet, utan de ligger utanför den gängse tävlingskalendern och gängse regler, menar hon.
    – Här finns inget tävlingsreglemente eller några lagar som styr om det är en godkänd tävlingsplats, kontroll av utrustning och kravet på veterinärbesiktning. Vi har heller ingen möjlighet att veta vem som rider fram innan kameran slås på.
    – De tävlingar som vi hjälper till med och stöttar är de tävlingar som arrangeras av våra medlemmar, det vill säga klubbar och föreningar. Många av de krav som gäller för en vanlig tävling är svåra att uppfylla på en digital tävling, och det är förstås bra att FEI har klargjort sin ståndpunkt i detta, fortsätter hon.

    Förbundet stänger inte dörren

    Med det sagt innebär det dock inte att förbundet stänger dörren för digitala tävlingar, menar Andrea Barth. Däremot är dessa inte föremål för godkännande så som vanliga tävlingar är, utan syftet med utredningsarbetet är att ta reda på hur digitala initiativ kan genomföras på ett så inkluderande och sportsligt tillvägagångssätt som möjligt.
    – Saken var uppe igår i hästvälfärdsrådet och jag kan med varm hand säga att vi är intresserade av att utreda det här på bästa sätt, säger Andrea Barth.

    Peter Härnstam är mestadels besviken på FEI:s agerande.
    – Det känns otroligt bakåtsträvande. Vi har fått så otroligt mycket positiv respons och så många har tackat oss för att vi gör det här. Hela tanken har varit att inspirera och motivera i de tider vi befinner oss i – och att ge ryttarna möjlighet att träna och utvecklas så att de kan prestera när det blir skarpt läge igen.

    Dressage Powers numera programridning online kommer att livesändas i samarbete med Live Arena söndagen den 26 april. Livesändningen var tidigare planerad till söndagen den 19 april, men på grund av det stora deltagarantalet bestämde Dressage Power redan under onsdagen att livesändningen skulle flyttas så att domarna hinner döma i lugn och ro.

    Susanne Högdahl/Emelie Samuelsson Radell

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden