Reportage
3 maj 2020 10:17
Ridsportplus

Het hoppavel 
på kyliga breddgrader

Uppfödning i norrLånga avstånd och kort sommarsäsong till trots föder hon upp hopphästar i Boden, drygt 90 mil norr om Stockholm.
– Jag önskar att jag hade börjat med uppfödningen tidigare, säger Helena Stjärnholm.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många rider och travet är stort i Boden, som är den hästrikaste kommunen i norra Sverige. Ett stenkast från stallet där vi hälsar på hos Helena Stjärnholm, har den erfarna travtränaren Madelene Wikstén sin bas. Till henne ringer Helena ibland när hon behöver ett handtag akut.

    Annars hör ”barnmorskan” Ann Isaksson och pappa Carl-Lennart Persson till det ordinarie teamet i fölningstider. De är inarbetade och behöver inte säga många ord till varandra när det vankas nedkomst för stona. I slutet av maj har de jour dygnet runt. Alla behöver vara i stallet inom en kvart när det dags.
    – Vi har totalt fått 31 föl, inklusive de två som fötts i Belgien nu i vår, säger Helena Stjärnholm och bjuder in oss i lunchrummet som ligger i ena änden av stallet.

    Ann är också med — hon och Helena känner varandra väl efter allt de varit med om under de åtta år som uppfödningen pågått.
    – Vi lär oss alltid något nytt. Som den gången vi tog ut stoet efter fölningen och fölet hade lagt sig ner i boxen när vi kom in igen. Stoet trodde fölet var dött och tänkte börja sparka liv i det. Vi fick snabbt bort henne och fick fölet att ställa sig, men det var uppskakande, säger Ann.

    Helena-stjarnholm-16
    De dräktiga stona går på lösdrift och har uppskattat den milda vintern. Skulle termometern krypa ner till minus 30 får de dock komma in. Skimmeln är 20-åriga Diva (e Cardento-Lenski). Foto: Anders Nilsson
    Helena-stjarnholm-8
    Stonas lösdrift. Foto: Anders Nilsson

    Stona går ute dygnet runt ner till minus 30

    Utanför lyser solen på snötäckta fält med vit skarsnö. Vädret har växlat från kallt till varmt och gjort vägarna hala. För de fem ston som står hemma är det bara skönt att det varit milt. De går ute dygnet runt utom om det kryper ner till minus 30.

    Stallet var tidigare en seminstation och de stora boxarna som används vid fölningar har fasade hörn så att stoet inte ska fastna. Helena har även installerat kameror och kan se allt som händer i boxarna och i hagarna när det är fölningstider.

    Helena-stjarnholm-37
    Det har varit gott om snö i Boden. Foto: Anders Nilsson
    Helena-stjarnholm-33
    Hästarna gillar att rulla sig i snön. Foto: Anders Nilsson

    Att ett sto eller ett föl skulle skadas eller dö är förstås det värsta som kan hända. Förutom all omsorg, tid och energi som investeras i uppfödningen kostar den pengar. Inte minst i början.
    – Då får man vara beredd att lägga in en del pengar själv. Särskilt om man ska ha ston utomlands och använda en form av embryotransfer, något vi börjat med nu. Det kostar betydligt mer än att föda upp föl ”som vanligt”, säger Helena.

    Köpte embryon på den internationella marknaden

    När vi hälsar på har just det andra fölet fötts via embryotransfer i Belgien. Ett stoföl efter Chacco Blue-Cornet Obolensky-Diamant de Semilly.
    – Hon har samma mamma, Cordiana Hero Z, som stofölet som föddes i slutet av februari och båda är tillverkade med OPU/ICSI-teknik. Då plockar man ägg, fertiliserar, fryser ner och tar upp dem igen när säsongen är i gång, för att sätta dem i mottagarston.
    – Det är så spännande med de här fölen. Det andra är efter Baloubet du Rouet och vi väntar ett tredje som är barnbarn till Butterfly Flip. Embryona köpte vi på den internationella marknaden.

    Helena-stjarnholm-19
    Helena Stjärnholm har själv tävlat hoppning upp till 1,20-nivå. Foto: Anders Nilsson
    Helena-stjarnholm-3
    Helena Stjärnholm (t h) tillsammans med sitt team, pappa Carl-Lennart, Ann Isaksson och mamma Anna-Maria. Foto: Anders Nilsson

    Helena har även ett eget sto, Main Hillary, i Holland. Från henne har man plockat ägg som fertiliserats och som ska sättas in i surrogatmammor framöver.
    – Jag köpte stoet av uppfödaren Marina Björkman och Lisen Bratt Fredricson, som ägde halva var. Hon fick ett föl först men sedan misslyckades vi tre gånger och då ville jag hitta andra sätt.

    Det är underbart att vara en del av tillverkningen av nytt liv.

    Helena skickade stoet till universitetskliniken i Utrecht i Nederländerna.
    – Det har gått över förväntan. Nu har vi sju nedfrysta ägg med Chacco-Blue som pappa och det är en hisnande känsla. Hans sperma finns kvar i ytterst begränsad mängd. Ett fryst strå från honom såldes tidigare för 460 000 kronor.

    Helena-stjarnholm-17
    Ann Isaksson agerar barnmorska när Helena Stjärnholms ston ska föla. Dia Nova (f -11 e Diarado-Cardento) fick föl i fjol och är åter dräktig. Foto: Anders Nilsson

    Har skalat ner stoantalet till fem

    Tidigare hade Helena elva ston men hon har skalat ner till fem, plus stoet i Holland, eftersom det ibland blir problem när sperma ska transporteras långt norrut. Det kan krävas tre flygresor och minsta försening kan göra den livlös.
    – Då senareläggs hela processen med flera veckor, och vi har så kort vår- och sommarsäsong med allt vad det innebär av senare bete, sol och hormonproduktion hos stona. Man blir arg och besviken men då får man spotta i händerna och göra ett nytt försök.

    Sedan en tid tillbaka använder seminstationen i Boden – den enda i Norrbotten – fryst sperma, vilket är ett lyft för uppfödare som Helena. Hon tycker över huvud taget att det är spännande med all ny teknik. Utvecklingen på embryomarknaden går med stormsteg.
    – På kontinenten kan man ultraljuda och se om det är sto- eller hingstföl vid 120 dygn och det forskas på nya tekniker med embryosplit som gör att man kan man få tvillingar från samma befruktade ägg.

    Samtidigt framhåller Helena att gener inte är allt. Mamman, i vars mage fölet ska växa, är otroligt viktig. Hon ska ge näring, ha ett bra temperament och hantera fölet väl. Hon påverkar vilka gener som slås på och av under embryostadiet hos det kommande fölet, så kallad epigenetik.

    Vad driver dig att arbeta med uppfödning?
    – Det är underbart att vara en del av tillverkningen av nytt liv. Glädjen i att välja rätt hingst och var med i samarbetet mellan sto, seminstation, hingsthållare, logistik och naturens egna krafter. Hade jag börjat med detta tidigare hade jag fått se fler generationer bli till.

    Fakta

    Kostsamt med embryotransfer

    Att plocka ut ägg, köpa sperma, seminera plus veterinär kostar ungefär 55 000 kronor per gång.

    Varje befruktat ägg kostar därutöver 3 500 kronor.

    Processen med införandet i mottagarsto samt hyra av stoet: 50 000 kronor.

    Jämför det med cirka 25 000 som det kostar för semindos och veterinär på konventionellt sätt i Sverige.

    Avelsintresset väcktes under studenttiden

    I mitten på 90-talet utbildade sig Helena Stjärnholm till läkare. I Uppsala stortrivdes hon och ridningen fick sin beskärda del. Hon var även ordförande i Uppsala Akademiska Ridklubb. Intresset för uppfödning föddes och hon gick en extra kurs om avel på Ultuna, men sedan gjorde jobb och familj att hon inte kunde starta egen uppfödning förrän barnen blivit större.

    Det sista året av läkarutbildningen läste Helena i Oxford och 1999 fick hon sin läkarlegitimation. Hon valde att bli infektionsläkare i stället för ortoped, som hon först tänkt. Det var för tungt att stå och operera länge, insåg hon. Fem år tog specialiseringen och då jobbade hon på Bodens sjukhus och Sunderby sjukhus i Luleå, där hon blev överläkare.

    När hon 2007 fick förfrågan från Försvarsmakten tackade hon ja och vidareutbildade sig till företagsläkare, flyg- och dyk-läkare. Sin man Göran träffade hon i jobbet – han är också läkare.

    Helena-stjarnholm-1
    Helena har bara fem minuter till stallet. Foto: Anders Nilsson

    Familjen bor i en lägenhet i Boden, men Helena har bara fem minuter till stallet, vilket är en förutsättning för uppfödningen. Under fölningstider har hon alltid lediga förmiddagar från jobbet som läkare.

    Fakta

    Helena Stjärnholm

    Helena-stjarnholm-18
    Helena Stjärnholm Foto: Anders Nilsson

    Namn: Helena Stjärnholm.

    Ålder: 52 år.

    Bor: I lägenhet i Boden.

    Familj: Maken Göran, Olivia, 22, Sigge, 20 och Wille 14.

    Gör: Företagsläkare i Försvarsmakten för Sveriges största arméförband I19. Hästuppfödare sedan 2013.

    Hobby: Lyssnar gärna på ljudböcker (romaner) och olika poddar. Löptränar.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden