Avelsnyheter
14 maj 2020 12:27
Ridsportplus

”Vi hoppas att det inte ska bli ett förlorat år för aveln”

SWB om coronakrisenSWB har arbetat fram tre olika scenarion för vad som kan hända i spåren av coronapandemin. I det värsta scenariot kan Equestrian Weeks i höst inte genomföras alls, samtidigt som andelen 
betäckningar och passregistreringar sjunker drastiskt.

”Vi hoppas att det inte ska bli ett förlorat år för aveln”
Vd Helén Uddefors och SWB har arbetat febrilt under våren för att hitta lösningar på de problem som dyker upp på grund av coronaviruset. Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Bruksprovet inom SWB kunde genomföras som planerat och många regionala unghästbedömningar väntas kunna ske under maj, men med begränsningar av olika slag. Men hur året som helhet blir kan Helén Uddefors, vd för SWB, bara spekulera om.

    Hur planerar man i ett läge där inget går att planera?
    – Vi har tagit fram olika scenarion, bland annat ett troligt och ett värstascenario, och vi har gjort handlingsplaner till dessa för att vara väl förberedda. Om vi utgår från att det blir en nedgång i siffror både vad gäller avel och hästförsäljningar påverkar detta SWB:s ekonomi negativt.

    Hur ser det ut hittills?
    – När det gäller hästförsäljning ser vi att det ändå händer en del. SWB gör hästpass, registrerar ägarbyten och gör tilläggsregistreringar av importerade hästar, och bemanningen hos oss är beroende av att det finns arbetsuppgifter.

    Vad tror du om betäckningssäsongen?
    – Det är omöjligt att sia om så här tidigt på säsongen, men ännu ser vi inte någon negativ trend på Språngrulla vad gäller intresset för att betäcka. Vi har hört stoägare som tänker betäcka eftersom de tror att de inte kommer att få tävla i år, och vi har fler hingstar tillgängliga i avel än i fjol. Aveln kan vara ett bra alternativ för hingstar som inte kan tävla.

    Vad gäller angående unghästtester?
    – För att hantera situationen har vi förlängt bedömningsterminen fram till och med den 6 september. På så sätt kan de föreningar som inte har möjlighet att genomföra bedömningar under vår och försommar flytta fram sina bedömningar till ett senare datum. SWB har tagit fram riktlinjer och rekommendationer, sedan gör de regionala föreningarna individuella riskbedömningar för att kunna besluta om de kan genomföra sina unghästtester som planerat. Det kommer att finnas en väg för 3-åringarna för deltagande på SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy och Rikssto om unghästtesterna blir inställda.

    Fair-dee-2-190629-rt
    Bedömningsterminen för unghästar förlängs till 
och med 6 september i stället för 28 juni. Foto: Roland Thunholm

    Hur ska SWB:s ekonomi klara en nedgång i aveln?
    – SWB har en god likviditet i botten, vilket ger en stabilitet och trygghet. Vi är oerhört restriktiva på kostnadssidan och jobbar med att hitta smarta och kostnadseffektiva lösningar på marknadsförings- och kommunikationssidan.

    Ni har fått kritik för att ett-sto-licens inte godkänns för bland annat hingstar som inte blivit bedömda, som en följd av inställda 14-dagarspov i Tyskland och Holland. Hur ser du på den kritiken?
    – Vi stänger inte dörren för dessa hingstar, men lägger över risken på stoägarna. Om de betäcker med en av dessa hingstar i år och den blir godkänd nästa år, kan stoägaren i efterhand lösa en ett-sto-licens utan extra kostnad och registrera fölet efter hingsten. Men sedan finns det också många andra hingstar att välja mellan.

    Hur kommer vi i efterhand att minnas detta år?
    – Förhoppningsvis ser vi det inte som ett förlorat år för aveln. Jag tror att vi kommer att ha hittat en mängd nya lösningar som vi inte hade kommit på annars.

    Fakta

    Equestrian Weeks

    Kostnaden för deltagarbevis tas bort och det kommer heller inte att krävas några kval, men SWB Equestrian Weeks och Breeders Trophy ska genomföras i höst. Det är målsättningen.
    − Flexibilitet är nyckelordet. Ju mer flexibilitet vi har, desto troligare är det att vi kan leverera, säger Tomas Torgersen, Senior Advisor för eventet.

    De yngsta hästarna får mer tid på sig att se banan, och får börja med en uppvärmningsklass. Evenemanget kan därmed behöva förlängas i tid, både beroende på nya klasser och för att betydligt fler väntas komma till start om det inte sker några kval innan.

    Nivån på kval och final kan komma att bli lägre än vanligt, men Tomas Torgersen menar att det inte innebär en kvalitetssänkning.
    − När vi väl kommer till final kommer vi att få de vinnare som hade vunnit i vilket fall.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden