Träningstips
20 maj 2020 10:41
Ridsportplus

Karin Öljemark: Var noga med ”galoppkroppen”

ProblemlösningHar du en unghäst som ska lära sig förvänd galopp? Eller tycker du att det är krångligt, och att hästen bara slår om eller bryter av? Missa inte Karin Öljemarks fiffiga lösningar.

Karin Öljemark: Var noga med ”galoppkroppen”
Slarva inte med hjälperna i galopp, uppmanar tränaren och GP-ryttaren Karin Öljemark. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förvänd galopp är något som återkommer i dressyrprogrammen upp till medelsvår.
    – Även längre upp i utbildningen har man nytta av den förvända galoppen som ett verktyg för att öka hästens kvalitet och bärighet. Det är gymnastiserande, säger tränaren, beridaren och GP-ryttaren Karin Öljemark.

    Det första hon vill poängtera är att många är slarviga med att rida galoppen med hjälperna på plats. Alltså att rida vänster galoppsprång med vänster galopphjälper och vice versa.
    – Inte att du måste driva som en galning, utan att du sitter med benen och kroppen precis som det ska vara, inte bara i fattningen, säger Karin Öljemark.

    Karinoljemark_01
    Karin Öljemark är utbildad i Tyskland, till beridare och tränare. Hon har också drivit verksamhet i Tyskland i tio års tid. Sedan några år är hon baserad i Sverige, numera på egna gården Velaro nära Enköping. Karin tävlar upp till Grand Prix och utbildar även unghästar. Foto: Hege Hellström

    Hon tycker att många slarvar redan när man lär hästen galoppfattning.
    – Driver du 3-åringen lite allmänt och tappar läget har du suddat ut hjälperna. När du sedan ska rida förvänd galopp blir det väldigt stressande för hästen att lista ut vad du vill. Var noga med höger och vänster ”galoppkropp” från början.’

    Det är lagom att börja med förvänd galopp när hästen rör sig bärigt i galopp och kan göra tiometersvolter, öka och minska, enligt Karin Öljemark.

    Img_5110
    Båge längs långsidan Foto: Hege Hellström

    Båge längs långsidan

    Vanliga problem är att hästen slår om, bryter av eller blir flack i galoppen. Det här är en bra övning för att känna hur bärig hästen är, och hur lydnaden är i motsatt svänghåll till galoppen.

    Rid i galopp. Gör en båge längs med långsidan. Börja med att svänga någon meter in, så småningom kan bågen gå ända till medellinjen.
    – Tänk på att trots att du svänger hästen till höger ska du hålla kroppen positionerad för vänstergalopp, så att du med skuldror, bäcken och ben har tydlig vänster galopp och att hästen har en eftergiven innersida, i det här fallet vänster, säger Karin Öljemark.

    Img_5179
    Eftergiven innersida Foto: Hege Hellström

    Eftergiven innersida

    Den här övningen gör det enklare för både häst och ryttare att fatta förvänd galopp. Det handlar om att ha hästen eftergiven för rätt sida och att ryttarens hjälper finns på rätt plats.

    Kom fram i trav och rid längs fyrkantsspåret. Om du rider i vänster varv, få hästen eftergiven för höger sida och ha den lätt böjd som om höger vore din innersida. Vänster tygel blir yttertygel, höger skänkel driver till vänster tygel diagonalt.
    – När hästen travar fint och eftergivet i det, ge beröm. Det du berömmer är eftergiften i högersidan, säger Karin Öljemark.

    Om du har ett bra läge på en långsida, fatta förvänd galopp.
    – Galoppera långsidan upp med eftergift i högersidan, bryt av före kortsidan och fortsätt rida kortsidan med ytterböjning. Har du hästen fin till nästa långsida så fatta ny förvänd galopp. Allt eftersom hästen förstår att den ska ligga kvar i böjningen kanske du galopperar ett hörn.

    Det viktiga är att berömma hästen när den är fin i böjningen, oavsett gångart.
    – Det eliminerar problemet med att hästen blir förvirrad om den tappar galoppen eller slår om. Ryttaren behöver inte heller se det som ett stort misslyckande. Det som är förvirrande för hästarna är när du inte förklarar vad du vill, säger Karin Öljemark.

    Img_5176
    Rid hela varvet Foto: Hege Hellström

    Rid hela varvet

    Utöka till att rida förvänd galopp hela varvet runt. När du känner att du börjar förlora den eftergivna innersidan, gå ner till trav eller skritt där du känner att du kan få till eftergivenheten och böjningen.
    – Hästen måste vara förberedd i kroppen för den galopp du vill fatta. Det går inte att bara smälla till. Du ska inte spänna dig, många ryttare blir konstiga när de ska fatta. Hästen ska forma sig i kroppen och du måste lära dig att känna hur det känns när den blir lite böjd i ryggraden.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden