Fälttävlan
21 maj 2020 10:20

Silver-Saras säkerhetstips: ”Lär känna din häst”

Säker med hästLär känna din häst och planera tävlingsdagen i detalj. Det var några råd från fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt när hon medverkade digitalt i Svenska Ridsportförbundets kampanj Säker med häst. Hon svarade också på frågor från tittarna i inslaget som du kan se här i efterhand.

Silver-Saras säkerhetstips: ”Lär känna din häst”
Svenska fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt var onsdagens gäst i Säker med häst och intervjuades av Henrik Ankarcrona, svensk förbundskapten i hoppning. Foto: Roland Thunholm/Privat

Svenska Ridsportförbundets turné Säker med häst har blivit digital under coronapandemin och denna vecka leder hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona samtal med tre svenska elitryttare.

Du får kanske ta att resultatet kanske inte blir lika bra som om ridit fram för länge. Det viktiga är att hästen att får en bra upplevelse och inte blir helt slut. Sara Algotsson Ostholt.

Tysklandsbaserade fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt deltog på onsdagen och berättade om livet i Tyskland där coronarestriktionerna har varit hårda, bland annat har det bara vara tillåtet att motionera hästar.

Hon berättade bland annat att hon häromdagen hoppade för första gången sedan sedan restriktionerna infördes för drygt två månader sedan.
– Jag kände mig lite ringrostig och jag behöver några veckor till med hoppning och terräng för att känna mig redo att tävla, säger hon.

Bröt revben

Att hon trillade av i samband med hoppning och bröt några revben precis innan coronarestriktionerna satte stopp för annat än motionsridning kan ha bidragit till känslan av ringrostighet.

– Jag hade gärna velat sitta upp och hade gärna kommit upp i sadeln direkt då, säger hon.

Under samtalet med Henrik Ankarcrona berättade hon också hur hon brukar lägga upp en tävlingssäsong. Det handlar bland annat om att de yngre hästarna brukar börja årets tävlande med några hopptävlingar och sedan någon dressyrtävling.
– Sedan blir det ofta bara terrängmomentet under deras första säsong. Vi har ju många unghästterränger här i Tyskland.

Spara på energin

En tittare undrade hur man som ryttare kan se till att fördela energin så att det räcker åt en hel tävlingsdag i fälttävlan – något som kan vara viktigt ur säkerhetssynpunkt.

– Se till att de äter och dricker ordentligt. Och det är viktigt att inte rida fram för länge och att de inte står i en varm transport för länge och sådana saker. Det är tufft för unga hästar att gå en hel fälttvävlan en hel dag.
– Du får kanske ta att resultatet kanske inte blir lika bra som om ridit fram för länge, som kanske att hästen är lite för pigg i dressyren. Det viktiga är att hästen att får en bra upplevelse och inte blir helt slut. Du kanske inte rider hela terrängen, utan bara några hinder eller halva banan.

”Beröm är underskattat”

Sara Algotsson Ostholt gav också tips om hur en bekväm häst kan motiveras:
– Rid inte så mycket på ridbana, rid i stället ut mycket och gör markarbete ute i skogen. Byt miljöer, hoppa över någon liten stock, rid genom vatten, se till att det händer mycket. Och det här med att klappa hästen och ge dem beröm är underskattat. Då tycker de arbetet är kul och att de är duktiga och då de vill de ju mer.

Hon berättade också hur hon lägger upp sina tävlingsdagar och hur viktigt det är att planera tiden i detalj så att alla i teamet vet vad de ska göra för att undvika den irritation och stress det kan bli om något missas.

Sara Algotssons säkerhetstips:

  • Håll alltid avstånd till andra hästar, både hemma och på tävling.
  • Lär känna din häst i noga, lär dig läsa av hästens beteende.
  • Var uppmärksam på underlaget i terrängen, hur och om du ska brodda. Och är det för dåligt kanske du inte ska starta alls.
  • Om du själv lätt blir spänd och nervös kan det vara bra att lyssna på musik så att du kommer in i en bra känsla innan du sitter upp. Då förmedlar du den känslan till hästen.

Se hela sändningen med Sara Algotsson Ostholt via Svenska Ridsportförbundets Instagramkonto nedan.

 

Kampanjen Säker med häst är ett samarbete mellan Svenska Ridsportförbundet och försäkringsbolaget Folksam. Syftet är att kända ryttare ska dela med sig av sina kunskaper när det gäller träning, tävling, säkra grepp och konsten att bygga en bra relation till sin häst.

På fredag, den 22 maj, medverkar hoppryttaren Angelica Augustsson Zanotelli i den digitala talk-showen som börjar klockan 18. I tisdags var hoppryttaren Fredrik Jönsson gäst.

Programmen sänds på Svenska Ridsportförbundets Instagram.

Säker med häst har tidigare genomförts som en roadshow.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden