Dressyr
6 juni 2020 11:38
Ridsportplus

Historien om Totilas engagerade hela ridsportvärlden

Legendariska tävlingshästarEn svart hingst med en mekanik som aldrig tidigare skådats. Och med en ryttare på ryggen som fick honom att leverera gång på gång. Historien om Totilas och Edward Gals karriär, försäljningen av hingsten och det platta fall tävlingsmässigt som följde har engagerat hela ridsportvärlden genom åren. Legendaren lever än och har många framgångsrika avkommor. Här kan du minnas tillbaka vad som hände i text, bild och film.

Historien om Totilas engagerade hela ridsportvärlden
Totilas och Edward Gal vid EM i Windsor, Storbritannien, 2009. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Totilas (KWPN hingst f 2000 e Gribaldi-Glendale, uppf J.K. Sshuil) tog full pott i VM-guld i Kentucky, USA, satte tre världsrekord och vann en världscupfinal tillsammans med Edward Gal, Holland.

    Det var ett ekipage som slog knock-out på publiken, även utanför dressyrläktarna. Magin kring ekipaget var total och förstärktes av hingstens spektakulära rörelsemönster.

    Det stora genombrottet kom på EM i Windsor, Storbritannien, 2009, där ekipaget ingick i guldlaget samt tog individuellt silver och guld.

    Men redan 2008 kunde den svenska publiken se hingsten live då han tävlade vid en internationell tävling på Flyinge.

    HŠst
    Edward Gal och Totilas vid hästbesiktningen vid EM 2009. Foto: Roland Thunholm
    HŠst
    Totilas vid EM i brittiska Windsor 2009. Foto: Roland Thunholm
    Horse
    Hypen kring Gal och Totilas var stor vid världscupfinalen på hemmaplan i Holland 2010. Foto: Roland Thunholm
    Horse
    Edward Gal och Totilas när de vann världscupfinalen 2010. Ekipaget tog även guld på såväl EM som VM, men någon OS-start hanns inte med innan ekipaget splittrades. Foto: Roland Thunholm

    2010 vann ekipaget världscupfinalen inför hemmapublik i s-Hertogenbosch.

    Vid VM 2010 var ekipaget oslagbart och kom hem med tre individuella guld och ett guld i lag. Då fanns det redan en kult kring ekipaget, boken ”Totilas – the living legend” lanserades under mästerskapet och det gick att köpa leksaksversioner av den svarta hingsten. Ryktet om att hingsten skulle säljas var redan igång – men avfärdades.

    Gal Edward-totilas5weg100928
    Edward Gal och Totilas på VM 2010 där det blev triss i guld för det holländska ekipaget. Då var hingsten redan kultförklarad – som 10-åring. Foto: Roland Thunholm

    Totilas guldkür vid EM 2010. 

    Se hur Edward Gal och Totilas satte världsrekord på Olympia, Storbritannien, 2009 i filmen nedan.

    Edward Gal och Totilas, Olympia, 2009.

    Kort efter VM kom dock bomben: tyske Paul Schockemöhle köpte Totilas tillsammans med Ann-Kathrin Linsenhoff för ett belopp som än i dag är hemligt.
    – Efter Kentucky var det omöjligt för oss att stå emot erbjudandena på Totilas, sa Cees Visser, hingstens dåvarande ägare, till Ridsport.

    Och hingsten skulle ridas av Tysklands Matthias Rath, och alltså representera Hollands ärkefiende på tävlingsbanorna.

    Med Matthias-Alexander Rath blev Totilas bästa hästen i Tysklands silverlag 2011. Vid tyska mästerskapen 2012 tog han silver i GP Special och i küren. Men vid årsskiftet 2011/2012 fick Totilas en skada och i somras insjuknade ryttaren Rath i körtelfeber vilket gjorde att OS-starten uteblev.

    Matthias Alexander Rath-totilas1 Aachen110717 T
    Hypen kring Rath och Totilas var om möjligt ännu större än vad den var kring Gal och Totilas. Varenda steg ekipaget tog bevakades under stortävlingarna i tyska Aachen 2011. Foto: Roland Thunholm
    Ridsport, Em,dressyr
    Rath och Totilas vid EM i Aachen 2015 – här slutade den svarta hingstens tävlingskarriär. Foto: Roland Thunholm

    Ekipaget gjorde sedan enstaka starter, och skulle vara tillbaka med full kraft på EM i tyska Aachen 2015. Men det skulle visa sig bli slutet för hingstens tävlingskarriär. I Grand Prix upplevde stora delar av publiken att hingsten inte gick rent och ekipaget buades ut.

    Totilas hästskötare Dagmar ”Daggi” Kallenberg bloggade för Ridsport under en period. Här kan du läsa hennes känslosamma blogginlägg från EM 2015 där beslutet att Totilas har tävlat färdigt togs.

    Men Totilas karriär som avelshingst är också rekordartad. 2012 var det ditills dyraste fölet någonsin vid fölauktionen i Vechta – Total Recall – en Totilasavkomma. Priset var 200 000 euro. Han är fader till flera godkända söner och framgångsrika tävlingshästar.

    Nedan kan du se Totilas göra entré i KWPN:s arena vid hingstvisningen 2019.

    Det har också gjorts en film om hingsten, The Story of Totilas, som kan ses via en betaltjänst här.

    Hingsten fyllde 20 år nyligen, och detta uppmärksammades av hans tidigare partner Edward Gal.

    Alla Ridsports artiklar med Totilas-anknytning.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden