Avelsnyheter
29 juni 2020 09:13
Ridsportplus

Få avtryck av klonade hingstar

KloningAtt klona framgångsrika hästar för att använda i avel blev en sannsaga för snart 15 år sedan. Men vad hände sedan? Inte mycket. Avkommorna efter klonade hingstar har satt få avtryck i sporten.

Få avtryck av klonade hingstar
Jazz III, som rids av Patrick van der Meer, är fortfarande hingst men har inga avkommor. Foto: Stuteri Broere

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    År 2005 föddes fölet Paris Texas, den första officiella klonen i varmblodsaveln. Han var en klon av den franska hopphingsten Quidam de Revel. Han fick sina första avkommor 2013, så de har ännu inte låtit höra tala om sig särskilt mycket.

    Detsamma gäller klonerna Jazz II och Jazz III, identiska med sin föregångare Jazz som lagt grunden för KWPN:s dressyravel. Fyra år på raken (2008–2011) var han i egenskap av framgångsrik GP-hästproducent världens högst rankade avelshingst i dressyr.

    Mest uppmärksamhet bland klonerna har Gem Twists klon Gemini xx fått.
    – Han fick sina första avkommor 2014. I den årgången finns den BWP-godkände hingsten Otard van’t Rosakker, som även använts i SWB-avel och stod på Eklunda förra säsongen. Gemini xx har även ytterligare godkända söner i BWP för närvarande, säger Emma Thorén Hellsten, avelsledare hos SWB.

    019---otard-van-t-roosakker-bwpk17n2693
    Den SWB-godkände hingsten Otard van’t Rosakker är son till Gem Twist-klonen Gemini xx. Foto: Dirk Caremans

    Hon tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser gällande avkommor till klonade hingstar.
    – Det krävs fler individer och längre tid för att se deras hälsa och hållbarhet.

    Fakta

    Vems sperma används?

    Eftersom en klon är identisk med originalet är det svårt att avgöra om det är klonens sperma som används i stället för originalhingsten. Avkomman får samma genetiska uppsättning oavsett vilken sperma som används.

    Dock kan man avgöra om sperman kommer från originalet eller klonen, men då krävs en genetisk analys av spermans mitokondrie-dna och det kan inte göras på seminstationerna.

    Ganska få avkommor till kloner

    Medan vi pratar söker Emma Thorén Hellsten i Horsetelex och olika stamböckers register för att hitta avkommor till kloner. Resultaten är ganska få, trots att hon letar i flera av de stora stamböckerna, och framgångarna på tävlingsbanan är ännu färre.

    Att ta fram en klon är dyrt. Det kostar uppemot en miljon kronor och processen är långtifrån riskfri. Man kan också fundera på vad nyttan är med en klon, säger Emma Thorén Hellsten.
    – Du fryser aveln i ett visst läge. Visst finns det alltid individer som är före sin tid, exempelvis Cardento, eller Chagall, som på sin tid var toppförvärvare i dressyr. Men det hindrar inte att de så småningom blir passerade av bättre hingstar.

    Paristexas
    Den första hästklonen Paris Texas. Foto: Cryozootech

    Det finns ändå lägen där det kan vara intressant med en klon.
    − Exempelvis om hingsten dör tidigt, eller om den blir kastrerad och man i efterhand ångrar det, eller om hingsten tävlas och en klon kan användas för att leverera sperma.

    Fakta

    Jazzklon till salu

    130128220_abfa4
    Jazz II och III som föl. Foto: Arnd Bronkhorst

    Dressyrhingsten Jazz som dog i början av 2020, har två kända kloner, Jazz II och Jazz III, födda 2012. Jazz II är kastrerad och har inga avkommor. Han finns på Stuteri Kortland i Nederländerna där han har tävlats nationellt av Patrick van der Meer. Jazz II är till salu.

    Jazz III heter numera Hollywood och finns kvar på Stuteri Broere. Även han rids av Patrick van der Meer och debuterade i februari i lilla rundan, där de vann i debuten. Han har ännu inga avkommor men är fortfarande hingst.

    SWB registrerar inte kloner

    Diskussionen om kloner var stor inom de olika avelsförbunden liksom i paraplyorganisationen World Breeding for Sport Horses, WBFSH, för runt 15 år sedan. Det dröjde till 2012 innan FEI tillät kloner att tävla, och SWB är en av flera avelsorganisationer som inte registrerar kloner.
    – Det finns etiska, moraliska och juridiska skäl till det. Hur bestämmer man stambokstillhörighet? Finns det möjlighet att på olaglig väg komma åt en hästs dna och skapa en klon? Och vem ska räknas som uppfödare, originalhästens uppfödare som kan sägas äga upphovsrätten till den kombination av anlag som blev denna häst, eller klonens uppfödare?
    − Och hur gör man med klonen i nästa steg? Behöver den testas och gå bruksprov eller räcker det med att originalhästen gjorde det?

    Avkommor till kloner registreras däremot hos SWB.
    − De är unika individer, säger Emma Thorén Hellsten.

    Fakta

    Så går kloning till

    När ett djur ska klonas tas en somatisk cell (en cell som har dubbla uppsättningar kromosomer), det kan vara till exempel en hudcell, från det djur som man vill kopiera.

    Cellkärnan (dna) flyttas från donatorns cell till en äggcell där man har tagit bort den egna cellkärnan med dess dna. 

    Äggcellen får sedan utvecklas till ett embryo i ett provrör och sätts därefter in i livmodern på ett mottagarsto, på samma sätt som också sker vid embryo-transfer.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden