Veterinärt
25 juni 2020 08:54
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Viktigt med pratsamma mödrar

Ingrids insikterGnäggningar och andra ljud är positivt. Har fölet en pratsam mamma ökar fölets överlevnadschanser. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram - här hittar du hela sammanställningen.

Forskningsnyheter: Viktigt med pratsamma mödrar
Viktigt att gnägga för överlevnaden. Foto: Arnd Bronkhorst/arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vilka gnäggningar och andra ljud som växlas mellan sto och föl har undersökts hos en grupp viltlevande hästar i USA. Då fann forskarna att fölens överlevnadschanser ökade om de hade en kommunikativ mamma.
    – Genom att stoet har en regelbunden ljudkontakt med fölet, både när det är nära och en bit ifrån, talar hon hela tiden om var hon finns och därmed vågar fölet undersöka omvärlden och socialisera med andra hästar i gruppen, konstaterar Cassandra Nuñez vid Memphis University, Tennessee.
    – Föl som tillåts leka med andra föl, blanda sig med de vuxna hästarna och undersöka omgivningarna, har störst chans att överleva.

    Forskarna kunde se att föl med mödrar som förstärkte banden mellan dem genom tät ljudkommunikation under de första tio veckorna, hade bättre överlevnad än de föl vars mödrar kommunicerade mindre. Kommunikationen mellan tio och tjugo veckor hade ingen betydelse för överlevnadsgraden. Studien utfördes under tre år och totalt observerades 34 ston och 45 föl. Det var lika ofta stoet som fölet som stod för ljudkontakten. Stona använde mest frustningar och andra låga ljud, medan fölen mest gnäggade högt.

    Källa: Communication is key: Mother-offspring signaling can affect behavioral responses and offspring survival in feral horses (Equus caballus). Nuñez CMV, Rubenstein DI (2020) PLoS ONE.


    Fotofranskstudie
    Hästar har visat sig minnas ansikten. Foto: Céline Parias

    Hästar minns ansikten

    l Först tränades elva ponnyston i att trycka med nosen på en pekskärm när de såg samma foto av ett ansikte dyka upp och belönades för det. Sedan fick de göra det riktiga testet som bestod i att se om de kände igen foton av personer som hade skött dem tidigare, upp till ett halvår bakåt i tiden.

    Stona klarade detta till 75 procent. Det tyder på att hästar kan känna igen en människas ansikte utan hjälp av doft, uppförande eller röst och att de minns vem de träffat tidigare. De kunde även relatera fotot till en människa.

    Källa: Female horses spontaneously identify a photograph of their keeper, last seen six months previously. Lansade, L. et al. Science Report 2020.


    Elstöt alternativ till operation

    I Danmark har man testat att injicera kalciumklorid i besvärligt belägna sarkoider (inkar) och sedan påverka vävnaden med korta elstötar. Av totalt 27 sarkoider försvann sex helt medan ytterligare sex minskade i omfång. Metoden kan bli ett komplement vid sarkoider på ögonlock eller andra svåropererade ställen.

    Källa: Calcium Electroporation of Equine Sarcoids.  Frandsen, S K et al. Animals 2020.


    Transport kan vara positivt

    Vid en jämförelse av travhästar som transporterats tio mil före ett travlopp, hade de bättre fettförbränning och högre glukoshalter vid målgång, än hästar som inte transporterats. Resans positiva effekt behöver studeras noggrannare, påpekas det i studien. Både när den ska ske och hur lång den ska vara.

    Källa: Physiological responses in trained Standardbred horses to forage diets, transport and housing, Malin Connysson, SLU.


    Journal.pone.0233038.g001
    Med värmekamera avslöjas att hästar med olika färger har olika temperatur.

    Därför får svarta hästar flest bromsar

    En svart eller brun häst i solsken attraherar bromsar fyra gånger mer än en skimmel.

    Ungerska forskare har mätt temperaturen genom värmekamera på rygg och buk på hästar med fyra olika färger: svart, brun, isabell och skimmel. De svarta och bruna hästarna var varmast. De svarta uppnådde högst ryggtemperatur med 54,6 grader C.

    De blodsugande bromshonorna vill ha varma värddjur eftersom både bromsarnas vingmuskler och nervsystem reagerar snabbare i värme. Det innebär att de snabbt kan flyga iväg för att undvika när hästen slår med svansen, rynkar huden eller stampar med hoven. Bromsarna föredrar också att hästen står i sol, då svettas den och det är lättare att komma åt blodkärlen.

    Källa: Why do biting horseflies prefer warmer hosts? Tabanids can escape easier from warmer targets. Horváth G, et al 2020 PLoS ONE


    Tre framtida hot mot hästars hälsa

    1. Infektionssjukdomar som hästinfluensa, kvarka och ekvint herpesvirus i olika former. De drabbar årligen många hästar.
    2. Ett varmare klimat medför risk för exotiska hästsjukdomar, då nya arter av stickande insekter kan överleva även i norra Europa. De kan sprida nya sjukdomar.
    3. Utökad antibio-tikaresistens anges ofta som den största hälsofaran inom dagens hästsjukvård.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden