Sverige
7 juni 2020 22:44
Ridsportplus

Näsets Ryttarsällskap ”coronasäkrade” helgens tävling med färgband

TävlingsstartFörsta tävlingsveckan efter coronauppehållet är snart till ända och Meja Wikström var liksom många andra ryttare överlycklig över att få höra startsignalen igen. Att leva upp till restriktionerna har gått som en dans. Näsets Ryttarsällskap kom på idén att dela ut färgband och Särö Ryttarförening skickade dressyrprotokollen digitalt.

Näsets Ryttarsällskap ”coronasäkrade” helgens tävling med färgband
Majken Wikström på Munsboro Toffee Pop (arkivbild). Foto: Victoria Mickelsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Måndagen den 1 juni hävdes tävlingsstoppet för alla födda 2002 och senare. Första tävlingsveckan är snart över och Ridsport har pratat med Näsets Ryttarsällskap och Särö Ryttarförening som arrangerat nationella hopp- respektive dressyrtävlingar i helgen för både ponny och häst. Bägge tävlingsledarna är lyriska över att vara igång igen och hur smidigt det har gått att följa restriktionerna.

    – Vi tycker att det flöt på väldigt bra. Vi hade hyrt in oss på en tävlingsplats med mycket plats, vilket underlättar när det gäller restriktionerna. Jag tror vi var som mest 29 personer på tävlingsplatsen samtidigt och vi har fått väldigt mycket uppskattning från både förbundet och inte minst ryttarna och föräldrarna. Det märktes att alla verkligen hade längtat efter att få börja tävla igen, säger Cecilia Vonasek, som var tävlingsledare för lördagens nationaldagstävling i dressyr som arrangerades av Särö Ryttarförening på Göteborg Horse Park i Säve.

    Nationaldagstävlingen bjöd på fyra FEI-klasser med totalt 24 starter, där 17 var ponnystarter och resten var juniorer på häst. Enklare självservering med betalning via Swish fanns på tävlingsplatsen, dressyrprotokollen skickades digitalt via mejl eller sms och priserna skickas hem i efterhand. Endast två domare fanns på plats och dömde, enligt de nya reglerna, och bägge var från närområdet.

    Photo-2020-06-07-15-13-38
    Alma Vonasek, här med mamma Cecilia Vonasek, tog hem dubbla segrar med Stings Firestone på nationaldagstävlingen i Göteborg. Foto: Zahlo Foto

    – Det fungerar att arrangera tävling på det här sättet, det är annorlunda men det gick jättebra. Alla funktionärer jobbade hårt och det var fina ritter, även om det inte var så stora klasser. Dessutom kom det inte en droppe regn på en enda ryttare. Det blev väldigt lyckat, säger Cecilia Vonasek.

    Färgband till alla ryttare

    Desto mer regn kom det på den nationella hopptävlingen som arrangerades av Näsets Ryttarsällskap på Stall Killigrews anläggning två mil sydväst om Sundsvall. Åtminstone under lördagen då det piskande regnet nära nog dränkte de tappra funktionärerna.
    – Vi har haft riktigt skitväder och våra funktionärer var dyngsura redan vid lunchtid, det var tufft för dem. Men det är ingen som har gnällt, jag har inte hört ett enda pip från ryttarna heller. Alla har varit så glada över att få tävla igen, berättar Wictoria Lundgren, som var en av tävlingsledarna på helgens nationella tvådagarstävling.

    Img_3974
    Siri Staffare och Atlas gjorde fina ritter hos Näsets Ryttarsällskap. Foto: Näsets Ryttarsällskap

    Inför tävlingen spånade tävlingsorganisationen kring hur de kunde upprätthålla restriktionerna på bästa sätt, och kom då på ett genialt sätt att dela in klasser och tävlande.
    – Vi ville göra det så smidigt som möjligt, och göra det lätt för alla att förstå när man kunde komma och hur länge man fick vara på plats. Då kom vi på att vi kunde dela in klasserna i grupper som vi färgkodade, säger Wictoria Lundgren.

    Entrévärdar bockade av alla ankommande ekipage mot startlistorna och delade ut färgband till ryttare och medhjälpare. Ryttarna tilläts endast starta i sin färggrupp, det vill säga klasserna efter varandra, och tack vare färgbanden var det enkelt för alla att hålla reda att man var på rätt plats i rätt tid. Dessutom använde man sig av principen ”en ut, en in”.
    – Det var med skräckblandad förtjusning som vi valde att köra tävlingen, men vi var välstrukturerade och hade torrt på fötterna hela vägen. Det gick verkligen över förväntan och vi har fått jättemycket positiv från alla tävlande, berättar Wictoria Lundgren.

    För att spara in på antalet funktionärer på tävlingsplatsen, som också hade färgband, placerades sekretariatet utanför tävlingsområdet. Med hjälp av en väl placerad webbkamera kunde tävlingsledningen dock både se tävlingsbanan och höra domaren. En duktig hemmakock bland klubbens medlemmar såg också till att det levererades matlådor till funktionärerna under hela helgen.

    Gigantiska prisrosetter

    Det var heller inga prisutdelningar eller ärevarv, istället fick de placerade ryttarna själva hämta sina priser som var upphängda vid självserveringen. En sak hade dock inte Näsets Ryttarsällskap tummat på – och det var prisrosetterna. Klasserna gick från LC på ponny till 1,35 på häst och alla fick stora prisrosetter, av den typen som klubben brukar ha på sina nationella sommartävlingar för häst i juli varje år.
    – Ekonomiskt funderade vi över hur vi skulle göra med rosetterna, vi är glada om vi går plus minus noll på den här tävlingen, men vi kände att vi verkligen ville ge något extra. LC-ryttarna gjorde hoppsasteg när de hämtade sina rosetter, säger Wictoria Lundgren.

    Toppnäsets
    Elin Mårds Magnusson med ponnyerna Munsboro Charmander och Munsboro Blackrock med fina prisrosetter från Näsets Ryttarsällskap. Foto: Näsets Ryttarsällskap
    Img_3968
    Rymlig framridning hos Näsets Ryttarsällskap. Foto: Näsets Ryttarsällskap

    Förhoppningen är att Näsets Ryttarsällskap ska kunna arrangera sina årliga nationella sommartävlingar vecka 29. Den 14 juni får ju alla börja tävla igen och då lättar även restriktionerna. Funktionärerna räknas då inte längre in i begränsningen på 50 personer, samtliga grenar kan arrangeras enligt TR förutom hoppning där antalet starter är satt till 50 per klass, och alla ryttare får resa över hela landet. Men för att ett meeting ska gå i lås med tillresta ryttare krävs uppstallning, vilket man hoppas ska bli möjligt att erbjuda.
    – Den frågan måste ställas till smittskyddet där tävlingen hålls och det beror säkert på hur det ser ut i distriktet om det beviljas. Men det är självklart något vi hoppas på. Våra sommartävlingar är ganska omtalade här uppe, man kan rida ner och bada med hästarna och det sägs att vi har Sveriges vackraste framhoppning. Den ligger precis vid vattnet, säger Wictoria Lundgren.

    ”Lite nervös i början”

    Ridsport har även pratat med Meja Wikström som rider sitt sista internationella ponnyår. Förra året vann hon SM-brons med C-ponnyn Ambra, men i helgen startade hon bara hästen Erusco på hemmaklubben Vännäs Ryttarförening. På lördagen var det spöregn och sämre underlag, vilket resulterade i ett nedslag, men på söndagen blev det en andraplats i 1,20. Meja Wikström är nöjd med helgen.
    – I början var jag lite nervös över att komma in i rutinerna och gå banan igen, men när vi väl var igång var det jättekul. Jag har verkligen saknat att tävla, säger hon.

    190727_sm_rolandthunholm_mejawikstrom4
    Nybakade bronsmedaljörer vid SM 2019: Meja Wikström och Ambra. Foto: Roland Thunholm

    Lite längre pauser mellan klasserna och ingen publik var den stora skillnaden, menar Meja Wikström.
    – Vår släkt bor i Vännäs och brukar komma och titta och det gick ju inte nu. Men när jag väl var inne på banan rullade allt på som vanligt.

    I helgen lyckades lillasyster Majken Wikström kvala till SM efter en fin felfri Medelsvår B-runda med Mejas gamla B-ponny Munsboro Toffee Pop.
    – Det har jag verkligen längtat efter, det gjorde mig verkligen jätteglad. Då får hon också åka med till Falsterbo om det blir ett SM där, säger Meja Wikström som även får med sig ryttarsystern Moa Wikström till ett eventuellt hopp-SM i Falsterbo.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden