Avelsnyheter
8 juli 2021 09:46
Ridsportplus

Uppfödarens bästa tips inför fölvisningen

Att visa fölEva ”Oa” Gudmundsson, Flemminge gård utanför Norrköping, erfaren uppfödare och van fölvisare tipsar i den här artikeln om hur du förbereder fölet så det kan visa sin bästa sida när det väl gäller.

Uppfödarens bästa tips inför fölvisningen
På Flemminge gård sker Nummer den mesta träningen av fölen på tisdagar. ”Det är mest praktiskt” säger Eva ”Oa” Gudmundsson. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hon håller inte på att lyfta benen i tid och otid, spring-tränar inte i ridhuset. Eva ”Oa” Gudmundsson har sin egen framgångsrika filosofi för hur man bäst förbereder fölet inför visningen i augusti. Fokusera på stoet och låt fölet vara föl.
    – Föl ska vara nyfikna och livliga. Felet en del gör är att de tränar för mycket. Hästen ska gå på egna ben, säger hon bestämt och berättar att på Flemminge lyfter de sällan benen i träningssyfte.
    – Tänk dig själv – 13 föl med fyra ben, det blir 52 ben. Då skulle vi aldrig bli klara för dagen. För du kan inte ”halvlyfta”, du måste gå i mål med det varje gång. Det är bättre att hovslagaren gör det när han ändå är här var femte-sjätte vecka.

    Det praktiska tänkandet genomsyrar arbetet på Flemminge gård. Med 23 avels-ston, egen hingst och seminstation finns inte utrymme för tidstjuvar. Men det handlar också om beprövad, nedärvd kunskap. Som det där med torsklever-oljan. Hon sprutar en milliliter torsk-leverolja i fölens munnar från att de är en månad gamla. Varje vecka.
    – Sedan får du aldrig problem vid avmaskning och liknande. Fölen blir vana vid att du håller på i munnen.

    Eva-gudmundsson-sv
    Eva Gudmundsson driver seminstation på Flemminge gård. Fjärde generationens uppfödare, B-tränare och A-domare i hoppning. B-domare exteriör. Foto: Natalie Lindholm

    Varför torskleverolja?
    – Min pappa använde det och det fungerade uppenbarligen. Så det är lite av en tradition.

    Förberedelserna inför fölvisningen är snarare ett logiskt arrangemang än ren träning. Det börjar redan när fölet föds. Efter sex-sju dagar släpps sto och föl ihop med de andra, men är inne om nätterna.
    – Ett föl behöver mycket rörelse. Och mycket vila. Särskilt om du ska visa upp fölet.

    Genom att stoet leds in och ut från hagen, får fölet automatiskt träning.
    – Det bästa sättet att lära fölet är att hålla på med stoet, säger Oa Gudmundsson och berättar att hon hellre ser att fölen är lite avvaktande än för påflugna.
    – Orädda föl hoppar på dig och du måste vara skarp mot dem. Det är tråkigt att vara det mot ett föl.

    Börjar alltid på tisdagar

    Med fullt schema i seminverksamheten har tisdagar blivit den dag då de kan fokusera på fölen. Till sin hjälp har Oa Gudmundsson två anställda, Elin Karlsson och Anna Ohlsson. På frågan när de börjar vänja fölen vid grimma, blir svaret:
    – Tisdagar. Så föds det på söndagen är det två dagar gammalt, föds det på tisdag kväll en vecka. Tidsmässigt verkar det inte spela någon roll i det långa loppet.

    Att fölen protesterar är däremot mer väntat än oväntat.
    – Det är en naturlig reaktion för dem att reagera. Vi får aldrig glömma att hästar är flockdjur. Det gäller bara att hålla i så länge att de lugnar sig och slappnar av. Du får inte visa att du är farlig.

    Ett föl behöver mycket rörelse. Och mycket vila. Särskilt om du ska visa upp fölet.

    Sedan ska grimman obönhörligen av.
    – Föl ska aldrig bära grimma. Det är en skaderisk. Grimman glider bakåt eftersom deras huvuden är för små för att passa grimmor. De kan också fastna i något.

    Att tempa rutinmässigt gör fölet naturligt hanterat

    Till rutinerna hör även att ta tempen. Genom alla dessa grundläggande moment blir fölet naturligt hanterat – och behåller sin initiativförmåga. Oa Gudmundsson påminner om målet med fölvisningen, att visa potentialen.
    – Vi kör på så här fram till visningsdagen. Vi tränar aldrig i ridhuset, på att springa och ställa upp. Föl ska vara nyfikna, och visningen är ingen lydnadstävling, upprepar hon.

    Eva-gudmundsson-alberte-amira-sky-1-200604-rt
    Eva Gudmundsson är också földomare. Så här tänker hon:
    • Helheten, det allmänna intrycket.
    • Balansen, att fölet kan bära sig ordentligt.
    • Ödmjukhet. ”Du måste ha respekt för växtfaser, även om en bra häst alltid är en bra häst.” Foto: Roland Thunholm

    Vad gäller träning, och överträning, visar Oa Gudmundsson en bild på ett föl som hoppar över en cavaletti på någon decimeter. Fölet flyger minst en meter över bommen.
    – I Sverige får föl hoppa över bommar, men i Tyskland är det förbjudet. Det borde vi ta till oss, för det finns en anledning till beslutet. Det är inte nyttigt för föl att hoppa. Leder och senor är inte färdigutvecklade. Hoppa med föl är inget som ska främjas. Man kan hoppa någon gång, som vi gör till fölvisning och auktionsselektering, men endast en gång. Det är inget man tränar på.

    Det är inte nyttigt för föl att hoppa. Leder och senor är inte färdigutvecklade.

    På visningsdagen däremot lägger hon ut en bom i ridhuset som ren service till de hästägare som vill få en bild på sitt hoppföl, när fotograf ändå är på plats.
    – Om du gör det, är det viktigt med bra underlag och endast ett litet hinder.

    Sista veckan hanteras fölet mer intensivt

    Sista veckan före visningen intensifieras förberedelserna även på Flemminge. Sto och föl ryktas, fölen klipps i öron och hovskägg och svansen klipps jämn.

    Fakta

    Tänk på…

    • Hästen är ett flyktdjur. Du kan inte resonera dig fram.
    • Du måste gå i mål med allt du företar dig — varje gång. Annars lär du ut dåliga vanor.
    • Är stoet välhanterat är mycket vunnet. Fölet lär sig av henne, framför allt skygga föl.

    Hovarna oljas några dagar före ifall de inte skulle hinna med alla 52 små hovar på själva visningsmorgonen.
    – En sak som kan vara bra att tänka på om du inte har ridit stoet på länge, är att vänja henne vid bettet igen. Har de inte haft bett på ett tag kan de tycka att det är lite obehagligt i början.
    – Det är minst lika viktigt att stoet är i fint skick. Tänk på att det är ett ekipage du visar upp.

    Aldrig pälsglans

    Pälsglans däremot, det är något du inte hittar i skåpen på Flemminge gård.
    – Det undviker jag. Jag har svårt att tro att det är nyttigt. Det är lite sött och drar till sig flugor, och fölen slickar gärna i sig det.

    Det jordnära tänkandet står sig även under visningen. Oa Gudmundsson är ingen anhängare av bling-bling på varken häst eller människa.
    – Det räcker att du är trevligt klädd, det är ingen modevisning. Det är bättre att du har sprungit fem mil för att få bra kondition, än att du har sprungit runt i butiker på jakt efter något snyggt. Det är ett stort problem att många visare inte har tillräcklig kondis. Då kan de heller inte visa upp hästen på ett bra sätt.

    Steg för steg

    Anna-ohlsson-amira-sky-temp-1-200604-rt
    Ta tempen Foto: Roland Thunholm

    Ta tempen

    Att tempa fölen hör till de allra första rutinerna i fölets liv. Hur gamla fölen är beror på när de föds; av praktiska skäl är tisdagar vikt åt fölhantering på Flemminge. Anna Ohlsson tar tempen på Amira Sky F i boxen, medan Elin Karlsson håller i. ”Klart att det alltid är lättare om man är två när man gör detta”, säger Oa Gudmundsson. Fölen tempas varje vecka och det har två syften. Dels som träning i hantering, dels får personalen koll på fölens normaltemp och kan snabbt se om något är på tok.

    Elin-karlsson-amira-sky-grimma-1-200604-rt
    Ta på grimma Foto: Roland Thunholm

    Ta på grimma

    Fölen på Flemminge får premiärprova grimma när de är mellan en och sju dagar, beroende på när de föds. Ha sto och föl i boxen och låt grimman sitta på en stund, men bind aldrig upp fölet. Använd en grimma som du kan öppna på sidan (nackremmen) så att du kommer lite bakifrån.
    De använder aldrig fölgrimmor med pannband – inte ens på visningen – även om dessa sitter kvar bättre. ”Det blir alldeles för mycket remmar på det lilla huvudet.” Om ditt föl har grimma, ha den bara på när det kommer in i ringen och skrittar, sedan ska grimman av.

    Elin-karlsson-amira-sky-torskleverolja-1-200604-rt
    Spruta i munnen Foto: Roland Thunholm

    Spruta i munnen

    Liksom alla föl på Flemminge får Amira Sky F en milliliter torskleverolja sprutad i mungipan varje vecka; här av Elin Karlsson. Syftet är framför allt att lära fölen att bli hanterade i munnen, vilket underlättar framtida avmaskningar, tandkoll etcetera. Men torskleverolja är också bra för lederna, om fölen skulle vara lite uppdrivna under växtperioden. Oljan ges fram tills sto och föl skiljs åt, vilket brukar ske någon gång i december, när det yngsta fölet är sex månader.

    Elin-karlsson-vita-carnea-lyft-bakben-1-200604-rt
    Lyfta benen Foto: Roland Thunholm

    Lyfta benen

    Att lyfta benen ingår inte i den egentliga träningen, det sker naturligt vid hanteringen – när hovslagaren kommer eller om något ben behöver stretchas ut. Inför visningen börjar de dock olja hovarna, varje dag, tre-fyra dagar innan så att de ska bli mörka och fina utifall de inte skulle hinna olja på själva visningsdagen; med alla föl och övrig verksamhet på Flemminge måste de tänka logiskt och praktiskt för att hinna med. Men vem måste inte det?

    Alberte-amira-sky-7-200604-rt
    Leda med grimma Foto: Roland Thunholm

    Leda med grimma

    Genom alla vardagliga rutiner får fölen automatiskt träning. När de är runt en månad börjar de ledas i grimma till och från hagen; här det danska stoet Alberthe med Amira Sky F, 38 dagar vid fototillfället. Alla föl är inne om natten. Det är viktigt att fölen får både rörelse och vila, särskilt för dem som ska presenteras på fölvisning. Är de ute dygnet runt finns risk att vilan inte blir tillräcklig. ”Fölen leds endast till hagen, vi försöker aldrig ta dem i hagen och lägga på grimma. Skulle vi misslyckas har vi lärt dem att man inte behöver bli fasttagen i hagen. Inte bra”, säger Oa Gudmundsson.

    Vita-carnea-flata-1-200604-rt
    Flätning Foto: Roland Thunholm

    Flätning

    Inte lätt att fläta en tunn fölman… Men genom stoets flätning försöker Flemminge gård indikera om det är ett hopp- eller dressyrstammat föl. De hoppinriktade får mindre och tätare flätor; dressyrbetonade tjockare och färre. Till friseringen hör också att klippa hovskägg på såväl sto som föl samt klippa lurvet i fölens öron. ”Vik ihop öronen och klipp det som sticker ut. Det är viktigt att fölen får behålla håret inne i öronen”, poängterar Oa Gudmundsson.

    Amira-sky-6-200604-rt
    Uppställning Foto: Roland Thunholm

    Uppställning

    Träning i ridhus behövs egentligen inte för sto och föl, då det är viktigt att fölet behåller sin initiativförmåga och nyfikenhet på visningsdagen. ”Vi vill inte se avtrubbade föl, men så klart ska det inte vara olydigt”, understryker Oa Gudmundsson, som även är domare, och säger att fölet lär sig mycket genom sin mamma. Står stoet och visaren stilla, gör fölet ofta detsamma. Och hoppar det runt lite är det inte hela världen. ”Huvudsaken är att det står hyfsat still.”

    Alberte-amira-sky-9-200604-rt
    Lössläppta Foto: Roland Thunholm

    Lössläppta

    Fölvisningen avslutas med att sto och föl släpps lösa i ridhuset. Här vill man framför allt se galoppkvaliteten. Det är valfritt om fölet ska ha grimma eller ej.

    Oa Gudmundsson är en stark förespråkare av att inte använda grimma, då grimman kan hindra fölet från att röra sig i frihet, även om man inte håller i. Lösgaloppen kan också innebära en skaderisk – att stoet springer på fölet. Det är en anledning till att hon aldrig tränar på detta moment: ”Det kan vara farligt, och det är dumt att göra farliga saker flera gånger.”

    Fotnot. Hästarna på bild är Alberthe (e Leendert-Corland-Lavallo), 20-årigt sto från Danmark. Avkomman Mira VIII går WC-klasser med Eric Lamaze. Har i år ett stoföl, Amira Sky F e Silber Sky, 38 dagar vid besöket.

    Stella Carnea (e San Amore-Weltmeyer-Bolero) med sitt föl Vita Carnea F, en liten fux e Vitalis.

    Fakta

    Oas fem tips för visningsdagen

    1.  Det är fölet som ska visas, men beakta ändå att det är ett ekipage: sto plus föl.
    2. Se till att stoet rör sig nära väggen eller häcken, så att fölet kommer på domarens sida.
    3. Uppställningen: oroa dig inte om fölet inte står blickstilla; står bara stoet still brukar fölet göra detsamma. Detta är heller inget du behöver träna särskilt på, då fölet automatiskt får träning i att stå still genom all hantering: när du tempar, tar på grimma, hovslagarbesök etc.
    4. Klädsel. Det räcker att du ser trevlig ut. Det är inte du och medhjälparen som ska visas upp. Det är bättre att du ser till att ha bra kondis.
    5. När du springer med stoet – spring med långa steg. Medhjälparen ska hålla koll på helheten, om ni till exempel ska öka eller minska tempot.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden