Reportage
29 augusti 2020 12:22
Ridsportplus

Louise Haaga och de 101 boxarna

Haagas hästjobbEtt hemskt fall under en tävling kunde satt stopp för drömmen. Men hoppryttaren Louise Haaga gick på sin magkänsla och numera driver hon ett inackorderingstall modell större. Ridsport har besökt Skästa gård, där det finns ett hundratal boxplatser.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Skästa gård ligger en kort bilfärd från det stora köpcentret Erikslund i Västerås. Knappt fem minuter från bilköer, stressade småbarnsföräldrar på Ikea och butiksgjorda kaffe latte driver Louise Haaga sin verksamhet.

    När Ridsport kommer till gården är det stillsamt. En ryttare rider på en av utebanorna och från ridhuset kommer ljudet av skramlande bommar. Annars är det svårt att tro att det i dagsläget finns befinner sig drygt 80 hästar på anläggningen. Utanför ett av stallen sitter några anställda som precis ätit lunch.

    Louisehaagasstall_08
    Josefine Nykvist som rider Skorphults Ciara (sto f -14 e C-Ingmar-Diarado, uppf Gestüt Lewitz, äg Stall Västjärda och Haaga Häst AB) startade upp sin verksamhet med tillridning och försäljning på Skästa i januari i år.
    ”Det är en bra och positiva anda här, jag känner att motivationen höjs.” Foto: Sandra Nordin Johansson

    Louise Haaga kommer cyklande och hejar glatt.
    – Jag brukar inte cykla, men jag har skadat foten så det gör lite ont när jag går, förklarar hon snabbt.

    En skada som framstår som en bagatell i jämförelse med den skada som för snart femton år sedan kunde ha satt stopp för Louise Haagas dröm.

    Drogs till Strömsholm i unga år

    Hon är uppvuxen i Mora i Dalarna. Det brinnande intresset för hästar tog henne till Strömsholm där hon gick riks-idrottsgymnasium med inriktning hoppning. Därefter blev hon kvar som hopplärare, beridare och klassföreståndare under nio års tid.
    – Jag älskar verkligen Strömsholm, det är utan tvekan mitt andra hem, säger hon.

    Det ska vara en trygg miljö här, oavsett hur man presterat.

    Men drömmen om en egen gård började gro och sökandet efter en plats att kunna bedriva sin verksamhet på tog fart.
    – Jag åkte runt hela Sverige och undervisade och längtade efter en hemmabas för att minska antalet resdagar.

    Louisehaagasstall_06
    Louise om Skästa gårds miljötänk…
    ”Vi försöker investera så hållbart som möjligt och har satt upp 630 solceller på taken, bytt ut alla belysning till LED-belysning. Runt gården, på toaletterna och i ridhuset har vi rörelsesensorer för all belysning. Ibland slocknar lamporna i ridhuset om jag har för långa genomgångar, ha ha!” Foto: Sandra Nordin Johansson
    Louisehaagasstall_35
    Louise Haaga Foto: Sandra Nordin Johansson

    Efter att ha blivit bjuden till en gård i Örebrotrakten fick hon tipset om Skästa. En gård en knapp halvtimme från Strömsholm, med stora utvecklingsmöjligheter.
    – Egentligen tyckte jag att gården var lite för stor. Den var på 360 hektar, men vi förde en dialog med grannen som var intresserad av att köpa en del av marken. Vi bestämde oss för att stycka av gården och behålla drygt 100 hektar själva.

    Skadade sig två dagar före kontraktet skrevs

    Den 8 juni 2006 skulle kontraktet skrivas och gården skulle gå över i Louise Haagas ägo. Två dagar tidigare befinner hon sig på Strömsholm och tävlar. Vid sista hindret i trekombinationen får hästen Gazzou bommen mellan benen och olyckan är ett faktum. Louise Haaga slungas ner på marken, landar på nacken och blir medvetslös. Hon är medvetslös under närmare tio minuter och förs till lasarettet i Västerås, där det visar sig att hon fått frakturer på både skallben, en ryggkota och på bröstbenet.
    – Många kanske hade backat från ett sånt stort projekt i den situationen. Men jag tänkte ”jag tog beslutet om att köpa Skästa när jag mådde bra, därför borde jag fullfölja det beslutet”, säger Louise Haaga.

    Fakta

    Skästa gård i siffror

    • 100 hektar mark
    • 101 boxar
    • 7 anställda
    • 1 ridhus
    • 12 bostadshus
    • 1 kursbostad
    • 3 hinderparker
    • 1 skrittmaskin
    • Dessutom närmare 100 hagar och fler på gång.

    Hon signerade så småningom köpekontraktet för Skästa. En gård som då hade 35 boxar i jämförelse med dagens 101.

    Louisehaagasstall_22
    När Ridsport är på besök vankas det öppen bana. En veckotradition på Skästa. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Louisehaagasstall_16
    Inga täckeshängare på boxarna, det för att minska skaderisken men också för att hålla ordning. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Louisehaagasstall_18
    I alla sadelkammare har var sak sin plats. ”Det ska vara lätt att ha ordning”, säger Louise Haaga. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Under de senaste 14 åren har verksamheten vuxit avsevärt. I dagsläget finns det många faciliteter på gården, så som tre hinderparker, hästsolarium, skrittmaskin, ridhus, en filial till Mälarens hästklinik — och en god stämning.

    Jag var kanske lite lyckligt ovetandes när jag drog i gång.

    Louise Haagas mål med gården har hela tiden varit att skapa en plats för häst-entusiaster med högt i tak och med en, som hon kallar det, god prestationsmiljö. Något som inte alltid är självklart i inackorderingsstall.

    Louisehaagasstall_02
    Hannah Gustavsson är stallchef på Skästa och har jobbat sedan augusti 2019. ”Louise är en bra chef, väldigt rättvis. Alla är lika mycket värda och får lika mycket plats”, säger hon. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Dålig stämning och hård miljö är något många hästmänniskor förknippar med just inackorderingsstall.
    – Jag var kanske lite lyckligt ovetandes om det när jag drog i gång, skrattar Louise Haaga, som erkänner att det i början inte var en dans på rosor.
    – I början var det kanske fem procent roligt, nu efter flera års arbete är det snarare 95 procent roligt. Jag tycker att bedriva inackorderingsstall har oförtjänt dåligt rykte. Det ger otroligt mycket energi och jag tycker att det är roligt att gå till jobbet varje dag.

    Fakta

    Louise om….

    …teamet/samarbeten
    –Det är otroligt viktigt att omge sig med bra folk som alla drar åt samma håll! Jag har ett fantastiskt bra team runt mig, av personal, familj, vänner och många fina samarbeten som alla är otroligt viktiga för Skästa gård. En före detta medarbetare sa till mig en gång: ”Det spelar ingen roll hur fina faciliteterna är på ett ställe om inte personerna som finns där är rätt och drar åt samma håll samt skapar en bra prestationsmiljö – det är det som är viktigast!”

    … utbudet för hyresgäster
    På Skästa gård finns flera olika prisnivåer för den som är intresserad av att hyra in sin häst. Förutom att man kan hyra ett helt stall och ta hand om sig själv, finns ytterligare tolv varianter.
    – Tanken är att alla ska kunna stå här på Skästa, säger Louise Haaga.
    – Här finns alltifrån en lyxvariant till en variant där hyresgästen hyr box med kallhyra i kallstall. I alla nivåer ingår anläggningsavgiften, reducerat pris och förtur till träningar, tillgång till skrittmaskinen och fri uppställning för hästtransport.

    …. att bo på samma gård som sina föräldrar.
    – Jag tjatade i tio år på att de skulle flytta hit. När jag slutade tjata så tyckte de att det var en bra idé att flytta hit. Både mamma och pappa är otroligt viktiga för verksamheten. Mamma sköter ekonomin, fakturerar och skickar påminnelser. Pappa bor nästan i hjullastaren och fixar med det mesta här på gården. Vi kompletterar varandra i familjen och jag är otroligt tacksam över att de vill bo här. Min man är självklart också en otroligt viktig nyckelperson på Skästa!

    På Skästa gård består hälften av inackorderingarna av hästföretagare som valt att driva verksamhet på anläggningen och andra hälften av ”vanliga” hästägare. Så hur får man det då att gå från fem till nittiofem procent roligt att hyra ut stall och boxplatser? Att vara tydlig, inlyssnande och förklarande tror Louise Haaga är de tre nyckelorden i den goda stämningen på gården.
    – Det låter uttjatat, men det handlar otroligt mycket om kommunikation och tydlighet. Ett exempel kan vara att en hästägare vill ha en viss hage. I stället för att bara säga ”det går inte”, så förklarar man tydligt varför, till exempel: ”Hagen måste vila X antal månader för att inte bli söndertrampad, annars kommer den inte må bra och vi får en oanvändbar hage. Vill du ha en större hage finns dessa alternativ just nu”.

    Louisehaagasstall_25
    De nästan 100 boxarna som finns på gården är fördelade på nio olika stall. I bakgrunden ser vi stallet där Louise Haaga har sina egna hästar tillsammans med några inackorderingar som har fullservice. Foto: Sandra Nordin Johansson
    Louisehaagasstall_41
    I dagsläget finns tre utebanor på Skästa: en gräsbana, en grusbana och en stor ridbana med fibersand. Foto: Sandra Nordin Johansson

    På gården finns ryttare i alla åldrar

    Gemenskap är en viktig del av Skästa. På gården finns ryttare i alla åldrar, från sex år upp till 74 år. Här finns alltifrån flera elitryttare, som till exempel Emma Kåbring, till ryttare som ser ridningen som rekreation. Föreläsningar, clinics, öppen bana och kurser är återkommande inslag på gården. Louise Haaga har flera grupper som tränar för henne varje vecka. På anläggningen finns också föreningen Skästa ridcenter. Föreningen har lag i division 1 dressyr och elitlag i hoppning för både häst och ponny. 2015 tog föreningen lag-SM-guld i banhoppning. Varje år är det också sommar- och julbord på gården.
    – Det gör massor för gemenskapen.

    Jag älskar verkligen Strömsholm, det är utan tvekan mitt andra hem.

    Men för att säkerställa den goda stämningen har Louise Haaga dessutom skrivit in i hyreskontraktet att hyresgästen är skyldig att bidra till god stämning.
    – Det kan låta löjligt men vi har nolltolerans mot skitsnack. Det ska vara en trygg miljö här, oavsett hur man presterat på tävling och oavsett om man är tävlings- eller hobbyryttare.
    – Sedan är det klart att det uppstår konflikter ibland, så är livet, men då tar vi tag i dem direkt, säger Louise Haaga.

    Louisehaagasstall_12
    Inackorderingen Josefine Dahl har precis tagit en ridtur på gräsbanan tillsammans med sin häst Faranna (sto f -10 e Up to date-Goodtimes, uppf A Veenhof AZN, äg Anneli Ziesnitz-Dahl). Foto: Sandra Nordin Johansson

    Louise Haagas bästa tips för dig som bedriver inackorderingsstall

    1. Var lyhörd. Lyssna på alla, tillmötesgå det som går att tillmötesgå men inom det uppsatta regelverket.
    2. Hästarna ska sättas i främsta rummet. Se till att det är så hästvänligt som möjligt.
    3. Skapa en lättarbetad miljö.
    4. Var nyfiken på andra lösningar. Dina egna lösningar är inte alltid de bästa.
    5. Gå igenom kontraktet och reglerna med nya inackorderingar — lämna inte bara över ett kontrakt, jag tycker det är viktigt att man förklarar vad varje punkt innebär i praktiken.
    6. Ta tag i problem så fort de dyker upp.
    7. Alla får tycka olika, men man ska alltid respektera varandra.
    8. Se till att det är lätt att hålla ordning – då blir det ordning.
    9. Bygg god stämning genom aktiviteter med inackorderingar och personal. Vi har sommarfest och julfest varje år. Det är otroligt uppskattat och bygger sammanhållningen.”
    10. Se till att alla i personalen förstår att de är viktiga och att det är ett teamwork!

    Fakta

    Louise Haaga

    Louisehaagasstall_32
    Louise Haaga Foto: Sandra Nordin Johansson

    Namn: Louise Haaga

    Uppvuxen i: Mora

    Bor: Skästa gård utanför Västerås

    Gör: Ridinstruktör, A-tränare i hoppning, mental coach och rådgivare, banbyggare och driver Skästa gård.

    Familj: Mannen Christoffer, dottern Mollyh, dvärgtaxen Flax, pappa Torbjörn och mamma Åsa.

    Intressen: Hästnörd så klart, men också intresserad av hälsa och av människors tankar och psykologi.

    Gör helst när hon är ledig: Är med familjen.

    Lyssnar på: Pop och det som spelas på radion.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden