Världen
2 september 2020 09:07
Ridsportplus

Forskare ser möjlig koppling mellan WFFS och rörlighet

ForskningFör två år sedan togs varmblodsuppfödarna på sängen då ett föl med WFFS föddes och den genmutation som styr anlaget visade sig finnas inom sporthästaveln. Nu visar färsk forskning att det kan finnas eftertraktade anlag kopplade till mutationen. Detta säger Sofia Mikko vid SLU.

Forskare ser möjlig koppling mellan WFFS och rörlighet
Forskningen kring WFFS fortsätter. Arkivbild: Likoper/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De flesta stamböcker har numera krav på att hingstarna ska gentestas för WFFS och stoägare som vill använda en hingst som är anlagsbärare, måste testa sitt sto först, så att inte två anlagsbärare korsas.

    Jag tycker bara att man ska använda en anlagsbärande hingst om den kan kompensera detta med exceptionella egenskaper på något annat område. Sofia Mikko.

    Men vad händer med aveln om genmutationen även styr en rad egenskaper som är positiva för sportaveln? Sofia Mikko är forskare på SLU och hon och hennes kollegor är som bäst sysselsatta med att sammanställa ett digert forskningsmaterial som de tagit fram i samarbete med SWB.

    – Det verkar som om vi har selekterat för denna mutation. Det har framkommit i en tysk studie där man tittat på BLUP-värdena hos ett antal individer och funnit ett samband mellan den muterade genen och ridbarhet, elasticitet i trav samt exteriör. Vi har också en pågående studie vid SLU, med mer detaljerad information, säger hon.

    Liknar mönster hos människa

    – Mönstret liknar motsvarande sjukdom på människa väldigt mycket. WFFS-mutationen finns också hos människa där den ger Ehler-Danlos syndrom. Den i sin tur finns i sjutton olika varianter och flera av dem ger överrörlighet i olika grad.

    Vad vi vet i dag ska man inte korsa två anlagsbärare för WFFS, men det går bra med en kombination där bara ena parten är bärare. Sofia Mikko menar dock att vi vet för lite om konsekvenserna av en sådan avel i framtiden.

    ”Använd likvärdig hingst”

    – Jag tycker bara att man ska använda en anlagsbärande hingst om den kan kompensera detta med exceptionella egenskaper på något annat område. Finns det en likvärdig hingst som inte bär på anlaget är det bättre att istället använda den.

    Sofia Mikko, Slu P: 2017-20
    Sofia Mikko, SLU. Foto: SLU

    – Vi vet inte vad som händer på sikt att ha ett stort antal anlagsbärare i populationen – hur hållbara de hästarna kommer att vara i längden. Som det ser ut idag är anlagsbärarna friska, eftersom de som var homozygota (anlaget i dubbel uppsättning) har dött vid födseln eller aborterats/resorberats tidigare.

    – Enligt djurskyddslagen ska avelsorganisationerna arbeta för att kontrollera och undvika spridning av sjukdomsalstrande mutationer och SWB ligger väl framme i detta arbete.

    Få fall

    Sofia Mikko har beräknat anlagsfrekvensen för WFFS hos SWB till 7,44 procent.

    – Vid ett slumpmässigt urval med en beräkning på 4000 betäckta ston, är det fyra föl om året som får WFFS. Hittills har vi bara sett ett par stycken 2018 och någon 2019. Från 2020 ska det inte ha fötts något affekterat föl alls, med tanke på de krav på tester som införts.

    – Även om WFFS-mutationen kan kopplas till några eftertraktade egenskaper, måste vi som avelsmål sikta på hållbara hästar, inte syssla med extremavel utan optimalavel, betonar Sofia Mikko, som för två år sedan lyfte frågan kring WFFS på World Breeding Federation for Sport Horses konferens.

    WFFS, Warmblood Fragile Foal Syndrome, är en bindvävsdefekt, som bland annat innebär att huden är skör och lossnar från kroppen på det nyfödda fölet, som måste avlivas.

    Fakta

    Warmblood Fragile Foal Syndrome

    Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

    Orsaker
    WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

    Symptom
    Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

    De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

    Utsikter
    WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

    Testning
    Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

    Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden