Fälttävlan
17 september 2020 11:29
Ridsportplus

Gärds tillbaka som internationell arrangör

ComebackEfter en minst sagt haltande tävlingstermin var efterfrågan på internationella tävlingar - där unga hästar och ryttare kunde samla rutin och kval - hög hos de svenska fälttävlansryttarna. En grupp med eldsjälar i Skåne har nu gjort slag i saken, och arrangerar upp till trestjärnig lång klass på Gärds ryttarförening i oktober.

Gärds tillbaka som internationell arrangör
Förr var fälttävlan på Gärds en given del av tävlingsterminen - nu hoppas arrangören på att kunna komma tillbaka. Här ses Linda Algotsson på sin trotjänare och mesta mästerskapshäst Stand by Me i vattenhindret 2009. Foto: Krister Lindh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Gärds ryttarförening utanför Kristianstad har tidigare varit en stor arrangör av fälttävlan, men nu har det gått ett par år sedan det reds fälttävlan på högre nivå här – senast 2012 hade man klasser med internationell status. På anläggningen finns idag terränghinder upp till tvåstjärnig klass, men nu ska banan uppdateras.

    Tävlingarna, som planeras till 24-26 oktober, har fått namnet Kristianstad International Eventing, då Gärds har stort stöd från Kristianstad kommun. Även Event in Skåne har gått in som samarbetspartner. Efter att endast en internationell fälttävlan har kunnat genomföras i Sverige i år så har uppladdningen inför nästa års EM på hemmaplan för unga ryttare inte varit optimal – detta var en av anledningarna som fick den skånska fälttävlanskommittén att agera.

    Rutinerad grupp bakom initiativet

    En projektgrupp, bestående av ryttare och ett antal personer som är engagerade i fälttävlan, bildades, där Lars Christensson var en av initiativtagarna. Christensson är bland annat vice ordförande i FEI:s tävlingssektion, medlem i fälttävlanskommittén, banbyggare, teknisk delegat och överdomare.
    – Vi vill särskilt kunna ge våra unga ryttare ytterligare möjlighet att kvala in till nästa års mästerskap samtidigt som redan etablerade ekipage ges möjlighet till att starta på hemmaplan. Vi ser denna tävling som en god investering i svensk fälttävlans framtid, säger han i ett pressmeddelande.

    Anette Berg är en annan eldsjäl som finns med i projektet, som gruppledare.
    – Gärds är en jättebra anläggning, det är få anläggningar i Sverige som har de här möjligheterna. Vi har även fått evenemangsbidrag från kommunen, så nu kör vi – vi ska bara knyta ihop allt, det är ju lite kort om tid, konstaterar hon.

    Tacksam för all hjälp

    Gruppen har jobbat intensivt med tävlingen i två veckor, betydligt kortare startsträcka än vad man vanligtvis har inför en tävling på den här nivån. Marken där Gärds anläggning ligger ägs av Fortifikationsverket, och används av försvaret vilket gör att deras övningar går före i användningsområde.
    – Första steget var att få lov att vara på anläggningen, att inte militären eller Hemvärnet hade något bokat. Jaktlaget hade planerat in en aktivitet men de flyttade på den, all heder åt dem, berättar Anette Berg och säger att gruppen är väldigt tacksam för all hjälp de fått hittills, och all positiv respons.

    Att arrangera fälttävlan i slutet av oktober är kanske en vild chansning, men den skånska senhösten ska förhoppningsvis vara mild.
    – Vi hoppas att corona är på vår sida och att vi inte får en mycket märklig skånsk vinter. Det är klart att vi tar ett djärvt grepp, men det brukar inte vara några problem med snö i oktober och på novemberlovet. Lite snö klarar vi, det blir mer problem om det är fruset.

    Hoppas på internationella ryttare

    I propsitionen finns klasser från enstjärnig klass upp till lång trestjärnig. Man hoppas på att de svenska ryttarna ska få sällskap av en del internationella gäster.
    – Vi har frågat runt även utomlands, så vi hoppas att några nordtyska ryttare kommer. Kanske dyker det upp lite polacker också, vi svenskar är så ofta hos dem och nu hoppas vi att de vill komma hit.

    För ryttarna kommer tävlingarna att bli i stort sett som vanligt, förutom avsaknaden av publik och att de kommer att behöva tempas varje dag. Arrangören kommer att erbjuda munskydd, även om man inte tvingar någon att använda dem.

    Tävlingarna går lördag, söndag och måndag, något som många har reagerat på. De korta klasserna rids på lördagen och söndagen, medan de långa klassernas terräng rids på söndagen och hoppning på måndagen – detta gör att det krävs färre funktionärer. Måndagen går in i vecka 44, då det är höstlov.

    Planerar för fortsättning

    Nu pågår arbetet för fullt med att vidareutveckla den trestjärniga bansträckningen, något som bandesigner Mats G Andersson håller i men som görs tillsammans med samarbetspartners, sponsorer och ideella krafter. Tävlingsledare blir Nils-Arne Pedersen, som i många år drivit tävlingarna på Gärds. Visionen är nu att få igång Gärds som en tränings- och tävlingsanläggning på högre nivå igen, med återkommande internationella tävlingar.

    Tävlingarna kommer att livesändas via Equisport.

    Emelie Samuelsson Radell/Susanne Högdahl

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden