Distansritt
4 oktober 2020 16:15

Distansungdomarna visade styrka i regnigt Holland

DistansframgångarEbba Bota blev bästa svenska young rider när genrepet inför EM i distansritt 2021 avgjordes i Holland under lördagen. Men det var flera svenska distansungdomar som kämpade på i det utmanande vädret.

Distansungdomarna visade styrka i regnigt Holland
Ebba Bota och El Qatar. Foto: Svenska Ridsportförbundet/eventingphoto.com

Fjolårets svenska mästare i distansritt, Ebba Bota, tog en meriterande femteplats med sonen till hennes guldhäst när för-EM 120 km i Ermelo i Holland avgjordes på lördagen.

Det var nio svenska distansryttare som var anmälda till den årliga internationella distansritten i Ermelo i Holland, den 2 och 3 oktober, men bara sju som åkte. Ermelo, som ligger cirka 140 mil från Stockholm, har genom åren varit en populär distansritt för svenska distansrittsekipage att försöka genomföra, och i år också testtävling och genrep inför EM 2021.

Tävlingscentrum i Ermelo har vissa likheter med Strömsholm. Det är ett stort ridsportcentrum i Holland med stallar, logi, ridhus och matställen, och där finns också avelsorganisationen KWPN och ridsportförbundet i Holland.

På fredagen startade Ameer Attraction med Timmy Compier i sadeln på CEI***160 km, och Marron Saint Croix med Ebba Bota på CEI* 100 km. I Timmys lopp var det 47 starter från 10 nationer och 4 sträckor på 30 km plus 2 sträckor på 20 km. Ebba och Marron hade 4 sträckor på 30, 30, 20 och 20 km att klara av.

Rutinerad fransman

Timmy öppnade förhoppningsfullt på jämna 15,4 till 15,8 km/tim och med snabba inpulsningar i vetgate (då tiden stoppas), där man sedan regeländringen den 1 juli bara har 15 minuter på sig att klara pulsgränsen. Efter fjärde sträckan och genomförda 120 km hade Ameer Attraction 52 i puls (64 var gräns), och med ett litet undantag bara toppbetyget A på hela veterinärkortet. I den avslutande upptravningen i vetgate blev det stopp för gait (oregelbunden gång).

En tätklunga med tio från Frankrike och Italien, två starka nationer i europeisk distansritt sedan flera decennier, dominerade från start till mål med två undantag på sista sträckan. Det franska ekipaget Bolt de Venelles med Jean Philippe Frances ombord vann 160 km på 8.13,54 tim/19,437 km/tim.

Jean Philippe, född 1976, är en av Europas och Frankrikes mest rutinerade och meriterade distansryttare och tränare, som tävlat internationell distansritt sedan 1997 då han tog lagguld på EM. Han blev individuell europamästare 2007 och har varit på EM-pallen flera gånger. Det var 20 ekipage som genomförde 160 km, där de två sista i mål bara hade en liten marginal att klara maxtiden 14 km/tim i kolmörkret.

Det blev bara åtta startande på CEI* 100 km, och Skånekipaget Marron Saint Croix och Ebba Bota hängde med mycket bra från start i 80 km bara sekunder bakom ledarduon. De tappade cirka två minuter på täten in till puls i vetgate 3, men klarade veterinärbesiktningen trots en trea på kapillär återfyllnad, vilket ofta beror på att hästen inte druckit tillräckligt. Så långt fanns en god förhoppning på en pallplats.

Vanligt med reinspection

Det är vanligt att veterinärerna gör en så kallad reinspection några minuter före hästens återstart på en sträcka. Det innebär att veterinären snabbkollar den sadlade och startklara hästen som också ska trava upp igen. Och där sprack det för Marron som blev utesluten för gait, men han hade druckit för trean på återfyllnad blev en etta igen. Eenhorn´s Tabal och Evalina van Arem, Holland segrade på 6.21,32 tim/15,726 km/tim. Tråkigt slut på två bra svenska försök av två rutinerade och välridande distansryttare.

Alla fyra young riders i landslaget startade på lördagsmorgonen i CEIYJ**120 km. Ebba Bota satt upp i tävlingssadeln igen på El Qatar och var nog sugen på snabb revansch. Medryttaren Anna Remmare bytte häst innan avresan till ”Turken”, Kingsleah Majid ox, som också ägs av Stall Gillmyra och Ingrid Boström.

Orsaken var att man ville försöka kvala in en reservhäst inför EM-21. Selina Andersson Kjellberg från Östersund var lånejockey på Stall Peaks Neros Expo, och Kajsa Carlsson bytte också häst och lastade sin regerande SM-guldhäst Rubys Sundae. Ungdomslandslagets landslagsledare Yvonne Ekelund, assisterande Timmy Compier och landslagsveterinär Johanne Hvid skulle hjälpa, stötta och testa ett möjligt svenskt YREM-lag 2021.

Det var 17 ungdomar från 4 nationer som lugnt travade iväg för att klara 4 olika sträckor som alla var på 30 km. En duo från Holland och Belgien tog täten i vetgate 1 men Ebba, Anna och Kajsa gick inte med i tättempot på 17,5 km/tim. Alla fyra var veterinärt godkända men Neros Expo fick med 71 i puls utnyttja sin enda chans till ompulsning inom 15 minuter och hade då 51 slag/min. I vetgate 2 var loppet över för Kajsa och Ruby för gait och Neros Expo fick en ny ompulsning som han klarade från  66 till godkända 47.

I vetgate 3 efter halva distansen har tätduon blivit en tätkvartett från Holland, Belgien och Italien. El Qatar och Ebba är starkast av svenskarna på en femteplats 31 minuter bakom täten. Alla tre svenska hästar klarar besiktning och reinspection, och sista sträckans lite ovanliga distans på 30 km ackompanjeras av regnet och lite småhala banor.

”Blöt men lycklig”

Distansryttarnas valspråk är ”att genomföra är att vinna” och det är precis vad Kingsleah Majid och Anna samt Neros Expo och Selina gör på sista sträckans trots att båda är över en timme bakom tätkvartetten. Det är också som ett lag med minst tre ekipage som Sverige kan vara en medaljkandidat på ett internationellt mästerskap, och då gäller det att samla erfarenhet under tävlingssituation.

På sista sträckan sprängdes tätkvartetten upp, och upploppet bjöd på en sekundstrid mellan två ekipage från Holland. Varus och Ijjou Mohammed vann med en sekund före Zolotoi des Brumes och Anne- Marijn Kok. Segertiden blev 6.40,47 tim/17,965 km/tim full distans.

El Qatar och Ebba får sin revansch för uteslutningen med stallkamraten Marron Saint Croix dagen innan och säkrar en fin femteplats i internationell konkurrens.
– Jag är blöt men lycklig! Speciellt för att han satte personligt rekord på 120 km på 16,263 kilometer i timmen på en svår tuff och tung bana med sand, jord och lera och utomlands.

– Han klarade också den lilla störning som blev när mitt stigläder brast och jag fick rida utan stigbyglar i över sju kilometer på tredje sträckan, säger Ebba, som hade mamma Emilia som enda groom på grund av coronarestriktionerna, och nu satsar på kommande vinterträning och studierna till civilingenjör i maskinteknik i Lund.

Det blev 11 YR-ekipage som genomförde den blivande YREM-banan, och både Anna och Selina lotsade till slut nästan tillsammans sina hästar godkänt i mål på 14,213 respektive 14,170 km/tim. Årets sista internationella distansritt i Sverige blir den 1 november i Växjö.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden