Sverige
15 oktober 2020 13:34
Ridsportplus

”Vem som helst kan sälja en stigbygel och kalla den säkerhetsstigbygel”

Del 2 av 5: Falsk säkerhetNär Anton Fast och Simon Geldner började utveckla en säkerhetsstigbygel som examensarbete på Chalmers, trodde de att det fanns en standard att luta sig mot - men så är inte fallet.

”Vem som helst kan sälja en stigbygel och kalla den säkerhetsstigbygel”
”Det viktiga är att man inte kan kalla något för säkerhetsstigbyglar om man inte har belägg för det. Det måste komma med något slags ansvar om man gör det”, säger Anton Fast. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vare sig Anton Fast eller Simon Geldner har någon hästbakgrund, men när de började utveckla en ny säkerhetsstigbygel förutsatte bägge att det fanns en säkerhetsstandard att luta sig emot.
    – När vi tog fram stigbygeln trodde vi att det skulle finnas en möjlighet att skicka in den på testning och få den godkänd. Vi tänkte att vi skulle kunna få någon slags stämpel. Men sedan när vi började undersöka vidare hittade vi ingenting. Inte i Sverige, inte i Europa eller någon annanstans. Det förvånade mig, säger Anton Fast.
    – Vem som helst kan sälja en stigbygel och kalla den säkerhetsstigbygel – det är ingen skyddad term. Det finns till och med stigbyglar som är helt stängda, med en vinkel upptill, som får kallas säkerhetsstigbyglar, fortsätter han.

    Många säkerhetsstigbyglar är beroende av något slags utlösningsmekanism. Oftast består denna av en flexibel ”arm” som löser ut på olika sätt beroende på tillverkare. Anton Fast och Simon Geldner valde en annan väg och skapade stigbygeln Ophena som i stället verkar med magnetism.

    Magnetism minimerar risken att fastna

    De stora tillverkarna av säkerhetsstigbyglar annonserar att de testar sina stigbyglar både vad det gäller hållfasthet och säkerhet, vilket även Ophena har gjort.
    – Eftersom vi inte är beroende av en utlösningsmekanism minimeras risken att fastna vid fall. Magnetismen är bara så stark att den håller stigbygeln på plats under ritt. Även om ett barn eller en lättviktig ryttare skulle falla av hästen så släpper magnetismen direkt taget om foten, säger Anton Fast.

    Jag hoppas att Sverige kan vara en drivande kraft.

    Ophena är just nu godkända för hoppning på FEI-nivå, dock inte för dressyr och fälttävlan. Just FEI-kraven på stigbyglar i fälttävlan är något som säkerhetsutskottet också tagit upp i diskussionen gällande säkerhetsstigbyglar. Här tycks magnetismen vara anledningen till att Ophena för närvarande inte godkänns.

    Svalt gensvar hos FEI

    Vägen till ett godkännande går obönhörligen via FEI, men gensvaret har varit svalt när Anton Fast sökt kontakt. Dock finns det inget som hindrar Svenska Ridsportförbundet från att driva på frågan om kraven på säkerhetsstigbyglar i allmänhet.
    – Jag hoppas att Sverige kan vara en drivande kraft inom ridsporten och att Svenska Ridsportförbundet kan vara en förebild när det gäller säkerhetstänket, säger Anton Fast.

    I morgon: Förbundet vill driva frågan om säkerhetstigbyglar

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden