Träningstips
28 oktober 2020 17:51
Ridsportplus

Se till att du belönar i rätt ögonblick

ProffstipsetIsabell Freese är norsk dressyrryttare och arbetar som beridare hos Paul Schockemöhle i Tyskland. Hon tränar många unga stjärnskott. Att motivera hästarna till arbete är något hon blivit riktigt bra på. Värm upp länge, slarva aldrig med övergångarna och belöna ofta, lyder hennes råd.

Se till att du belönar i rätt ögonblick
Isabell Freese arbetar som beridare hos Paul Schockemöhle i Tyskland. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Hästar som bär sig själva är A och O

    För mig är det väldigt viktigt att mina hästar är lösgjorda och vill jobba. Jag kan inte rida på styrka och bära runt hästarna på banan, de måste fungera på lätta hjälper. För att få mina hästar lätta varierar jag hela tiden ridningen och
    försöker att aldrig fastna i hjälperna. Det handlar om repetition och övergångar. Sitt aldrig och kläm på hästen utan var snabb i hjälpgivningen och se till att hästen reagerar direkt när du ber om något.

    Kom ihåg att din häst vill göra rätt och var noga med att belöna när du får den reaktion du vill ha. Oavsett hur lite hästen gjort måste den få en belöning. Oftast lättar jag av i handen och låter hästen vila lite kort, jag går ner i skritt, släpper tygeln och berömmer. Det kan räcka med att skritta några steg, men det är så viktigt att hästen får en tydlig paus när den gör rätt. Hästen lär sig det snabbt, så se till att du belönar i rätt ögonblick.

    2. Starta långsamt och pausa ofta

    Jag värmer upp väldigt länge. Mina hästar skrittar en bra stund och sedan låter jag dem trava i gång i sitt tempo, stretcha över ryggen och bara slappna av. Jag tycker det är viktigt att veta att hästarna är varma och klara i kroppen innan jag börjar sätta någon press på dem. De ska vilja gå fram och kännas mjuka. Jag tar ofta korta pauser under passet, dels för att belöna när hästen gjort något bra, men också för att undvika mjölksyra i musklerna. Det spelar ingen roll om det bara är 20 meter på lång tygel i skritt, pausen ska de ha.

    3. Övergångar och tempoväxlingar – grunden till allt

    När hästen är uppvärmd börjar jag ofta jobba med övergångar. Jag rider faktiskt övergångar hela tiden. Från skritt till trav, trav till galopp eller galopp till skritt. Det viktiga är inte vilken typ av gångart jag rider i utan att jag gör övergången och hur jag gör den. Det är i övergångarna och tempoväxlingarna hästen blir lösgjord och kommer igenom i hela kroppen.

    Så småningom blir övergångarna också ett kvitto på hur träningen fungerar. Kan du enkelt ta tillbaka hästen i balans och lyssnar den direkt när du ber den gå fram? Det här är väldigt viktigt för att få lyhörda hästar.

    4. Inte mer tryck än du klarar av

    Tänk på att inte driva fram hästen för mycket. All energi du driver fram måste du nämligen kunna fånga upp i ditt säte. Var noga med att vara ett med hästen och följa med i rörelserna. Om hästen verkligen trycker på ska du kunna vara följsam.

    När du vill rida fram lite mer gång i din häst är det viktigt att den tar lika mycket stöd på bägge tyglarna. Jag rider gärna ett par meter innanför spåret och mot en spegel för att försäkra mig om att hästen är helt rak. Det är en väldigt enkel sak som hjälper mig jättemycket, framför allt senare i hästens utbildning.

    5. Bra uppridning samlar poäng

    Uppridningen är ett moment jag tror att många tränar för lite på. Men sträckan fram till hälsningen är det första domaren ser och det spelar roll för resten av ritten om du får en 6:a eller 8:a här. Rider du upp och gör en riktigt snygg hälsning ger det ett helt annat intryck och det är något du faktiskt kan träna upp ganska enkelt. Var noga med att hålla hästen rak och med att den verkligen går fram när du ber om det.

    Många hästar lär sig snabbt att när de kommer upp på medellinjen så ska de göra en halt, och börjar därför stå emot eller stannar självmant innan du bett om det. Känner du minsta lilla motstånd i hästen rider du så klart på utan att stanna. Jag rider väldigt många mittlinjer utan att göra halt för att mina hästar inte ska lära sig att stanna själva. Gör gärna sex eller sju övergångar på mittlinjen, på så sätt vet hästen aldrig när halten kommer. Var också noga med att hästen alltid går fram direkt för dina hjälper efter halten.

    Fakta

    Tipset:

    Uttrycket ”less is more” stämmer verkligen. Som ryttare känner du hästen och måste lita på din magkänsla och våga ta ett steg tillbaka när det behövs. Tillåt aldrig dig själv att bli för ivrig och hetsa fram resultat, det förlorar både du och hästen på i längden.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden