Sverige
16 november 2020 19:20

Forskning kring ridsportkulturen på sociala medier prisas

Tankeväckande"Ryttare förväntas presentera sig själva som snygga, framgångsrika och professionella på sociala medier", menar idrottsforskaren Lovisa Broms. Hon prisas nu för sin forskning kring den rådande ridsportkulturen på sociala medier, och vilken effekt den har på unga ryttare.

Forskning kring ridsportkulturen på sociala medier prisas
De unga ryttarna ser upp till ryttarförebilder som vågar bryta mot de rådande normerna. Foto: Lina Nydahl

I samband med att hon tog sin magisterexamen 2018 skrev idrottsforskaren Lovisa Broms en uppsats på temat ”Hästbild och självbild – unga ryttares uppfattningar om kultur, kunskap och ideal på sociala medier”. Här konstaterade hon att unga ryttare påverkas av ridsportens idealbild av den ”perfekta vardagen med hästen”, och att den i vissa fall leder till sämre självförtroende och känslan av att inte duga. Resultaten visade också att ungdomarna ”beundrar personer som vågar visa en genuin bild av hur vardagen kring hästen är”.

Efter det har Lovisa Broms arbetat med projektet ”Stable Cultures in Cyberspace”, som är en del av arbetet med hennes avhandling som är tänkt att behandla kultur på sociala medier i relation till tre olika idrotter: ridsport, skateboard och basket. Nu har Lovisa Broms prisats internationellt för en delstudie i projektet Stable Cultures in Cyberspace.

Delstudien skickades in som bidrag i tävlingen Young Investigators Award, YIA, som är ett initiativ av European College of Sport Science, ECSS, som varje år samlar omkring 3 000 idrottsvetenskapliga forskare från hela världen.

Delstudien handlar om unga ryttares användande av sociala medier i relation till sin vardag som elever på ridsportgymnasier. Cirka 50 av totalt omkring 200 inskickade bidrag gick vidare och fick möjlighet att göra en presentation. Fyra gick till final och bronsplatsen gick till Lovisa Broms.

Lovisabroms
Lovisa Broms är idrottsforskare. Foto: Malmö universitet

Unga ryttare konfronteras av ideal och normer via sociala medier där ryttare förväntas vara snygga, framgångsrika och professionella, menar Lovisa Broms.
– Samtidigt ser de unga ryttarna upp till ryttarförebilder som vågar bryta mot dessa normer och vågar spegla en mindre perfekt vardag i stallet. Resultaten visar en komplex och ibland motsägelsefull bild av hur elever på idrottsskolor relaterar till sociala medier.

– Ökad kunskap om hur elever interagerar på sociala plattformar kan bidra till mer informerade och konstruktiva diskussioner om hur elever på idrottsskolor navigerar bland ideal och normer i ett samhälle där sociala medier i allra högsta grad är en del av vardagen, säger Lovisa Broms i ett pressmeddelande.

Stable Cultures in Cyberspace är finansierat av Stiftelsen Hästforskning och Norges forskningsråd och förutom Lovisa Broms arbetar även Susanna Hedenborg och Aage Radmann med projektet.

Här kan du läsa mer om projektet Stable Cultures in Cyberspace.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden