Veterinärt
10 december 2020 12:50
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Hästens luktsinne underskattat

Ingrids insikterOmrådet är outforskat, men det är inte omöjligt att hästar är jämbördiga med hundar när det gäller luktsinnet. I USA har hästar börjat användas för att spåra försvunna människor. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson letat fram denna gång - här hittar du hela listan.

Forskningsnyheter: Hästens luktsinne underskattat
I Oregon, USA, används hästar vid sök efter försvunna personer. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Evolutionsmässigt har hästar utöver syn och hörsel även förlitat sig på luktsinnet för att upptäcka rovdjur och hitta säkert bete. Men hos tamhästen förknippar vi inte ett bra luktsinne med hästar på samma sätt som med hundar.
    – Det är inte omöjligt att hästar är jämbördiga med hundar i det fallet. Men området är outforskat ännu, säger Megan Leyrer, forskare kring syn och doftsinne vid Brown University, Rhode Island.

    I Oregon har man börjat använda hästar för att spåra försvunna människor i de stora friluftsområden där turister ofta går vilse. Kate Beardsley har tränat upp sina hästar i spårning enligt samma inlärningsprinciper som för hundar: hästarna får lära känna en doft som ger belöning och vill sedan leta upp den. Svårigheten att hitta doften trappas successivt upp.
    – Alla hästar visar inte samma signal när de hittar doften, berättar hon för The Horse. En del ökar farten, som en ivrig hund, medan andra saktar ner. Vissa ändrar sin andning.

    Vid aktivt sökande efter en person börjar man med ett mindre område som genomsöks meter för meter, tills hästen får upp ett spår. Sedan är det bara för ryttaren att ge efter på tyglarna och hänga med.
    – Hästen ska förstå att den får ta över kommandot i det läget.

    Signalen till hästen att det handlar om spårning, är att ett nosnät sätts på tränset.


    Istock-1176631401
    Även hästar kan testas för allergener via ett blodprov. Foto: iStockphoto

    Nytt blodprov visar allergener

    En ny metod att undersöka vad hästar är allergiska mot kommer från humansidan. I ett blodprov detekteras immunoglobulin E (IgE ), som visar vilka ämnen hästen är känslig för. Hundratals ämnen kan undersökas i samma prov. När engelska forskare tillsammans med kollegor från Frankrike, Schweiz och USA genomförde en studie på över 130 hästar, både friska och med astma, fann de att hästarna uppvisade IgE mot ungefär samma ämnen som människor. En tydlig reaktion fanns mot gummimaterialet latex, som kan finnas i ridbaneunderlag. I övrigt var det framför allt pollen, mögelsvampar och kvalster. Tekniken har kapacitet att testa 400 potentiella allergener i ett enda blodprov, rapporterar The Horse.


    Img_4942
    Hästar med täcke äter mindre hö.

    Täcke ersatte ett kilo hö

    I USA har man undersökt höåtgången till 16 hästar, med och utan täcke, vid utevistelse med fri tillgång till hö. Medeltemperaturen var minus 10 grader C. De täckade hästarna åt i snitt ett kilo mindre hö per dag än de utan täcke. De senare behöll sin vikt och kroppsform genom att äta lite mer.

    Källa: Dry Matter Intake, Body Weight, and Body Condition Scores of Blanketed and Nonblanketed Horses in the Upper Midwest. M De Boer  et al.  Journal of Equine Veterinary Science (2020)


    Snabbtest för hjärnskador

    En snabb diagnos på hjärnskador efter en avfallning kan vara avgörande för vård och tillfrisknande. Ett brittiskt team har utvecklat en ny metod som granskar de kemiska biomarkörer som släpps ut av hjärnan omedelbart efter att en huvudskada inträffat.

    En analys av biomarkörens rörelser när en ljusstråle riktas mot den på ett särskilt underlag, ger en exakt indikation på skadenivån. Testet måste göras inom en timme efter skadetillfället. Målet är att det färdiga testet ska kunna användas på sportevenemang och i ambulanser.


    Draisvansen_01
    Svansdrag ger effekt Foto: Sandra Nordin Johansson

    Svansdrag ger effekt

    I Nya Zeeland har forskare undersökt om tre svansdrag med tio sekunders intervall gav någon effekt på spända ryggmuskler. Responsen undersöktes på åtta punkter längs hästarnas rygg och en algometer mätte tryckkänsligheten före och efter svansdraget. Spänning och smärta minskade hos de 32 ryggömma hästarna.

    Källa: Effect of Caudal Traction on Mechanical Nociceptive Thresholds of Epaxial and Pelvic Musculature on a Group of Horses With Signs of Back Pain. K Long et al. Journal of Equine Veterinary Science oct 2020.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden