Sportnytt
17 december 2020 15:06
Ridsportplus

Talangprogrammet som ger framgång på tävlingsbanan

ATG TalangMånga vill vara med men få väljs ut. Att under ett år få delta i Ridsportsförbundets projekt ATG Talang har blivit en betydande pusselbit i många ryttares utveckling. Vid årets inomhus-SM i hoppning var samtliga medaljörer i junior- och YR-klassen nuvarande eller tidigare deltagare i något av Ridsportförbundets utvecklingsprogram.

Talangprogrammet som ger framgång på tävlingsbanan
Py Jägerdén var med i den andra säsongen av utvecklingsprogrammet. Hon värdesätter särskilt det kontaktnät som hon kunde skapa. Här i Scandinavium på Jitske van het Kastanjehof (f -09 e Thunder van de Zuuthoeven-Quito de Baussy, äg Lotta Björe). Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    2014 var första året med Svenska Ridsportförbundets satsning på att ta tillvara och utveckla yngre ryttare på väg upp i klasserna. Då var det endast fyra hoppryttare som antogs till det som fick namnet ATG Hopp & Talang.
    – Namnet syftade på att ge talangerna hopp om framtiden och bra verktyg för att klara av den, och inte på grenen hoppning. Från och med 2015 var alla de tre olympiska grenar representerade och till årets säsong har satsningen bytt namn till bara ATG Talang, säger Daniel Bergqvist, som är ansvarig för förbundets satsning på ryttarutveckling.
    – Intresset för att vara med växer för varje år, vilket förstås är väldigt roligt och ett bra betyg till hela modellen.

    ATG Talang är den fjärde nivån (av fem) i Ridsportförbundets program för ryttarutveckling, som sträcker sig från nybörjare till landslagsryttare. Fjärde nivån är också den mest omtalade delen. En orsak är säkert framgångarna som de deltagande ryttarna nått, en annan att de som en gång varit med i programmet känner sig som en del av ”gänget” trots att själva satsningen bara löper över ett år för varje grupp. Det här kan tidigare deltagare i programmet intyga.
    – Jag känner mig fortfarande delaktig och man behåller gemenskapen. Ett år var jag till exempel med i ATG:s monter på Scandinavium, berättar fälttävlansryttaren Christoffer Forsberg, som var med den tredje säsongen, 2016 till 2017.

    SM-medaljörerna delaktiga

    Daniel-bergqvist
    Daniel Bergqvist

    Vid årets inomhus-SM i hoppning var samtliga medaljörer i junior- och ungdomsklassen ryttare med, eller har varit med, i förbundets utvecklingsprogram. Seniorvinnaren Sissela Smith deltog 2017 till 2018 och silvermedaljören Andrea Persson är med i årets upplaga.
    – Det är förstås roligt att ryttare som är eller har varit med i programmen placerar sig högt på SM och i andra stortävlingar. Men utvecklingsprogrammen går i första hand inte ut på att få snabba resultat utan är ett mer långsiktigt arbete, där vi hoppas kunna peka ut områden som är viktiga för en lång och hållbar karriär, säger Daniel Bergqvist.

    För Py Jägerdén, hoppryttare som var med i utvecklingsprogrammet den andra säsongen 2015 till 2016, har projektet haft stor betydelse.
    – Jag har fått lärdomar och kunskap som jag kan ha med mig resten av livet.
    Framför allt i form av ett bra kontaktnät och nya insikter som jag har haft mycket nytta av, säger hon.

    Christoffer Forsberg är inne på samma linje som Jägerdén:
    – Just det året kändes som om det gick väldigt snabbt och det tog ett tag att ta in och sortera all information. Men med lite distans så har jag insett hur mycket jag har fått med mig i form av nätverk, kunskap och idéer. Det har blivit som en
    språngbräda in i framtiden.

    Intresset för att vara med växer för varje år.

    Daniel Bergqvist, ansvarig för förbundets satsning på ryttarutveckling

    Deltagare i programmet vittnar om att de alla har fått bra verktyg att ta med sig i sin fortsatta satsning. I början av året går man igenom varje ryttares individuella
    upplägg och tittar på teamet runt omkring och allt som påverkar deras satsning. Det som kommer fram under genomgången skrivs ned i ett sportsatsningsdokument, som sedan ligger till grund för hur det enskilda upplägget blir under den period ryttaren är med i programmet.
    – För mig var till exempel medieträningen otroligt nyttig. Jag var helt värdelös på det innan och tyckte det var hemskt. Men i dag är det roligt och spännande att
    jobba med media, berättar Py Jägerdén, som har varit med och hållit i de sändningar som gjorts i samband med ATG Riders Leauge under de senaste åren.

    Christoffer-forsberg-hippos-sapporo-4-200830-rt
    Christoffer Forsberg hade en lång meritlista redan innan han kom med i talangprogrammet, men anser ändå att det givit honom många verktyg inför framtiden. Foto: Roland Thunholm

    En viktig bit i utvecklingsprogrammets högre nivåer är de mentorer som är utsedda för att finnas med i satsningen. Första året hade de fyra hoppryttarna var sin mentor, men sedan har det funnits en mentor för varje gren.
    – Mentorerna ska fungera som bollplank för ryttarna och finnas tillgängliga för till exempel tävlingsplanering, träningsupplägg med mera. Mentorskapet är väldigt uppskattat, konstaterar Daniel Bergqvist.

    Tar till sig mentorns erfarenhet och kunskap

    När Christoffer Forsberg var med hade han Sara Algotsson Ostholt som mentor.
    – Jag kunde ta upp mina dumma idéer och kolla med Sara vad hon trodde, om jag skulle ändra på något. Det gällde ju att ta till sig av hennes erfarenhet och kompetens och lära sig så mycket som möjligt. Att få lära sig vad man ska undvika och vad man ska prova för att utvecklas, det var värdefullt, säger Christoffer Forsberg.

    Mental träning och fysträning för ryttarna är andra delar som ingår i programmet, både i ATG Talang och nivån under.
    – Här har det skett en stor utveckling under de år som jag har jobbar med detta. Ryttarfys var inte så etablerat när vi började, men i dag är det betydligt vanligare även hos ryttarna som antas till nivå 3 av programmet, säger Daniel Bergqvist, och fortsätter:
    – Ryttarfys handlar ju om att bli så stark att ryttaren orkar hålla på och få en
    förhoppningsvis lång karriär.

    Men även om programmet och de olika nivåerna handlar om att utveckla och utbilda ryttare, är det minst lika mycket för hästarna som satsningarna genomförs.
    – Teoretisk och praktisk ryttarutbildning går förstås hand i hand med hästens bästa. En bra hästvälfärd bygger på bra och gedigen kunskap, och därför är hela ryttarutbildningen en viktig bit att jobba med, säger Daniel Bergqvist.

    Att programmen är resurskrävande är helt klart, men Daniel Bergqvist menar att de pengar som satsas är väl investerade.
    – Som förbund har vi ett ansvar att utbilda och utveckla ryttare.

    Tufft jobb att välja ut deltagarna

    Det är många som vill delta i de olika programmen, trots att kraven är rätt högt ställda. Därför har de som väljer ut ryttarna ibland ett ganska tufft jobb.
    – Det handlar mycket om timing. Man kan bara gå programmet en gång och vi försöker att välja de ryttare som har nytta av programmet just nu. I urvalsprocessen deltar både landslagsledningen och mentorerna, säger Daniel Bergqvist.

    Filippa-norrman--hs-indigo-2-191027-ty
    Filippa Norrman är med i årets upplaga av ATG Talang. Hon red i juniorlandslaget 2014-2016, tog JSM-brons 2014 och 2019 vann hon Dressage Power Young Trophy tillsammans med HS Indigo (hingst f -09 e Skovens Rafael-Weltman, äg/uppf Karin Lindbergsson, Hagbyholms stuteri). Foto: Roland Thunholm

    Christoffer Forsberg hade redan en plats i fälttävlanslandslaget när han kom med i programmet. I dag har han dessutom en elev, Alice Andersen, som är med i årets upplaga. Därför har han extra koll på vad som händer.
    – Jag har ett tätt samarbete med Yogi Breisner, som är mentor för fälttävlansryttarna i programmet i dag, för att hjälpa Alice att bli ännu bättre. Det är roligt att vara med och lägga upp en plan för en ryttare och det känns verkligen som det här rätt väg att gå. Det är roligt att de här programmen fortsätter och utvecklas, säger Christoffer Forsberg.

    Och ryttarutbildningen fortsätter att utvecklas. I dag är satsningen uppdelad på fem nivåer, där den första bedrivs på klubbnivå och den femte är landslagen i de olika grenarna.
    – Men det är ett stort steg att ta sig upp i spetstrupperna i de olika grenarna och därför håller vi på att se över om vi inte ska dela upp nivå fem, så att ryttarutvecklingens program så småningom ska innehålla sex steg i stället för dagens fem. Det är viktigt att hitta ett bra och strukturerat sätt att jobba med de ryttare som är på väg in i landslaget, säger Daniel Bergqvist.

    Modellen ses över på alla nivåer

    I samband med revideringen av programmet kommer också en del av materialet att flyttas in i en webbaserad lösning, för att bli mer tillgänglig för deltagarna.
    – Just nu ser vi över hela modellen, på alla nivåer. Det gäller att få något som är så bra som möjligt både för ryttarna och för de som jobbar med programmet. Målet är att vara klara med arbetet under nästa år, säger Daniel Bergqvist.

    Fakta

    ATG Talang

    Bakgrund

    • Idéerna till dagens system kom från Ridsportförbundets distrikt, som under början av 2000-talet arrangerade Talang till toppsatsningar, som fungerade ganska olika. Ett mer sammanhållet system för att utveckla ryttare efterfrågades och i början av 2010-talet började en mer samlad modell för ryttarutbildning och utveckling att tas fram.
    • 2012-2013 genomfördes nivå 3 som ett pilotprojekt för att testa att arrangera ryttarutveckling på riksnivå. Ett projekt som föll väl ut och som blev permanent.
    • 2014-2015 genomfördes det första året av ATG Hopp- och Talang, med fyra hoppryttare som fick var sin mentor att jobba tillsammans med. Från säsongen 2015-2016 har deltagare från dressyr, hoppning och fälttävlan varit med.

    Motprestation

    • Som deltagare är du en representant för förbundet, du förbinder dig att följa SvRF:s spelregler och respektera värdegrunden. Du ska också återrapportera en gång i månaden kring projektet.

    Extern finansiering

    • För deltagarna i nivå 4 är deltagandet kostnadsfritt, medan deltagarna i nivå 3 betalar en mindre summa för att vara med. ATG är med och finansierar nivå 4 medan Folksam stöttar både nivå 3 och nivå 2.

    Fem nivåer av ryttarutveckling

    Ridsportförbundets modell för att utveckla ryttare är uppdelat i fem nivåer.

    1. Hos klubbarna
      Vänder sig till nybörjare och har fokus på bl a hästkunskap, etik och moral, sits, balans och följsamhet. Som facit på kunskaperna finns Ryttarmärken 1-5.
    2. Hos distrikten
      Vänder sig till ryttare som har kommit lite längre i sitt tävlande. Det är fortsatt viktigt att befästa ryttarens sits, position och inverkan – nu med högre krav. Utbildningsnivå (upp till): dressyr LA, hoppning: LA/1,20, fälttävlan CNC*.
    3. Centralt
      Vänder sig till alla grenar och ryttare/kuskar som etablerat sig på en relativt hög nivå i sin gren. Cirka 40 får ungdomar stöd varje år. Avsuttna och uppsuttna träffar med fokus på att utveckla sina färdigheter och ge bättre insikt i vad som krävs för att göra en helhjärtad sportsatsning. Målgruppen är ryttare/kuskar 16-25 år som antingen tävlar i hoppning 1,35-1,45, dressyr Msv B-Int I, fälttävlan CCN 2-3*, sportkörning CAIJ 2* (16-18), CAIY 2* (18-21), CAI 2* (21-25), eller distans CEI 2*.
    4. Centralt
      Kallas ATG Talang och riktar in sig på de olympiska grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan, där två representanter tas ut varje år. Under ett par år ingick även Paradressyr i ATG Talang, men den delen är under omarbetning.
      Ryttarna är i åldern 18-30 år med resultat från lägst 1,45-hoppning, 4* klass fälttävlan och mellanrundans klasser i dressyr. I satsningen ingår ett mentorskap, individuellt träningsstöd samt fyra avsuttna, obligatoriska träffar. På träffarna får ryttarna möta experter inom samtliga fokusområden. Deltagarna i ATG Talang utrustas också med en hel del profilkläder och viss tävlingsutrustning, som schabrak och tävlingskavaj.
    5. Centralt
      Här ingår landslagsryttarna. Kan komma att delas upp i två delar, nivå 5 och 6.

    Fakta

    Deltagare genom åren i ATG Talang:

    2014/15

    Hoppning

    • Filip Ågren, mentor Jens Fredricson
    • Anna Persson, mentor Peder Fredricson
    • Johanna Rinnesjö, mentor Malin Baryard Johnsson
    • Amanda Ericsson, mentor Angelica Augustsson

    2015/16

    Hoppning
    Mentor Jens Fredricson

    • Py Jägerdén
    • Alexandra Eriksson
    • Antonia Andersson

    Dressyr
    Mentor Louise Nathhorst

    • Emelie Aldenfalk
    • Johanna Due Boje

    Fälttävlan
    Mentor Sara Algotsson Ostholt

    • Sandra Gustafsson
    • Malin Josefsson

    2016/17

    Hoppning
    Mentor Jens Fredricson

    • Emma Kåbring
    • Josephine Karlsson

    Dressyr
    Mentor Louise Nathhorst

    • Erika Andersson
    • Isabelle Serrander

    Fälttävlan
    Mentor Sara Algotsson Ostholt

    • Christoffer Forsberg
    • Therese Viklund

    2017/18

    Hoppning
    Mentor Jens Fredricson

    • Sissela Smith
    • Matilda Pettersson

    Dressyr
    Mentor Louise Nathhorst

    • Johan Wessner
    • Josephine Gyllenswärd

    Fälttävlan
    Mentor Göran Breisner

    • Hanna Berg
    • Ebba Adnervik

    2018/19

    Hoppning
    Mentor Jens Fredricson

    • Jennie Juhlin Lundström
    • Mikaela Gustaphson

    Dressyr
    Mentor Louise Nathhorst

    • Nina Rademaekers
    • Denise Ljungkvist

    Fälttävlan
    Mentor Göran Breisner

    • Jonna Berg
    • Pontus Hugosson

    2019/20

    Hoppning
    Mentor Ann Catrin Carlsson

    • Alice Tapper
    • Antonia Pettersson Häggström

    Dressyr
    Mentor Louise Nathhorst

    • Alva Lander
    • Lina Andersson

    Fälttävlan
    Mentor Göran Breisner

    • Lina Forsberg
    • Amanda Ingulfsson

    2020/21

    Hoppning
    Mentor Ann Catrin Carlsson

    • Joel Torstenson
    • Andrea Persson
    • Janelle Larsson
    • Hedda Wallin
    • Ottilia Lundgren
    • Stella Röhlcke

    Dressyr
    Mentor Louise Nathhorst

    • Sofie Relander
    • Filippa Norrman

    Fälttävlan
    Mentor Göran Breisner

    • Alice Andersen
    Mentorer
    Ann Catrin Carlsson, Louise Nathhorst och Göran Breisner är mentorer 2020/21. Foto: Roland Thunholm/Svenska Ridsportförbundet

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden