Veterinärt
31 december 2020 10:39
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Bättre prestation tack vare statistik

Ingrids insikterFälttävlansryttaren Sam Watson började kalkylera sina egna resultat innan han grundade ett företag som utför beräkningar för hästsport, och nu har andra ryttare god nytta av detta system. Det här är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson har tagit fram denna gång.

Forskningsnyheter: Bättre prestation tack vare statistik
Sam Watson kalkylerade sina egna resultat. Här är han på väg mot VM-silver 2018. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ridsport handlar mycket om känsla och erfarenhet, men hårda siffror kan ge extra stuns till träningen. Den irländske fälttävlansryttaren Sam Watson har en examen i statistik och inledde med att kalkylera sina egna resultat, innan han grundade ett företag som utför beräkningar för hästsport.

    Den amerikanska fälttävlansryttaren Lauren Nicholson har haft god nytta av detta system. I Horse & Hound berättar hon om sitt sviktande självförtroende när hon uppfattade det som att hon alltid fick för mycket tidsfel i terrängen och halkade ner från sina fina dressyrpoäng. Men när det amerikanska laget gjorde en statistisk analys av allas ritter, visade det sig att hon var betydligt bättre än hon trott. Detta fick henne att i detalj studera hur hon kunde förbättra sin tid ännu mer utan onödigt risktagande.
    – Statistiken stärkte mig, säger hon i artikeln. Senare har hon gjort några av de snabbaste rundorna i hela startfältet.

    En analys gäller TSR, det verkliga tempot under terrängprovet (true speed rating). Genom att lägga samman tidsfelen för de sex senaste terrängrundorna med lägst tidsfel (av tio genomförda) och dela summan med sex, får man fram TSR. Ju lägre, desto bättre. Syftet är att ge ryttare och tränare verktyg att besluta efter kunskap i stället för uppfattning.


    Istock-1207483370
    Främjar natursådd. Foto: iStockphoto

    Bra landskapsvårdare

    Idisslare som nötkreatur och får bryter i princip ner alla växtfröer de får i sig från blommande växter och gräs. Därmed störs den naturliga återsådden, vilket både medför att floran blir utarmad och att en del av det stabiliserande rotsystemet i jorden försvinner. Marken blir därför mer sårbar för kraftiga regn.

    Hästar däremot, är enkelmagade och därför kan en mängd fröer passera osmälta genom deras tarmsystem och komma ut med gödseln. Det innebär att växterna sås på nytt och gör hästen till ett bra alternativ på naturbeten.

    Källa: Wild horse fire brigade: lessons in rebalancing North American ecosystems by rewilding equids www.grazelife.com


    Annat hovtryck vid fång

    Tyska forskare har genom att använda trycksensorer på hästar i skritt, kunnat visa nya fakta kring hästar drabbade av fång.

    Dessa hästar för oftast över vikten från tån till hovens mittendel, inte till trakten, som man tidigare trott. Detta kan ha betydelse för hur sjukbeslag till fånghästar ska utformas.

    Källa: Study of Laminitic Hoof Loading Different Than Expected. The Horse 18 november 2020


    Ojämn effekt av populär behandling

    Svenska och norska forskare har undersökt effekten av ACS-IRAP, en medicinteknisk produkt som blandas med hästens eget blod och som sedan injiceras vid ledinflammation. Av 19 behandlade hästar blev elva bättre, medan åtta inte blev det. Det fanns stora individuella skillnader, så fler studier behövs.

    Källa: Is clinical effect of auto-logous conditioned serum in spontaneously occurring equine articular lameness related to ACS cytokine profile? Marques-Smith, P. et al.  BMC Veterinary Research 2020.


    Fol25-080708
    Miljön kan påverka vilka gener som aktiveras. Foto: Roland Thunholm

    Forskare studerar hur miljön påverkar unghästars gener

    Ett femårigt projekt med toppbudgeten 800 000 pund (cirka 9,6 miljoner kronor) är på gång i Irland. Professorerna Emmeline Hill och Lisa Katz kommer att leda en kartläggning av epigenetikens inverkan på unga fullblod. Det är första gången någon undersöker de epigenetiska förändringarna i DNA från fosterstadiet till högpresterande individer.

    Epigenetik innebär att olika gener kan slås på eller av beroende på miljömässig stimulans, redan från tidig livsmiljö. Det innebär att DNA som ett föl är fött med visserligen spelar en stor roll för dess framtida potential, men inte en avgörande sådan. Fostertiden, uppfödningen och träningen formar vilka DNA som aktiveras.

    Källa: Complex interplay between a horse’s DNA and its environment to be studied. www.horsetalk.co.nz 17 november 2020.

    Fakta

    Tre tips på varierad träning

    1. Arbeta muskler, hjärta och lungor. Intervallträning av klättring och snabbjobb i galopp är effektivt.
    2. Bygg upp skelettets och senornas hållbarhet. Långa road walks i skritt och korta travpass, gärna på flera olika underlag.
    3. Utbilda hästen och få den mer lösgjord. Dressyr, markarbete, tömkörning och hoppning lösgör hästen och gör den lydig och följsam.

    Källa: Agria

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden